Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2002 02:05

Kral Hüseyin ve Atatürk

11 Kasım tarihli gazetenizde Sayın Yener Süsoy'un, Sayın Ülkü Adatepe ile yaptığı ‘‘Kral Hüseyin beni de öldürürdü’’ başlıklı röportaja istinaden aşağıdaki cevapları yayınlamanızı rica ederiz:

1. Sayın Ülkü Adatepe, merhum Atatürk ile Haşimi Ürdün Krallığı kurucusu Kral Abdullah Bin Al-Hüseyin'in görüşmelerinde yanlarında bulunduğunu belirtmiştir. Bu da Sayın Ülkü Adatepe'nin belirtilen zamanda olayı hatırlayacak bir yaşta olduğunu göstermektedir. (Gazetenizde yayınlanan fotoğrafta da Ülkü Hanım 7-9 yaşlarında görünmektedir.) 1938 yılında rahmetli Kral Hüseyin'in 3 yaşından daha küçük olduğuna dikkatinizi çekmek isteriz. Gazetenizdeki haberde Sayın Ülkü Adatepe'nin ifadesine göre, Atatürk'ün vefatından sonraki bir dönemde Kral Birinci Abdullah'ın Türkiye'yi ziyareti sırasında o zamanlar henüz prens olan Hüseyin ile evlenmesi için kendisini babasından istemiştir. Ancak bu olay kurucu Kral Abdullah'ın 20.07.1951 yılında şehit olmadan önce gerçekleştiğini ve bu da Prens Hüseyin'in belirtilen tarihte 15 yaşında olduğunu göstermektedir. (Kendisi 14.11.1935 doğumludur.)

Biz burada bu olayın doğru olup olmadığını tartışamayız. Çünkü Sayın Ülkü Adatepe dışında, bu olayda adı geçen kişiler rahmetli olmuşlardır. Ancak biz Majesteleri Kral Hüseyin ve Sayın Ülkü Adatepe olayını, olayın zamanını ve şahısların yaşlarını dikkate alarak bazı aydınlatmaları gazeteniz okurlarının takdirine bırakıyoruz.

2. Bizim için önemli olan ve gazetenizde yer alan bu röportajda, merhum Kral Hüseyin'in ilk eşinin ölümüne sebep olduğu belirtilmiş olmasıdır. Zira merhum Kral Hüseyin'in ilk eşi Prenses Dina Abdulhemid'dir ve kendisiyle 1955 yılında evlenmiştir. Prenses Dina hálá hayatta ve sağlıklıdır.

3. Bize göre başlığınız da konuya uygun değildir. Hem doğruyu yansıtmıyor, hem de kışkırtıcı. Türkiye'yi ve Türk halkını çok seven Ürdün liderinin bu kadar üzerine gidilmemeliydi.

Ürdün Büyükelçiliği

Ankara-Türkiye



79 yıl önce ‘yalaka’ yoktu

RAHMETLİ Hüsrev Gerede'nin anılarıyla ilgili olarak, sınıf arkadaşım Sayın Altemur Kılıç'ın gazetenizde çıkan yazısını okudum. Kılıç Ali Bey ve Salih Bozok Bey gibi gerçek kahramanlar için ‘‘yalaka’’ tabirinin kullanılması fevkalade üzücüdür.

Şimdi Türkçemize ‘‘yalaka ve maganda’’ gibi yeni kelimeler girdi. 79 yıldan beri Türkçe konuşuyorum, bunların ne anlama geldiğini bilmiyorum, ancak kötü anlamları olduğu anlaşılıyor.

1919 yılında Hüsrev Bey'in ‘‘yalaka’’ kelimesini kullanmış olması mümkün değildir. Anılar kitabını hazırlayan Sayın Sami Önal bundan önce gazetede çıkan beyanatında, zamanımız Türkçesine uyum sağlamak için Anılar'daki bazı kelimelere rötuş yaptığını açıklamıştı. Bu nedenle esas metin tekrar incelenmelidir.

Rahmetli Salih Bozok, babam Celal Derviş'in çok yakın dostu idi. Atatürk ölünce, ‘‘Ben Atatürk'süz yaşayamam’’ diyerek göğsüne tabancasını dayayıp tetiğe bastı, kurşun kalbini sıyırdı, kıl payı ölümden döndü. Ben ortaokul talebesiydim, olayın içinde bulundum. Böyle bir kahraman ‘‘yalaka’’ olamaz.

Neşe DERİŞ


Su ürünleri ihracatı ülkeye katkı sağlıyor

GAZETENİZDE su ürünleri sektörü ve üreticileri hakkında yayınlanan haberler, kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir.

