Hüsnü DoÄŸan'dan Avrasya Partisi

Güncelleme Tarihi:

Hüsnü Doğandan Avrasya Partisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2002 09:42

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın sağ kolu, eski bakanlardan Hüsnü Doğan'ın öncülüğündeki Avrasya Partisi (AAP) kuruldu. Kurucu Genel Başkanı Hüsnü Doğan, hedeflerinin, "ülkeyi siyasi dağınıklıktan kurtarmak, toplumun büyük çoğunluğunu kucaklayan bir siyasi yapı meydana getirerek, belirli bir program çerçevesinde ülke sorunlarını süratle çözecek bir kadroyu, tek parti çatısı altında iktidara taşımak" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kuruluş dilekçesini, kurucular kurulu üyesi Ahmet Alkan, İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Mete Gürbüz'e verdi.

SİYASİ YELPAZE ÇÖKTÜ

Kurucu Genel Başkanı Hüsnü Doğan, partinin kuruluş dilekçesinin, İçişleri Bakanlığı'na bu sabah verilmesinin ardından, Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Hükümetin, ülke gündemine hakim olmadığını, iç ve dış baskı ve çıkar gruplarının etkileri yönünde günübirlik uygulamalar yaptığını savunan Doğan, siyasi yelpazenin merkezinin çöktüğünü, sağ ve solun dağıtıldığını ileri sürdü.

Doğan, mevcut tablo devam ettiği sürece, giderek daha da büyüyen iç ve dış sorunları çözebilecek hükümetleri çıkarmanın mümkün olmayacağı görüşünü dile getirerek, siyasi bölünmüşlüğün ülkeye çok şey kaybettirdiğini, her alanda tahribatının büyük olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM ÜLKEYİ BU HALE GETİRENLERDE DEĞİL

Siyasetin, bir kaos ve dağınıklık içerisinde bulunduğunu, iktidar partilerinin, sandıktan çıkamama korkusuyla seçimi mümkün olduğu kadar geciktirmeye çalıştığını öne süren Doğan, "Karşı karşıya olduğumuz sorunların çözümünü, ülkeyi bu hale getirenlerden beklemek gaflettir" dedi. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyaset, iktidarıyla muhalefetiyle muktedir olmaya elzemdir. Bunun için siyasi birliği sağlamalı, sorunları çözecek siyasi güce ulaşmalı, ülke yönetiminde basiretli, kararlı ve doğruları yapmaktan çekinmeyen kadroları hakim kılmalıyız.

İKİ TURLU SEÇİM SİSTEMİ ŞART

Ana hedefimiz, ülkeyi siyasi dağınıklıktan kurtarmak, toplumun büyük çoğunluğunu kucaklayan bir siyasi yapı meydana getirerek, belirli bir program çerçevesinde ülke sorunlarını süratle çözecek bir kadroyu, tek parti çatısı altında iktidara taşımaktır. Bunun için parti sayısını asgariye indirecek iki turlu genel seçim sistemini şart görüyoruz. Alternatif bir sistem olarak da 'Başkanlık Sistemi' ülke gündemine sunulacak ve varılacak uzlaşmaya göre düzenleme yapılacaktır. Partimiz, siyasi yelpazenin merkezinde yer alacak, sağ ve sol kanadın mutedillerine açık olacaktır."

Doğan, Türkiye'nin tarihi, coğrafi ve kültürel konumunu ifade etmesi dolayısıyla parti amblemi olarak köprüyü seçtiklerini de kaydetti.

Haberin Devamı

YANLIÅžLARA ORTAK OLMAK ZOR

Konuşmasında siyasi bölünmüşlüğü eleştirdiğini ve siyasi birleşmenin gerektiğini söylediğini anımsatan gazetecinin, neden ANAP'ta siyasete devam etmediğini sorması üzerine Doğan, "Çare görseydim, devam ederdim. 1999'ta siyaseti bıraktım. (Hiçbir doğruya faydam olmuyor, yanlışlara ortak olmak da zor oluyor) dedim. Gelinen noktayı da görüyorsunuz" dedi.

AAP'nin, Hüsnü DoÄŸan, Ahmet Alkan, Hasan Fecri Alpaslan, Tevfik Ertürk, Hasan Korkmazcan, Ä°rfan Köksalan, Fahrettin Kurt ve Zeki Yavuztürk'ün de yer aldığı Kurucular Kurulu 42 kiÅŸiden oluÅŸuyor.Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!