Hükümet benim sorumluluğumda

Güncelleme Tarihi:

Hükümet benim sorumluluğumda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

DSP Lideri Bülent Ecevit, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in sürpriz çıkışının ardından, Ramazan Bayramı öncesinde prosedürün tamamlanmasına çalışacağını açıkladı. Ecevit, önce Çankaya Köşkü'nde, hükümet programını 10 Ocak'ta okumayı, 13 Ocak'ta görüşmeyi ve 15 Ocak'ta da güvenoylamasının yapılmasını planladığını söyledi. Ancak Ecevit'in bu planı uygulamaya konulamadı. Hükümet programının Salı günü Meclis'te okunması, Cuma günü tartışılması, 17 Ocak Pazar günü de güvenoylaması bekleniyor. Ecevit, 17'si icracı, 7'si devlet bakanlığı olmak üzere kabinesinin 25 kişiden oluşacağını söyledi.

Ecevit, Çiller'le görüşmesinden sonra Başbakanlık resmi konutuna giderek Başbakan Mesit Yılmaz'la da yaklaşık yarım saat süren bir görüşme yaptı. Ecevit, görüşmeden ayrılırken gazetecilere, Yılmaz ile Meclis takvimi üzerinde bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bayram tatili nedeniyle Meclis takviminde bir zorluk olduğunu kaydeden Ecevit, ‘‘Arkadaşlarımız çalışacak, yarın (bugün) öğlene kadar takvime kesin bir şeklini vermeye çalışacağız’’ dedi. Söyleyecek başka bir şeyi olmadığını belirten Ecevit, Çiller'in bazı bakanlıkların kendilerinin beğeneceği isimlerden oluşması gerektiği yolundaki önerisi için, ‘‘Kuracağım hükümet benim sorumluluğum altında olacaktır’’ dedi.

Ecevit, Bakanlar Kurulu listesinin neden haftaya kaldığı yolundaki soru üzerine, bunun hiçbir siyasi nedeninin bulunmadığını ifade etti. Ecevit, ‘‘Bizden kaynaklanan bir durum değil. Meclis takvimiyle ilgili. Çünkü Bakanlar Kurulu listesi açıklandıktan belli bir süre sonra programın Meclis'te okunması gerekiyor. Haftasonuna denk geldiğinde takvimle ilgili zorluk çıkıyor, bundan kaynaklanıyor’’ diye konuştu.

BİR HAFTA SÜRE VAR

Ecevit liste gecikmesini bu şekilde açıklamasına rağmen, Anayasa'nın 110'uncu maddesi kendisini fazla zorlamıyor. Bu maddeye göre hükümet listesi TBMM'ye sunulduktan sonra programının okunması için hükümete bir hafta süre tanınıyor. Bu durumda Ecevit'in listesini geciktirici bir zorunluluk yasal olarak mümkün görünmüyor.

Ecevit, bugün de FP Lideri Recai Kutan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la görüşecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!