Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2002 01:43

Medya mağduru mu yoksa kötü örnek mi

DÜNKÜ Hürriyet'in ikinci manşeti, oyuncak tabancasını arabanın penceresinden çıkarıp gösteren küçük bir çocukla ilgiliydi.

Bir başka gazete, bir gün önce bu fotoğrafı çekmiş ve ‘Yakalayın bu hayvanı’diye manşet atmıştı.

Arkadaşlarımız ‘o hayvanı’ bulmuşlar.

Gece bana telefon edip, bunu manşet yapmayı önerdiler, ben de uygun buldum.

Söz konusu ‘hayvan’ 5 yaşında bir çocukmuş.

Haberin manşet yapılmasına ‘evet’ diyorum.

Ama bunu bir ‘medya mağduru-medya skandalı’ olarak değerlendiren spotla aynı kanaatte değilim.

Sonunda elindeki oyuncak tabancayı arabasının penceresinden çıkarıp, ateş eder gibi yapan bir çocuk, aynı şeyi yapan başka büyüklerini taklit ediyor.

Yani model olarak aldığı örnek, aslında tam bir maganda. Dolayısıyla bu kişinin bir çocuk olduğunu bulup çıkarmak güzel bir gazetecilik olayı ve bunu manşete taşımak, bir gazetecilik görevi. Ama bu olayı medya skandalı olarak sunmak, bence doğru değil.

Ertuğrul ÖZKÖK

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni


Yayın ilkelerinize yönelik saldırılar


SAYIN temsilci.

Ben uzun süredir Hürriyet okuyucusu olan bir üniversite öğrencisiyim. Öncelikle belirtmek isterim ki, uzun süredir yaptığınız yayınlar için sizin nezdinizde tüm çalışanlarınıza teşekkür etmek isterim.

Son yapmış olduğunuz yenilik için de ayrıca kutlamak isterim.

Bugün elime bir başka gazete geçti. Haberlerin dışında önem verdiğim köşe yazılarında sürekli Hürriyet'e ve yayın ilkelerine saldırıları görünce çok şaşırdım. Diğer gazetelerin bu tavrını kınıyorum. Sizden ricam, asla böyle bir tartışmanın parçası olmadan seviyeli yayınlarınıza devam etmeniz. Yayın hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim.

Burak AKAY

akaybura@yahoo.com


Kuran'ın şifresi ve bir itiraz


‘‘GENÇ bir tıbbiyeli, Kuran'ın şifresini çözdüğünü iddia ediyor’’ başlıklı haber, 50 yıllık, Türkiye'nin en ciddi gazetesi olarak bildiğimiz Hürriyet'e yakışmadı.

Kuran bir bilimsel mucizeler kitabı mıdır? Yoksa insanları iyi ve ahlaklı olmaya çağıran bir din kitabı mıdır?

Bu tür iddialar, aynen Nostradamus'un yazdıkları diye ortaya atılan iddialara benziyor. Dikkat edilirse Nostradamus'un yazdığı iddia edilen dörtlükler hep geçmiş yaşantı ile yorumlandırılmıştır. Peki, geleceğe dönük iddialar? Bunlar, içinde yaşadığımız yıllarda hálá gerçekleşmeyen iddialar olarak ortada durmaktadır. Örneğin; üçüncü dünya savaşının çıkması, büyük bir İslam gücünün ortaya çıkarak Avrupa'yı yok etmesi, SSCB'nin dağılmasından önce ortaya konulan Nostradamus iddiaları arasında bu ülkenin dağılmasının bulunmaması vb.

Semih KALKANOĞLU

TEMSİLCİNİN NOTU

Bu konuda bir kitap yayımlandığı için bu haberi verdik. Tabii ki kitaptaki iddialar yazarını bağlar.



Amansız kanser diye yazmayın

KANSER gibi hastalıklardan söz ederken, bunların başına ‘‘amansız’’, ‘‘ölümcül’’ gibi sıfatlar takıyorsunuz. Oysa bu haberleri, bu hastalıklara yakalananlar da okuyorlar. Ne zaman kanserle ilgili bir haber okusam ve içinde böyle bir sıfat varsa, nasıl saklasak diye düşünüyorum. Lütfen kanser sözcüğünün başına böyle bir sıfat takmayın. Zaten bu hastalıkların bir bölümü artık ‘‘amansız’’ ve ‘‘ölümcül’’ de değil.

