Hükümette çifte kriz

Güncelleme Tarihi:

Hükümette çifte kriz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Atamalar ve ortaklara danışılmadan alınan kararlar dolayısıyla, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında iki yeni kriz patlak verdi. DTP'li bakanlar, ‘‘görüşülmeden önlerine getirildiği’’ gerekçesiyle büyükelçiler ve Halk Bankası kredi faizlerinin artırılmasına ilişkin kararnamelere imza koymadı. Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ahat Andican'ın, faiz kararnamesini kabul edilmiş gibi açıklaması ise krizin boyutunun yükselmesine neden oldu.

ATAMALARA TEPKİ

Kabine'nin dün yapılan toplantısına 10 büyükelçinin atanmasını içeren kararname bakanların önüne getirildi. DTP'li bakanlar, bu kararnamenin ‘atama komisyonunda’ ele alınmadığını belirterek imza koymadılar. DTP'li bakanlar, ‘‘Biz bu atamaları kendi aramızda görüştükten sonra karara varırız’’ diyerek kararnamenin bir örneğini yanlarına almakla yetindiler. Bağımsız milletvekili, Sanayi Bakanı Yalım Erez de konunun tartışılmadan Bakanlar Kurulu'na getirildiği gerekçesiyle kararnameyi imzalamadı. ANAP'lı ve DSP'li bakanlar tarafından imzalanan kararnamede 10 büyükelçiliğe atama yapılması öngörülüyordu. Atamalar arasında Atina Büyükelçiliği'ne Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Ali Tuygan, Roma Büyükelçiliği'ne İnal Batu, Helsinki Büyükelçiliği'ne Protokol Genel Müdürü Onur Gökçe'nin atanmaları, Makedonya ve Vatikan büyükelçilerinin değiştirilmesi de yer alıyordu.

FAİZLER ARTIRILMASIN

Büyükelçiler kararnamesinin ardından Halk Bankası'nın esnafa verdiği kredi faizlerinin 10 puan artırılmasını öngeren kararname krizi patlak verdi. DTP'li bakanlar konunun Yüksek Planlama Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda tartışılmadığını belirterek, kararnameye imza koymadı. Bunun üzerine Halk Bankası'ndan sorumlu DSP'li Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, DTP'li bakanlara kararnamenin Başbakan tarafından istendiğini söylemesine karşın DTP'li bakanların direnişi son bulmadı. DTP'li bakanlar, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ahat Andican'ın kararnamenin Bakanlar Kurulu'ndan çıktığı yönündeki açıklamasına da, ‘‘Biz esnafa verilen kredi faizleri oranının artırılmasına karşıyız. Buna imza koymayız’’ tepkisini gösterdiler.

Bu arada Bakanlar Kurulu, uzun süredir vekil olarak görevlerini yapmakta olan dört valiyi asil yaptı. Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında, Batman Valiliği'ne Necati Develioğlu, Ardahan Valiliği'ne Ayhan Nasuhbeyoğlu, Osmaniye Valiliği'ne Ümit Karahan, Hakkari Valiliği'ne Nihat Canpolat'ın atanmalarıyla ilgili kararnameyi onayladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!