Hüzün hiç bu kadar keyifli olmamıştı

Güncelleme Tarihi:

Hüzün hiç bu kadar keyifli olmamıştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2007 15:13

Haberin Devamı

Cesaria Evora'nın Velocidade şarkısının klibini izlemek için tıklayın

Cape Verde Adaları'nın nerede olduğunu biliyor musunuz? Peki ya Sao Vicente'yi... Meraklılar dışında, çok az kişi bilir, Afrika'nın kuzeybatı sahillerinden 300 kilometre uzaktaki Cape Verde Adalar'ını ve bu 10 adadan biri olan Sao Vicente'yi...

Ama milyonlarca kişi, Cesaria Evora'nın, bu küçücük adadan çıkıp, dünyaya yayılan hüzünlü sesini çok iyi bilir. İlk albümüne verdiği adla "La Diva Aux Pieds Nu" yani Çıplak Ayaklı Diva olarak tanınan Grammy ödüllü Cesaria Evoria, 31 Temmuz'da Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda. 

KEŞFEDİLDİĞİNDE 47 YAŞINDAYDI

BİLET FİYATLARI

1.Kategori: 110 YTL
2.Kategori: 88 YTL
3.Kategori: 66 YTL
4.Kategori: 55 YTL

Herkesin tanıdığı adıyla "Çıplak Ayaklı Diva" arkadaşlarının çağırdığı biçimiyle "Çize", 27 Ağustos 1941 Sao Vicente doğumlu.

Haberin Devamı

"Aç insanlarla, dünyanın fakir halklarıyla dayanışma içinde olabilmek için, sahneye gösterişli ayakkabılar yerine, yalınayak çıkan" Evora, sahneyle ilk kez 16 yaşında tanıştı. Hüzünlü sesiyle,  yolu, bu uzak okyanus adasının barlarına düşmüş insanları "kendinden geçiren" Evora, Fransız menajer Jose da Silva tarafından keşfedildiğinde, 47 yaşında olgun bir kadındı.

Annesi ve iki kızıyla birlikte yoksul bir hayat sürdüren Evora, daha önce "memleketlisi" şarkıcı Bana'nın önerisiyle, Portekiz'in başkenti Lizbon'a gidip bir deneme kaydı yapmıştı. Ama bu kayıt kimseyi tatmin etmemişti.

Fransız menajer da Silva'nın teklifini de "Hiç değilse Paris'i görürüm" diyerek kabul etti. Atlas Okyanusu'nun derinliklerindeki adasından çıkıp gittiği Paris'te, 1988 yılında ilk albümü  La Diva Aux Pieds Nu'yü  (Çıplak Ayak Diva) yaptı.

İki yıl sonra, 1990'da çıkan ikinci albümü Distino di Belita ile "sessiz ve derinden" ilerlemeye başladı  Cesaria Evora.

"HINZIR 50'LİK HERKESİ BÜYÜLEDİ "

Hüzün hiç bu kadar keyifli olmamıştı

Önceleri, Fransa'da verdiği konserlerde, özellikle kendi adalılarından oluşan sınırlı bir çevre dinledi onu. Evora, ilk büyük çıkışını Mar Azul adlı albümünün tanıtımı için verdiği konserle yaptı. Le Monde Gazetesi'nin müzik eleştirmeni onun için hazırladığı yazıda " Capcanlı bir 50'lik,  hınzır bir sadaketle şarkılarını söylüyor" deyince Avrupa kıtasının dikkatlerini üzerine çekti.

Haberin Devamı

Uluslararası alanda şöhreti  53 yaşında elde eden Cesaria Evora, fazlaca konyak ve sigara içmekten çatlamış sesiyle, uzak oyanusların hüznünü taşıyor, gittiği her yere.

Portekizce ve Afrika dillerinin karışımı olan diliyle, "varolmanın dayanılmaz ağırlığını" ama umudun her zaman insanın yanıbaşında olduğunu anlatıyor."Benim müziğimde Sao Vicente adasının limanına gelen her gemiden izler var" diyor " Angola, Portekiz, Karaipler.. Dünyanın her yerinden gemiler gelir ve bize kendi seslerini bırakırlar."

Belki de onun, dinleyen herkesi böylesine büyülemesinin nedeni,  dünyanın neresinde olursa olsun, kendi adası Sao Vicente'deymiş gibi şarkı söylemesi. "Sahnedeyken mutlu ya da üzgün hissetmiyorum .. Sadece şarkılarımı söylüyorum ve var olduğumu hissediyorum" diye anlatıyor.

Haberin Devamı

18. MOST AÇIKHAVA KONSERLERİ

* 27 - 28 Temmuz Cuma - Cumartesi - Sezen Aksu
* 29 Temmuz Pazar - Yalın
* 30 Temmuz Pazartesi - Erkin Koray
* 2 - 3 Ağustos Perşembe - Cuma - Candan Erçetin
* 5 Ağustos Pazar - Nilüfer

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!