'Hukuk'ta en iyileri geçtiler

Güncelleme Tarihi:

Hukukta en iyileri geçtiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2018 00:32

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, hukuk alanında dünyanın en prestijli yarışmasında Columbia, Harvard, Oxford gibi ünlü üniversiteleri geride bıraktı.

Haberin Devamı

HUKUK fakültesi öğrencileri için dünyanın en prestijli yarışması kabul edilen ‘59. Philip C. Jessup Uluslararası Hukuk Farazi Dava Yarışması’, 1-7 Nisan’da ABD’de düzenlendi. Şubatta Türkiye’deki elemelerde birinci olan Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, dünyanın lider yükseköğretim kurumlarından gelen 135 takımla kıyasıya mücadele etti. 4 takımın yer aldığı gruptan başarıyla çıkan ekip, ilk 32 takım için yapılan çeyrek finalde ABD’nin hukukta en iyileri arasındaki Columbia Üniversitesi ile eşleşti.

Güçlü rakibini mağlup eden Galatasaraylılar, dünyanın en iyi 16 hukuk fakültesi arasına adını yazdırdı. Bu seviyeye ünlü Harvard (ABD) ve Oxford (İngiltere) Üniversiteleri bile gelemedi. Ekip, en iyi 8 takım için yapılan mücadelede Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’ne yenildi.

Önceki gün Türkiye’ye dönen ekiple Galatasaray Üniversitesi’nde bir araya geldik. 2014’ten beri takımların danışmanlığını yapan Dr. Bleda Kurtdarcan, ‘Çanakkale Ruhu’ ile ABD’ye gittiklerini söyledi:

SINIRLI İMKÂNLARLA
“Harvard, Stanford, Columbia ve Sorbonne gibi lider üniversiteler maddi olarak çok güçlü. Biz sınırlı bütçeyle gittik. Üniversite yeterince destek olamadı. Bu üniversitelerin birkaç saatte ulaşabildiği kaynaklarımız yoktu. Yarışmaya bir hafta kala uçak biletlerimizi bile henüz alamamıştık. Fakültemizin eski hocalarının da olduğu bir grup, maddi yardım sağladı.”

Kurtdarcan, grup maçlarında Hindistan ve Yeni Zelanda’nın daha önce birinci olmuş üniversitelerini yenmeyi başaran ekibin çeyrek finalde Columbia Üniversitesi ile eşleşmesini Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid ile karşı karşıya kalmaya benzetiyor. Ekip, Columbia Üniversitesi’ni de yenmeyi başarıyor.

