Hürriyet treni yola çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet treni yola çıktı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 09, 2009 17:37

HÜRRİYET Gazetesi ve Türkiye Cumhuryeti Devlet Demiryolları (TCDD) işbirliği ile ilk kez geçen yıl yapılan ``Hürriyet Hakkımızdır/ Tren Özgürlüktür'' yolculuğu, bu yıl kurtuluşunun 87´inci yıldönümünü kutlayan İzmir´den yola çıktı.

Haberin Devamı

HÜRRİYET TRENİ BÖYLE YOLA ÇIKTI

Tren, Türkiye´de ilk demiryolu taşımacılığının başladığı yerden tarihi Basmane Garı´ndan hareket ederek, 34´ü kent merkezi, 8´i ilçe toplam 42 durakta, insan haklarını özellikle de çocuk haklarını anlatacak.

``Hürriyet Hakkımızdır/ Tren Özgürlüktür'' yolculuÄŸu, bu yıl kurtuluÅŸunun 87´inci yıldönümünü kutlayan Ä°zmir´den baÅŸladı. Tarihi Basmane Garı ilginç bir tarih olan 09.09.2009´da tarihi bir törene ev sahipliÄŸi yaptı. Törene Ä°zmir Valisi Cahit Kıraç, DoÄŸan Yayın Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Aydın DoÄŸan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Aziz KocaoÄŸlu, Hürriyet Gazetesi Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Vuslat DoÄŸan Sabancı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ErtuÄŸrul Özkök, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı DoÄŸan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Yayın Kordinatörü Fikret Ercan, Hürriyet YazıiÅŸleri Müdürü ve yazarı Tufan Türenç, Hürriyet Gazetesi BaÅŸyazarı Oktay EkÅŸi, Hürriyet Yazarı Mehmet Yılmaz, Hürriyet Ä°nternet Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, DoÄŸan Haber Ajansı Genel Müdürü UÄŸur Cebeci, Kurumsal Ä°letiÅŸim Koordinatörü Temuçin Tüzecan, Reklam Grup BaÅŸkanı AyÅŸe Cemal Sözeri, eski BaÅŸbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, CHP Ä°zmir Milletvekili Canan Arıtman, Ä°zmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ekrem demirtaÅŸ, Sanatçı Derya KöroÄŸlu, Konak Belediye BaÅŸkanı Hakan Tartan, Seferihisar Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer ile çok sayıda vatandaÅŸ katıldı. Törende Konak Belediyesi, Gençlik ve Spor Kulübü Halk Oyunları TopluluÄŸu´ndan kafkas ve zeybek yöresinin kıyafetlerini giyen dansçılar, Aydın DoÄŸan´a beyaz gül hediye etti. Aydın DoÄŸan, Konak Belediye BaÅŸkanı Hakan Tartan´ın verdiÄŸi beyaz güvercini uçurdu.Â

Haberin Devamı

İNSAN HAKLARI HAYATIN BİR PARÇASI

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, törende yaptığı konuşmada, insan haklarının genelde siyasi bir konu olarak algılandığını ve bu platformda tartışıldığını vurgulayarak, insan haklarının gündelik hayatın bir parçası olduğuna dikkat çekti. Vuslat Doğan Sabancı, şunları söyledi:

Haberin Devamı

``Bir sabah kalktığımızda o gün içinde trafikte, okulda, sokakta  işyerimizde birçok insan hakları ihlalinin bir parçası oluruz. Onun için bu haklarımızı daha anlaşılır

TRENÄ°N DURAKLARI

Tren 12 Eylül´de Denizli´de olacak. Denizli´den sonra Burdur´u ziyaret edecek olan Tren, Kars´a, Mardin´e, Tatvan´a, Muş´a, Diyarbakır´a, İskenderun´a, Adana´ya, Kayseri´ye, Eskişehir´e, Afyon´a, Denizli´ye, Manisa´ya, Burdur´a kısaca içinden ray geçen her yere uğrayacak.

