Hummer, Land Rover, Harley Davidson savaş safarisinde

Güncelleme Tarihi:

Hummer, Land Rover, Harley Davidson savaş safarisinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2003 21:53

İkinci Körfez Savaşı başladı. Ve bu savaşta başrolü oynayan uçaklar, füzeler, uçak gemileri hakkında detaylı illüstrasyonlar, açıklamalar yayımlanmaya başladı. Ama iki müttefik ABD ve İngiltere'nin tek gücü denizde ve havada değil.

Irak'a asıl darbeyi karadan vurmayı hedefleyen iki ülke, tüm birliklerini aylar boyunca Kuveyt sınırına yığdılar. Irak işgali de bu birlikler sayesinde başladı. Bunlar arasında 12 yıl önce Irak birliklerine ağır kayıplar verdiren, çölün hakimi M1 Abrams tankları başrolü oynuyor. Saatte 65 kilometre hıza ulaşabilen bu tank 120 mm'lik topuyla önündeki her şeye dehşet saçıyor. Abrams'ların yanı sıra çöl şartlarında Amerikan ve İngiliz askerlerine rahat hareket imkanı veren irili ufaklı birçok taşıt var. Sanki Paris-Dakar rallisinde gibi son sürat giden motosikletler, arazi taşıtları, zırhlı araçlar piyade kuvvetlerine büyük destek veriyor. Kuveyt'e yerleşen piyade birlikleri uzun süre Arabistan çölünün kum tepelerine alışmak için çalıştılar. Kah motosikletlerle ve altı tekerlekli arazi taşıtlarıyla kum tepelerini aştılar, kah Hummer ve Land Rover'larla tozu toprağı birbirine kattılar. Özel izinle bölgeye giren savaş muhabirleri ve de ABD ordusunun fotoğrafçıları bu hareketli anları yakaladılar.

HUMMER'LARIN HAKİKİSİ

İşte İstanbul sokaklarında zaman zaman karşılaşılan Hummer'ların hakikisi. General Motors firmasının çok amaçlı bir arazi taşıtı olarak tasarladığı bu araç 1985'ten beri Amerikan ordusu tarafından kullanılıyor. Yük, silah ve asker taşımak için kullanılan Hummer Amerikan Kara Kuvvetleri içinde kısaca HUMMVVEE diye tanınıyor. Yapılan değişikliklere göre ambulans veya stinger füze rampası olarak da kullanılabiliyor. 4.57 metre uzunluğunda, 2.16 metre genişliğinde ve 2.4 ton ağırlığındaki bu dev arazi taşıtı 6200cc gücündeki motoruyla dere tepe tırmanıyor. HUMMVVEE her tür arazide ve tüm hava koşullarında hizmet veriyor. Hummer adı verilen versiyonu ise sivil amaçlı olarak 1992'de piyasaya sürüldü.

ÇOK AMAÇLI HARLEY DAVIDSON

İngiliz ordusu bir süredir Harley Davidson motosikletlerini kullanıyor. Bağlantı ve haberleşme amaçlı Harley Davidson'lar kısmi olarak erzak da taşıyor. Amerikan ordusu ise Kawasaki marka KLR 250-D8 motosikletini kullanıyor. Bu araç, Kawasaki'nin ticari modeli KLR 250'nin askeri kullanım için tasarlanmasıyla ortaya çıktı. 1991 model KLR 250- D8 2.13 metre uzunluğunda, 117 kilo ağırlığında. Mesaj, doküman ve hafif kargo taşımakta olduğu gibi, askeri polis ve keşif personelinin ulaşımı için de kullanılabiliyor. Çok yönlü kullanılabilmesi saha komutanları tarafından bu aracı tercih edilir hale getiriyor.

ARAZİ TAŞITININ ALASI

İngiliz hava indirme taburları tarafından kullanılan çok amaçlı bir arazi taşıtı. Yere yakın, altı tekerlekli, cüssesine göre hafif ATMP (All Terrain Mobility Platform-Her Tür Arazide Hareketli Araç), taşlı araziyi ve su engellerini aşmak için birebir. Cephane de taşıyabilen aracın platformu üzerine bir füze rampası da kurulabiliyor. 1280 kilo ağırlığında, 4.16 metre uzunluğunda, 7.13 metre genişliğindeki ATMP saatte 130 kilometre hız yapabiliyor.

PİYADEYE EN BÜYÜK DESTEK

İngiliz ordusunun zırhlı aracı Scimitar. 4.79 m uzunluğunda, 2.24 metre genişliğinde, yerden yüksekliği 2.10 metre. Öncelikli amacı bilgi toplamak. Daha çok keşif alayları tarafından kullanılıyor. Çölde zırhlı piyade birliklerine eşlik ediyor. Kendini savunması için 30 mm çapında bir topu var. İngiliz birliklerinin Kuveyt'ten Irak'a doğru yaptığı harekatta da kullanılıyor.

ÇÖLDEKİ EN BÜYÜK GÜÇ

Amerikan ordusunu açık arazide rakipsiz kılan en büyük silah. M1 Abrams 1'ler sadece savunma sanayii şirketi General Dynamics tarafından üretiliyor. Bu tanklar hareket kabiliyeti ve yüksek ateş gücüyle beraber ağır bir zırha da sahip. Şimdiye kadar kullanılan iki modeli M1 A1 ve M1 A2'lerin 120 mm'lik namlusu, 1500 beygir gücünde türbin motoru var. Özellikle yoğun zırhlı güçlere karşı kullanım için uygun. M1 A1, nükleer, biyolojik ve kimyasal silahların kullanıldığı ortamlarda hayatta kalma şansını artırıcı koruma sistemlerine sahip.

İNGİLİZ ARAZİ TAŞITI

İngiliz ordusunda kısaca WMIK diye bilinen bu araç, arazi taşıtı Land Rover'ın modifiye edilmiş hali. Piyade kuvvetleri, makineli tüfek yerleştirilmiş WMIK'larla açık arazide piyadelere destek veriyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!