Hükümetten Merkez Bankası'na eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten Merkez Bankasına eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, geçmiş dönemde Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi yönünde yaptığı açıklamalara karşılık “Siyasetçilerin, bakanların Merkez Bankası ile ilgili konuşması doğru değildir” cevabını aldığını söyledi. Çağlayan, “Türkiye’de hiçbir kurumun ‘benim görevim sadece fiyat istikrarıdır. Ben başka şeye bakmam’ deme lüksüne sahip değildir” dedi.

Haberin Devamı

Çağlayan, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren sosyal güvenlik primlerindeki 5 puanlık düşüşün önemini vurgulayarak, esnaf, sanayici ve KOBİ’lerin yapılacak indirimin, Türkiye’ye ilave kaynak, ilave istihdam olarak geri döndüğünü ispatlamak durumunda olduklarını belirtti.

Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’i TESK Genel Merkezi’nde ziyaret etti.

Çağlayan, Hipermarketler Yasası’nda hiçbir kesime ve topluluğa karşı olmadan ekonomik anlamda en yoğun faydayı almak için düzenlemeler yapacaklarının belirterek, “Bu konudaki alınması tedbirleri gözden geçireceğiz. Bu kanun bir regülatör konumunda, bütün tarafların hak ve hukuklarının korunduğu bir düzenleme olacak” diye konuştu.

Türkiye’ye dışarından gelen yabancı sermayenin önemini dikkate alarak söz konusu çalışmaları yapacaklarını kaydeden Çağlayan, yabancı sermayenin gelmesi karşısında karşıt değil, ılımlı bir çaba içerisinde olacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

750 BİN ESNAF HALKBANK’DAN KREDİ ALIYOR

Yaklaşık 4 milyon esnaf kesiminin 750 bininin Halkbank’dan kredi aldığını dile getiren Çağlayan, “Ülkemizin yüzde 19-20 oranında borçlandığı bir ortamda Hükümet aldığı kararla esnaf kesimimize yüzde 13 faizle kredi kullandırıyor. Bu esnafa verilen önemin göstergesidir” dedi.

Esnaf kesimi ile ilgili yapılan düzenlemelerin tüm ülke ekonomisini ilgilendirdiğini belirten Çağlayan, 60. Hükümet ile esnaf kesiminin sorunlarına çözüm yolları bulunacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gündemde pek çok kanun tasarısı var. Çıkmış olan kanunların yeniden revize edilmesi söz konusu. Geçen dönem çıkarılan 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu yeniden revize edilecek. Sizlerle yeni bir politika oluşturacağız. Özellikle belirtilen birçok eksiklik gündeme getirilecek. Yapılacak çalışmalarla KOSGEB’e yeni bir kimlik vereceğiz. Ayrıca kümelenme sistemi üzerinde çalışacağız. Esnaf ve sanatkara yeni bir kimlik kazandıracağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!