Mine ASLAN


Başlıklara eleştiri

BAZI haberlerinizde, olmaması gereken deyimlere yer verildiğini görüyorum. Örnek vermek gerekirse, yayın tarihini pek hatırlamıyorum ama şunları sayabilirim:

Mesela batık bankalar hakkında haberler yazılırken, mevduatlarını kaybetmiş insanlar paralarını batırdılar gibi başlıklar vardı, sanki bu olay onların hatasıymış gibi. Bir başka örnekte de, İsrail-Filistin anlaşmazlığında ‘‘Bush elini sonunda masaya vurdu’’ denilmişti. Sanki Bush bir diktatör ve de istediğini yapabilir gibi.

Bu tür ifadeler bana sokak dili gibi geliyor.

Murat AKBAY

akbay_m@hotmail.com



Travesti baba Lübnanlı değil

SAMSUN muhabiriniz Mehmet Soykan tarafından hazırlanan ve 22 Eylül 2002 tarihli gazetenizde yayınlanan ‘‘Üvey kızına tecavüz eden travesti baba 3 yıla mahkûm oldu’’ başlıklı habere göre, Murat Özbaş adlı şahsın Lübnan uyruklu olduğunu ve Lübnan ordusunda paralı asker olarak çalıştığı yazılmıştır. Lübnan Büyükelçiliği'nin resmi bilgilerine göre, adı geçen şahsın Lübnan vatandaşı olmadığını ve Lübnan ordusunda görev alamayacağı, çünkü sadece Lübnan vatandaşı olanlar orduda hizmet verebilmektedir.

Lübnan Büyükelçiliği


Kimle röportaj yapılmalı

BAZI röportajlarınızı eleştirmek istiyorum. Bence olması gereken, gazetelerin tam sayfa röportajları, başarısını sevgi yerine nefret üzerine kurmak gibi bir olmazı savunanlarla değil, hak edenlerle yapmasıdır. İnsanlar özel yaşamlarında özgürdürler. Ama toplum önüne çıkarılıp örnek gibi gösterilmek için toplum adına iyi bir şeyler yapmak gerekir. Bana göre tam bu noktada, Ayşe Arman'ın Süreyya Ayhan röportajı iyi bir örnek. Çünkü Süreyya Ayhan'ın bizi ilgilendiren yanı özel yaşamı değil, ülkemize getirdiği başarıdır. Çünkü özel yaşamı en fazla üç kişinin problemidir. Oysa getirdiği madalya, yetmiş milyonun gurur ve sevinç kaynağıdır.

İlknur YAMAK/SAMSUN


Dizgi hatası

1 Eylül tarihli bir haberinizde yer alan hatalı sözcüklerden bazılarını buraya alıyorum: ‘‘Ödemeyede, eKonomik, devamediyor, Ekonosinin, kapatıldmaya, anahedefinin, reformalır, kretirleri, piyazalar, Gazetesi, burüyükünün, eylümplanının.’’ Kelimelerin anlam ve mana bakımından yanlış ve eksik olarak dizgiye girdiği anlaşılmaktadır. Daha dikkatli olunması gerektiğini bilgilerinize arz ederim. Hasan SANSÜR


Britney Spears Amerikalı

26 Ağustos tarihli gazetenizin magazin kısmında ‘‘Britney Spears'ı feci işlettiler’’ başlıklı haberinizde, genç yıldızın İngiliz ve 20 yaşında olduğunu yazmışsınız. Oysa kendisi Amerikalı'dır ve 21 yaşındadır. Bu kadar çok tanınan bir müzik yıldızında böylesine basit hatalara düşmeniz beni çok şaşırttı.

Aycan SARAK

TEMSİLCİNİN NOTU

Hata farkedildi, sonraki baskılarda düzeltildi.



OKURLARIMIZDAN KISA KISA

HAKVERDİ TURHAL: Son sayfadaki fotoğraflara devam ediyorsunuz. O zaman yayın ilkelerinize uyup, kadın ve erkek arasında ayrım yapmadan dönüşümlü olarak bir gün kadın, bir gün de erkek fotoğrafları yayımlayın.

İBRAHİM İREN: Milletvekili aday listelerini yayımlarken, aday listesi açıklayan partilerin tamamının tam listelerini açıklamak size yakışırdı.

PINAR ŞAHİN: Bir okurunuz, ekonomik öğretici bilgiler vermenizi istemişti. Ben de onu destekliyorum. Ekonomi sayfalarında ekonomik terimlerle ilgili bilgi vermenizi istiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!