Huzurevinde öldü, 3 gün kimse görmedi

Güncelleme Tarihi:

Huzurevinde öldü, 3 gün kimse görmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2010 18:55

İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde bir huzurevinde kalan Hürriyet kahramanı Resneli Niyazi Bey'in torunu, 1980 öncesi DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) başkan yardımcılığı yapan 65 yaşındaki Niyazi Resnelioğlu, kaldığı huzurevinde ölürken, cesedi 3 gün sonra bulundu.

Haberin Devamı

ÖLDÜĞÜ 3 GÜN SONRA FARK EDİLDİ

Otopsi yapılan Resnelioğlu'nun cenazesi, yakınları tarafından alınarak, Örnekköy'de annesinin mezarının üstüne defnedildi.

Olay, geçen 13 Mart'ta Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Karşıyaka Zübeyde Hanım Huzurevi'nde ortaya çıktı. 10 Mart'ta huzurevi yetkililerinin bilgisi dahilinde izne çıkan Niyazi Resnelioğlu, odasında bir şey unutunca almak için döndü. Huzurevi yetkilileri, izinde olduğunu bildiklerinden içeri girmedikleri odadan kötü kokuklar gelmeye başlayınca durumu polise bildirdi. Odayı açıp içeri giren görevliler, yaşlı adamı yerde hareketsiz buldu. Olaya el koyan nöbetçi savcı, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için otopsi yapılmasına karar verdi. Yapılan otopside Niyazi Resnelioğlu'nun kalp hastalığı sonucu yaşamını yitirdiği belirlendi.

Resnelioğlu, dün dayısının oğlu İsmail Oral tarafından İzmir Adli Tıp'tan alınan cenazesi, öğlen saatlerinde kılınan cenaze namazı sonrasında Karşıyaka Örnekköy Mezarlığı'nda annesinin mezarının üstüne defnedildi. Yakını İsmail Oral, devletin huzurevinde böyle bir olayın yaşanmasının çok üzücü olduğunu söyledi. Oral, Resnelioğlu'nun hiç evlenmediğini ve uzun zamandır huzurevinde yaşamını sürdürdüğünü belirtti.

Dedesini anlatmıştı

NİYAZİ Resnelioğlu, bir röportajında ‘Hürriyet Kahramanı' olarak bilinen dedesi Resneli Niyazi Bey ile ilgili bilgi vermişti. Dedesi Resneli Niyazi Bey'in 1873'te Resne'de doğdunu ve fırtınalı kısa bir yaşam geçirdiğini belirten Resnelioğlu, “Dedem Harbiye Mektebi'i bitirip teğemen rütbesi ile 1879 Osmanlı-Yunan savaşı katıldı. Savaşta büyük yararlık gösterip Üsteğmenliğe yükseltildi. Balkanlar'da ayaklanan Sırp ve Bulgar çetecilerle göğüs göğüse çarpışıp büyük şöhret kazandı. Vatanseverliği ve silahşörlüğü, imparatorlukta muazzam hayranlık uyandırdı. Evladı gibi sevdiği bir geyik ile dolaşıyordu. İttihat ve Terakki gizli cemiyetinin devrim stratejisi doğrultusunda, 3 Temmuz 1908'de Selanik'ten 200 fedaisi dağa çıkarak Sultan 2. Abdülhamit'in istibdat rejimine karşı başkaldırdı.

Haberin Devamı

Bu olay Avrupa ülkelerinde ve ülke içindeki azınlıklarda büyük yankı yaptı. Sultan Abdülhamit 1878'de ortadan kaldırdığı 1. Meşrutiyet rejimini, 23 Temmuz 1908'de yeniden ikinci kez ilan etmek ve Anayasa'yı (Kanunu Esasi) yürürlüğe sokmak zorunda kaldı. 24 Temmuz'da Meşrutiyet resmileşti. 2. Meşrutiyet'in sloganları ‘Hürriyet, Adalet, Eşitlik ve Kardeşlik’ idi. Bu sloganlar, ne yazık ki imparatorluğun 10 yıl sonra batmasını durduramadı. Resneli Niyazi Bey, ‘Kahramanı Hürriyet’ ünvanı ile dağdan şehre büyük gösteriler içinde indi.

Haberin Devamı

31 Mart Olayı'nda yanındaki fedailerle Hareket Ordusu'na katıldı, isyan bastırılınca Resne'ye çekildi. Balkan Savaşı patlak verince birlikleriyle Cevdet Paşa ordusuna katıldı. 23 Temmuz'da ilan edilen Meşrutiyet'in anlamını anlatan bu 100 yıllık kartpostalda, devletin başındaki Sultan Abdülhamit Han ile onun iki baş muhalifi Enver Bey ile Resneli Niyazi Bey yanyana gösterilmiştir. Savaştan sonra İstanbul'a ulaşmak için Arnavutluk'un Avlonya iskelesinde vapur beklerken Balkan komitacıları tarafından sırtında vurularak 1913'te öldürüldü” sözleriyle anlatmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!