TRENDE NELER VAR

Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi tren garlarında ve istasyonlarda halkın, yerel yönetimin, sivil toplum kuruluşlarının, akademisyen, yazar, gazeteci ve sanatçıların katılımıyla, müzik, tiyatro, sergi, seminer, sohbet, eğitim çalışmaları gibi birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.

ÇEVRE SORUNLARINA DİKKAT ÇEKİLECEK

Bu yıl ek olarak, ziyaret edilen şehirlerin ve genel olarak Türkiye´nin çevre sorunlarına ve çocuk haklarına ağırlık verilecek. 2009´un, Türkiye´nin, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi´ni imzalamasının 20. yıldönümü olması nedeniyle bu yılın temalarından olan ``çocuk hakları''nın gündemde tutulması için çeşitli etkinler gerçekleştirilecek. Örneğin geçen yılın da katılımcılarından olan Uluslararası Af Örgütü çocuklara, haklarını anlatan dev bir kutu oyunuyla seslenecek ve hak kavramını onlarla deneysel bir oyun aracılığıyla ele alacak. Ayrıca Hürriyet Gazetesi ve Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu´nun ortaklaşa hazırladığı ``Biraz da Siz Uslu Durun Sergisi'' ve Fişek Enstitüsü´nün ``Çalışan Çocuklar Fotoğraf Sergisi'' garlarda gezilebilecek.

COCA COLA MUTLULUK VAGONU

Geçen yıl gidilen tren istasyonlarında çocukların ilgi odağı olan Akbank Çocuk Tiyatrosu, bu kez ``En Mutlu Kim'' oyunu ile çocukları sevindirecek. Coca-Cola ise, Hayata Artı Gençlik Projesi kapsamında, çevre sergisi, çocuklarla doğa oyunları ve ``Ekolojik Ayakizi'' ve ``Ne Kadar Çevrecisiniz'' kioskları ile katılımcıların ekolojik ayakizi büyüklüğünü ve çevrecilik düzeylerini ölçmek gibi etkinlikler gerçekleştirecek.

Coca Cola´nın mutluluk vagonunda ise ziyaretçileri gerçekten de eğlendirecek birbirinden sürprizli aktiviteler bekliyor.

Bu yılki etkinliklerin fotoğraf ve belgesel ekibi ise Kültür Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencilerinden oluşacak.

YGA Hayal Ortakları, ziyaret edilen garlarda çocuklarla bir ``okuma atölyesi'' etkinliği yapacak.

Zil Zurna müzik ekibi, çocuklarla ritim atölyesi gerçekleştirirken aynı zamanda gidilecek her garı da şenlendirecek.

Serhan Şeşen Müzik Felsefe ve Yaşama Saygı Derneği ise, uzman kişilerin katılımıyla insan ve yaşam ilişkisini ele alan seminerler düzenleyecek.

DoÄŸal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), her istasyonda kuracağı standlarda ziyaretçileri hayat standartlarını koruyabilmeleri için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmaya davet edecek. Kimi istasyonlarda da alanında uzman isimlerin vereceÄŸi seminerler düzenleyecek.Â

www.hurriyet.com.tr, dileyen ziyaretçinin fotoğrafını çekerek birinci sayfada dilediği bir haberle birlikte kullanacak ve sayfanın çıkışı hatıra olarak ziyaretçiye verilecek.

Ziyaretçiler ayrıca Hürriyet Gazetesi´nin birinci sayfasını tasarlayarak bir ilke imza atacaklar. Ve dileyen herkese doğdukları günün Hürriyet Gazetesi de hediye edilecek.

bir şekilde özellikle çocuklarımıza anlatmamız gerektiğini düşündük. Onun için yollara düştük. Sizinle bir istatistik paylaşmak istiyorum. Konda´nın araştırmasına göre halkımızın yüzde 70´i kendi haklarını öğrendiği birinci kaynak olarak medyayı gösteriyor. Sadece yüzde 4´ü `okullardan öğreniyoruz' dedi. Bu da bize şunu gösterdi; medyaya televizyonlara büyük sorumluluk düşüyor. Hürriyet Gazetesi işte bu sorumluluğu sahiplenerek, iki yıl önce yasal haklarımızı ve en temel haklarımızı anlatmak için bu projeyi başlattı. Bu yıl özellikle çocuk halkaları üzerinde duruyoruz.''