Su Ürünleri İşletmeleri, 11 bakanlık tarafından belirlenen bölgelerde yaptığı üretim ve 60 milyon dolara yakın ihracatıyla ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Sektörümüzün yurtdışındaki pazar payını artırmak için mücadele vermekte olduğu bugünler, sizin de takdir edeceğiniz gibi ülkemizin üretime, iş sahalarına ve ihracat girdisine en çok ihtiyacı olduğu günlerdir.

Avrupa'da senelerce devlet desteğiyle kurulan ve üretim yapan balık üretim çiftliklerinin Türkiye'de şahsi imkánlarla kurulması ve üretim yapılmasının yanında, hakkımızda çıkan tek taraflı haberlerle mücadele etmek zorunda kalmamız, yaşamış olduğumuz krizlerin ve geri kalmışlığın sebepleri arasındadır.

Ülkemizin kalkınması için üretim yapacağımızı, tek taraflı ve haksız haberlerle sonuna kadar mücadele edeceğimizi bilmenizi isteriz.

Hakan GÖKÇEK

Hatko Su Ür. Gn. Md.



Borsa verileri okunmuyor

BENİM şikáyetim, Hürriyet Gazetesi'nin 10. sayfasındaki ‘‘Borsanın dünkü verileri’’ tablosuyla ilgili. Bu tabloya ayırdığınız yer (15x40 cm.) yıllardır aynı kalırken, tabloya giren şirket sayısı her geçen gün arttı. (Şu an 300 civarında.) Bu da puntoların gitgide küçülmesine ve sonucunda da ‘‘okunamaz hale gelmesine’’ sebep oldu. Gerçekten ben bu verileri artık okuyamıyorum. Düzeltilmesi ricasıyla.

Volkan OKUR

TEMSİLCİNİN NOTU: Gazetemizin Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, ‘‘Okurumuz çok haklı. Uyarısını değerlendireceğiz’’ dedi.



Bağımlıdan mektup

HÜRRİYET'i elimden geldiğince okuyorum. Dikkatimi çeken husus, gazetede ve ekinde gençleri uyuşturucudan kurtarmaya yönelik bir köşe bulunmaması. Halbuki gazetenizin pazar ekinde puro köşesi bile bulunmakta. Gençleri uyuşturucu illetinden uzak tutabilmek için bir köşe hazırlasanız eminim ki benim gibi tuzağa düşürülüp bu illete alıştırılan yüzlerce insanın gözünü açabilirsiniz. Ve bu sayede yüzlerce, binlerce anne-babaya ışık tutmuş olursunuz.

Çetin YURDAGÜVEN

Bahçecik E Tipi Kapalı Cezaevi/Trabzon



Seçim tahminleri

4 Kasım tarihinde yayımladığınız haberde, şirketimizle ilgili olarak iki yanlış yapıldı. Öncelikle DEHAP'ın alacağı oy tahmini, yüzde 15.6 olarak verildi. Biz DEHAP'ın alacağı oyu, % 6.2 olarak tahmin etmiştik. Ayrıca şirketimizin seçimlere ilişkin 5 Ekim tarihli tahminlerinin sadece alt limitleri dikkate alındı. Oysa gazetenize de yolladığımız tahminlerimiz şöyleydi:

Parti Oy Oranı

AKP 29.9-35.4

CHP 18.3-21.6

DYP 9.2-10.9

GP 9.0-11.0

MHP 6.2-7.6

ANAP 2.8-3.5

Dr.Cem YAŞİN

SİT-Stratejik İletişim Tasarımı Danışmanlık A.Ş. Başkanı

TEMSİLCİNİN NOTU:

Şirketin sözünü ettiği 5 Ekim tarihli anket, ilgili muhabirlerimize ulaşmadığı için farklı rakamlar yayımlandı.



Murat Şahin'le aşk yaşamadım

GAZETENİZİN 4 Ekim Cuma günkü sayısında, 2'nci sayfada müvekkile Deniz Akkaya'nın Murat Şahin'le aşk yaşadığına ilişkin haber yayımlandı. Bu haber tamamen gerçek dışı ve hayal ürünüdür. Deniz Akkaya ile Murat Şahin arasında herhangi bir görüşme olmadığı gibi aşk yaşamaları da söz konusu değildir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Deniz Akkaya

Vekili Av. Ceyla Akay

Av. Bekir Çınar



OKURLARIMIZDAN KISA KISA

SENEM ERTAN: Üniversite öğrencisiyim. 6 Kasım'da yayımladığınız ‘‘Hepsi okumuş çocuklar’’ başlığını, düzeyli gazetecilik anlayışına sığdıramadım. Milletimizi temsil edecek milletvekillerini böyle alaya almak doğru değil.

SÜLEYMAN ÖNCEL: Konya Meram İlçesi'ne bağlı Çarıklar Kasabası ilköğretim okulu için yazıyorum. Okulumuzun imkánları son derece kısıtlıdır. Bizim de kaynak eser niteliğinde ansiklopedilere ihtiyacımız vardır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!