Hükümet daha önemli

Güncelleme Tarihi:

Hükümet daha önemli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Mesut Yılmaz, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ANAP'la ilgili tereddütlere son noktayı koydu. Anayasa değişikliği paketine ‘‘evet’’ diyeceklerini açıklayan Yılmaz, ‘‘Hükümetin devamı konusunda tereddüt doğuracak hiçbir zikzak yapamayız’’ dedi.

ANAP Lideri Mesut Yılmaz, hükümetin devamının cumhurbaşkanlığı seçiminden daha önemli olduğunu belirterek, Anayasa değişikliklerinin paket halinde ele alınmasına ‘‘evet’’ diyeceklerini açıkladı. Yılmaz, kendisinin cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda da, ‘‘Gücümüz belli, ben aday olamam. Ama bizim dışımızda böyle bir teklif gelirse olur’’ dedi.

Anayasa'nın 101, 69 ve 86'ncı maddelerinde değişiklik öngören hükümet teklifiyle ilgili ANAP Başkanlık Divanı'nı toplayan Yılmaz, arkadaşlarına değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz'ın, bazı arkadaşlarının değişikliklere karşı çıkması üzerine şu değerlendirmelerde bulunduğu öğrenildi:

‘‘Bugün Türkiye'nin önündeki en önemli şey hükümetin birliğinin ve beraberliğinin devamıdır. Hükümetin devamı konusunda tereddüt doğuracak hiçbir zikzak yapamayız. Hükümetin devamı ve birliği cumhurbaşkanlığı seçiminden daha önemlidir. Bu nedenlerle hükümetin birliğine zarar verecek hiçbir iş yapamaz, bir adım atamayız. Çünkü, bir istikrarsızlık herşeyi olumsuz etkiler. Bunun sorumlusu da biz gösteriliriz.’’

GÜCÜMÜZ BELLİ BEN ADAY OLAMAM

Yılmaz, kendisinin cumhurbaşkanı adayı olacağı yolundaki haber ve spekülasyonlar konusunda da yeni bir açıklama yaptı. Yılmaz, şunları söyledi:

‘‘Ben cumhurbaşkanı olacağım, diyemem. Böyle bir hakkımız yok. Oyumuz belli, Meclis'teki gücümüz belli. Ancak bizim dışımızda böyle bir teklif gelirse olur. O da bize bağlı bir durum değil. Bu nedenle bizim birşey söylememiz sözkonusu olamaz. Başta siz olmak üzere herkese anlatmak istediğim budur. Onun için bu konuda konuşmamanızı istedim. Görüşlerinizi kendinize saklayın. Siz konuşunca ben zor durumda kalıyorum.’’

Yılmaz, toplantıdan sonra basına da açıklama yaptı. Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Her üç değişikliğe destek vermekle birlikte, bunların birlikte ele alınmasının kamuoyu tarafından yanlış algılanacağı endişemiz var. Bunu ortaklarımıza ileteceğiz. Ama, birlikte de ele alınsa, ayrı ayrı da ele alınsa olumsuz tavrımız olmayacak. Değişiklikler yerindedir, istikrara katkı yapacaktır.’’

Yılmaz, bir soru üzerine Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin kaldırılmasının pazarlık konusu olup olmayacağı yolundaki, ‘‘312. veya başka maddelerle ilgili pazarlık izlenimi yaratacak bir değişiklik gündeme gelirse ANAP buna destek vermeyecektir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!