Haberin Devamı

AİLELERİN ÇOCUKLARI DÖVME HAKKI YOK

Vuslat Doğan Sabancı, ailelerin çocukları dövme hakkı olmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

``Çocuk hakları deyince birkaç konu en temel konu olarak aklımıza geliyor. Doğurduktan sonra elbette yaşama hakkı, sağlıklı beslenme hakkı, eğitim hakkı ve barınak hakkı. Bunları hepimiz ana- baba, okul yöneticisi olarak çocuklarımıza vermeliyiz. Bunların dışında çok konuşulmayan ve bazen de önemi anlaşılmayan başka haklar var ki en az onlar kadar önemli. Şiddetsiz bir ortamda büyüme hakkı. Bu çocuklarımızın en temel hakkı maalesef toplumumuzda çocuğa karşı dövme, dayak çok da önemli görünmüyor. Eğitim sisteminin bir parçası olarak görülüyor. Beş yıldır aile içi şiddete karşı kampanya yürütüyoruz. Ancak bunu daha çok kadınla götürüyoruz. Çocuğa cesaret edemediğimiz için. Çünkü birçoğumuz için çocuğu dövmek, dayak atmak normal karşılanıyor. Hayır çocuklarımızın dayak yememe hakkı vardır. Bizim çocuklarımıza dayak atma hakkımız yok. İfade özgürlüğü, `çocuğum sen sus, sözümü kesme', `sen çocuksun bilmezsin' laflarıyla susturulur. Bu da korkudan soru soramayan, kendini ifade edemeyen, cesareti kırılan bir toplum yetiştiriyor ve maalesef çocuklarımızın özgüvenin gelişiminde engel teşkil ediyor. Bu trende birçok faaliyet ve etkinliğimizde her türlü konu şeffalaşacak. Herşey çocuklarımız için.''

Haberin Devamı

TREN HÜRRİYET VE ÖZGÜRLÜK RÜZGARINI TAŞIYACAK

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, törende yaptığı konuşmada, ``Hürriyet Hakkımızdır'' treninin 35 gün boyunca dağların, ovaların, yamaçların arasından Hürriyet ve özgürlük rüzgarlarını hergün bir il ve ilçemize taşıyacak. Bugün İzmir´in kurtuluş yıldönümü olduğu için tren buradan yola çıkıyor. Bu projede `Hürriyet hakkımızdır' sloganına `tren özgürlüktür' sloganını da ekleyerek, 1950 sonrasında yaşamımızdan yavaş yavaş çıkan trenin genç ve dinamik yüzünü genç nesillere anlatmak istedik'' dedi.

İNSAN HAKLARININ GELİŞMESİNE ÖNEMLİ KATKI

İzmir Valisi Cahit Kıraç, ``Hürriyet hakkımızdır'' treninin Türk insanının layık olduğu değere ulaşabilmesine, ülkede insan haklarının önündeki engellerin kaldırılmasına ve evrensel insan hakları değerlerinin tüm insanlık lehine geliştirilmesinde önemli katkılar sağlayacağına inandığını vurgulayarak, ``Medyamızın ve özellikle Hürriyet gibi önemli bir basın organının, asli görevleri yanında önemli konularda sosyal etkinlikler, sosyal destek projeleriyle halkımıza topluma hizmet sunmalarını bu bağlamda değerlendiriyor ve taktirle karşılıyorum'' dedi.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından konuklar treni gezdi ve tren ``Uğurlar olsun'' denilerek, davul ve trompet çalınarak uğurlandı.  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!