Ä°. Arda Odabaşı / Osmanlı’da Sosyalizm, Türkçülük Ve Ä°ttihatçılık

Güncelleme Tarihi:

İ. Arda Odabaşı / Osmanlı’da Sosyalizm, Türkçülük Ve İttihatçılık
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 24, 2011 14:27

İletişim bilimleri doktoru Arda Odabaşı Osmanlı’da Sosyalizm, Türkçülük ve İttihatçılık - Rasim Haşmet Bey- adlı kitabında, Meşrutiyet dönemi (1908–1918) Osmanlısı’ndaki başlıca siyasi akımlardan olan Türkçülük-Milliyetçilik ve Sosyalizm akımları eksenindeki hareketleri, dönemin tipik Osmanlı sosyalisti Rasim Haşmet Bey’in düşünsel ve siyasi yaşamı temelinde incelemektedir.

Haberin Devamı

Kitaptaki başlıca konular, başlıkları itibariyle şöyledir:

 

· Meşrutiyet Selaniki’ndeki Sosyalizm, Türkçülük ve İttihatçılık

· Selanik Sosyalist İşçi Federasyonu

· Yeni Hayat/Yeni Lisan Hareketi ve İttihat ve Terakki Cemiyeti

· Rasim Haşmet Bey’in yaşamı ve eserleri

·Rasim Haşmet Bey döneminin başlıca düşünsel ve siyasi akımları olarak Osmanlıcılık, Türkçülük, Sosyalizm ve Selanik’teki Sabetaycılık

 

Türkiye’deki çaÄŸdaÅŸ düşünce ve siyaset akımlarının hemen hepsinin,ÂÄ°kinci MeÅŸrutiyet dönemine uzanan bir kökü vardır. Türkçülük/Milliyetçilik, Sosyalizm, Jöntürk halkçı devrimciliÄŸi, Ä°ttihat ve Terakki milliyetçi devletçiliÄŸi, Liberalizm ve Âdemi Merkeziyetçilik, kadın hareketi ve dönemin diÄŸer önemli siyasi akımları olan Osmanlıcılık ve Ä°slamcılık, Selanik merkezli Osmanlı düşünce ve siyaset yaÅŸamının baÅŸlıca siyasi akımlarındandır. Ãœstelik bunların hepsi de, farklı düzeylerde de olsa, örgütlenerek toplumsal ve siyasi yaÅŸama müdahale etme, onları etkileme çabası içinde olmuÅŸlardır. Dar aydın çevrelerine sıkışmış düşünsel akımlar düzeyinde kalmamışlardır.

Haberin Devamı

 

Yüzyıl sonra bugünün, arada büyük, köklü Cumhuriyet Devrimi değişikliklerinin de yaşandığı Türkiye’sinin başlıca siyasi akımları da, Yeni Osmanlıcılık, Neoliberalizm, Ilımlı İslam olarak yeniden üretilenler de dâhil, yine bu akımlar ve siyasi hareketlerdir.

 

Dr. İ. Arda Odabaşı’nın kitabı, başta siyaset bilimciler, siyasi tarihçiler, sosyalistler, Türk milliyetçileri olmak üzere, geniş bir okur kitlesinin ilgisini çekecek, kolay ve rahat okunan bir tarih araştırmasıdır. Kitaptaki konularla ilgilenen akademisyenler, bütün eğilimlerden siyasetçiler, gazeteciler ve basın tarihçileri, Türkiye Sosyalizmi üzerine araştırma yapanlar, tarih meraklıları, bu kitabın seslendiği kesimlerdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!