'Huzurun mimarına' son veda

Güncelleme Tarihi:

Huzurun mimarına son veda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2008 14:44

Üç yıl önce yakalandığı kolon kanserine yenik düşerek, 11 Ekim gece yarısı 98 yaşında yaşama veda eden ünlü şair, edebiyatçı ve ‘Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü’ sahibi Nail Çakırhan, Muğla'nın Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka Beldesi'nde son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

ŞAİRİN CENAZESİNDEN KARELER 

Gazetecilikten muhasebeciliğe, şiirden mimarlığa uzanan geniş yelpazede adını duyuran, Cumhuriyet döneminin önemli aydınlarından Gökova sevdalısı Nail Çakırhan, ömrünün son 38 yılını geçirdiği Akyaka’da toprağa verildi. Ege ve Akdeniz mimarisine damgasını vuran, Akyaka'daki binaların yüzde 80'inin ondan esinlenerek yapıldığı belirtilen ve ‘huzurun mimarı’ olarak anılan Çakırhan için düzenlenen törene, aralarında merhumun eşi Halet Çambel ile yakınlarının yanı sıra Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, CHP'li Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, çevre ilçelerin belediye başkanları, Muğla'daki tüm kamu kurumların müdürleri, eski Türkiye Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci, gazeteci yazar Oktay Okbal, sinema yönetmeni Yüksel Aksu ve Akyaka sakinlerinin de yer aldığı yaklaşık 300 kişi katıldı. Törenlerin ilki, Nail Çakırhan büstünün bulunduğu Yücelen Otel'in önünde yapıldı. Törende sırasıyla Oktay Ekinci, Nail Çakırhan'ın en yakın arkadaşı ve Yücelen Otel'in sahibi Hamdi Yücel Gürsoy ile Vali Ahmet Altıparmak birer konuşma yaptı.

Haberin Devamı

100 YAŞINI DAVUL- ZURNAYLA KUTLAYACAKTI

Oktay Ekinci, Çakırhan'ın bir asır süren yaşantısının, aydınlara ve mimarlara ışık olup yol göstereceğini vurguladı. Hamdi Yücel Gürsoy da, Nail Çakırhan'ın 100 yaşına davul zurna çalarak girmek istediğini anlatırken, “Çakırhan, 45'li yaşlardan sonra hayatıma yön verdi. İnsanlığı, dostluğu, ayakta durmayı, her şeyi bana o öğretti. Akyaka'yı Akyaka yaptı. Bana 100'üncü yaşını davul zurnayla kutlamak için söz vermişti ama olmadı. Akyaka yaşadığı sürece, Nail Çakırhan ile var olduğunu hep ortaya koyacak, onun izlerini hep yaşatacak” diye konuştu.


HEP YAŞAYACAK

‘İnanç ve değerler abidesi’ olarak tanımladığı Nail Çakırhan'ın iki şiiriyle Can Yücel'in Çakırhan için yazdığı şiiri okuyan Vali Altıparmak ise, “Ondan kalan değerleri gençlere ve geleceğe aktarmak için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum” dedi.

Haberin Devamı


Çakırhan'ın naaşı, Yeni Camii'de öğlende kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları içinde ve dualar okunarak Akyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

MUĞLA'DA ÖLMEK İSTEMİŞTİ


1910'da Muğla'nın Ula İlçesi'nde doğan Nail Çakırhan, 3 yıl önce kolon kanserine yakalanmıştı. Beldede çok sevilen ve örnek alınan Çakırhan, İstanbul'da tedavi görmüş, Akyaka'daki yakın dostu Hamdi Yücel Gürsoy'a, “Muğla topraklarında ölmek istiyorum” deyince eylül ayı sonunda Muğla'daki Özel Yücelen Hastanesi'ne sevk edilmişti. Çakırhan, 10 Ekim'i 11 Ekim'e bağlayan gece yarısı hayata gözlerini yummuştu.

AKYAKA´YI AKYAKA YAPAN ADAM

 

AKYAKA ÇAKIRHAN SAYESİNDE BU HALE GELDİ

 

Akyaka´nın bugünkü mimarisinde önemli rol oynayan Nail Çakırhan, 1980´li yılların başında yaptırdığı Ula mimarisi tarzındaki evi ile 3 Eylül 1983´te Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülünü kazanmıştı. İki ustanın yardımıyla inşaata başlayan Çakırhan, geleneksel mimarinin bugünün koşullarıyla buluştuğu, çevreyle ve doğayla bütünleşen, zarif işlemelerle bezeli, ahşap balkonlu, iki katlı evi ile tüm Akyaka´ya damgasını vurmuştu. Sosyal ve ekonomik yaşantının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılan binada, Nail Çakırhan yörenin doğal kaynaklarından yararlanmıştı. Akyaka´da Nail Çakırhan evi bir gelenek ve kültür haline gelmişti. 1998 yılında bu müze-ev bir kültür ve sanat merkezi olarak hizmete girdi. Bunun ardından Akyaka´da yaptırılan evler, pansiyonlar hatta bazı oteller de aynı tarzı benimsedi. Çakırhan, Letonia, Montana gibi tatil köyleri ile Dalyan, Bodrum, Muğla, Datça ve Fethiye´de de binalar yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!