Hükümete asker gönderme vizesi

Güncelleme Tarihi:

Hükümete asker gönderme vizesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2001 01:57

Anayasa Mahkemesi, hükümete, yurtdışına asker gönderme vizesi verdi. Yüksek Mahkeme, ABD'nin, ‘‘Sürekli Özgürlük Harekatı’’ kapsamında, yurtdışına asker gönderme ve yabancı askeri kuvvetlerin de Türkiye'de bulunması konusunda hükümete yetki veren TBMM kararının iptali istemiyle yapılan başvuruyu dün esasına girmeden reddetti. Asker gönderme yetkisi de böylece Anayasa'ya uygun bulunmuş oldu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, yurtdışına asker gönderilmesiyle ilgili TBMM Kararı'nın Anayasa Mahkemesi'nce yargısal denetiminin yapılabilmesi için mevcut iç tüzük kuralının değiştirilmiş olması gerektiğini bildirdi. Bumin, ‘‘Yapılan incelemede, dava konusu edilen kararın bir iç tüzük değişikliği niteliği taşımadığı görüldü. Bu nedenle 4'e karşı 7 oy ile başvuru reddedildi. Esasa geçilmemesine karar verildi’’ diye konuştu.

Çoğunluğu SP'li 111 milletvekili 10 Ekim 2001 tarihli 722 Sayılı TBMM Kararı'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle başvuruda bulunmuşlardı. İptal başvurusunda, sözkonusu TBMM Kararı'nın yeni bir iç tüzük ihdası niteliğinde olduğu, bu nedenle kararın incelenebileceği belirtildikten sonra, TBMM Kararı‘nın sınırlarının belirsiz olduğu, hükümete geniş bir yetki tanıdığı gerekçesiyle Anayasa’ya aykırı olduğu savunulmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!