Haberin Devamı

Hukukta en iyileri geçtiler

KONU DENİZ TİCARETİ
Bu yılki yarışmaya, Zeynep Ekinci, Pınar Özcan, Atakan Arslan, Kazım Berkay Arslan ve Mehmet Berk Demir katıldı. Ekibin en tecrübeli üyesi 2017’deki yarışmaya da katılan Zeynep Ekinci, haftada 5 gün yoğun bir tempoyla çalıştıklarını belirtti: “Bu yılın davası olan; ülkeler arasında deniz ticaret hukuku üzerine okumalar, araştırmalar yaptık. Bir yandan finallere hazırlanırken, okumalarımızı yaptık.” 2’nci sınıf öğrencisi Atakan Arslan da “Stres kontrolü önemliydi. Çünkü karşınızda dünyanın en iyi üniversitelerinden seçilmiş öğrenciler var” dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın hukuk fakültesi öğrencileri için en prestijli yarışması olarak kabul edilen ‘59. Philip C. Jessup Uluslararası Hukuk Farazi Dava Yarışması’, bu yıl 1-7 Nisan’da ABD’nin başkenti Washington D.C.’de düzenlendi. Şubatta Türkiye’deki elemelerinde birinci olan Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, dünyanın lider yükseköğretim kurumlarından gelen 135 takımla kıyasıya mücadele etti. 4 takımın yer aldığı gruptan başarıyla çıkan Galatasaray Üniversitesi ekibi, ilk 32 takım için yapılan çeyrek final turlarında ABD’nin hukuk alanında en iyileri arasında yer alan Columbia Üniversitesi ile eşleşti. Güçlü rakibini mağlup eden Galatasaraylılar, dünyanın en iyi 16 hukuk fakültesi arasına adını yazdırdı. Üstelik bu seviyeye Harvard ve Oxford bile gelemedi. Ekip, en iyi 8 takım için yapılan mücadelede Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’ne yenildi.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE RUHUYLA KAZANDIK
Önceki gün Türkiye’ye dönen ekiple Galatasaray Üniversitesi’nde bir araya geldik. 2014’ten beri üniversite takımlarının danışmanlığını yapan Dr. Bleda Kurtdarcan, ‘Çanakkale Ruhu’ ile ABD’ye gittiklerini söylüyor. Her türlü hukuk kaynağına kolayca ulaşabilen güçlü üniversitelerin olduğunu hatırlatarak, sınırlı bir bütçeye sahip olduklarını dile getiriyor. “Dünyanın Harvard, Stanford, Columbia ve Sorbonne gibi lider üniversitelerinin maddi olarak çok büyük güçleri var” diyor ve ekliyor:
“Biz sınırlı bir bütçeyle gittik. Üniversite bize yeterince destek olamadı. Ayrıca bu üniversitelerin birkaç saatte kolayca ulaşabildiği kaynaklarımız da yoktu. Bu nedenle fakültemizin eski hocalarının da arasında olduğu bir grup bize maddi yardım sağladı. Yarışmaya bir hafta kala uçak biletlerimizi bile henüz alamamıştık.”

Haberin Devamı

HUKUKUN REAL MADRID’İ İLE EŞLEŞTİK
Kurtdarcan, grup maçlarında Hindistan, Lesotho, Yunanistan ve Yeni Zelanda’nın lider üniversitelerini yenmeyi başaran ekibin çeyrek finalde Columbia Üniversitesi ile eşleşmesini Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid ile karşı karşıya kalmaya benzetiyor. Genç akademisyen, “Hindistan ve Yeni Zelanda’nın daha önce birinci olmuş üniversitelerini yenmeyi başardık. Bu yarışmayı ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin domine ettiğini düşünmeyin. Hindistan ve Asya’dan dereceler almış takımlar da var. Grup içi yarışmaların sonuçlarını anlık öğrenmiyorsunuz, finallerden önce açıklanıyor. Orada Columbia Üniversitesi ile eşleştiğimizi öğrendik. Bu Şampiyonlar Ligi’nde karşınıza Real Madrid’in çıkması demek.”

Haberin Devamı

Hukukta en iyileri geçtiler
HAFTADA 5 GÜN SAATLERCE ÇALIŞTIK
Bu yılki yarışmaya, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 2 ve 3’üncü sınıfında okuyan Zeynep Ekinci, Pınar Özcan, Atakan Arslan, Kazım Berkay Arslan ve Mehmet Berk Demir katıldı. Haziran’da Kurtdarcan’ın yaptığı mülakatlardan başarıyla geçen öğrenciler, İstanbul Erkek, Galatasaray ve İstanbul Atatürk Fen gibi Türkiye’nin en iyi liselerinden mezun. Ayrıca beş üye de üniversite sınavlarında çeşitli puan türlerinde ilk 50’ye girmeyi başarmış. Ekibin en tecrübeli üyesi ise, 2017’deki yarışmaya da katılan üçüncü sınıf öğrencisi Zeynep Ekinci. Başarılı öğrenci yarışma için haftada 5 gün yoğun bir tempoyla çalıştıklarını, “Takım belli olduktan sonra geçen eylülden itibaren çok yoğun çalıştık. Haftada 5 gün saatlerce bu yılın davası olan; ülkeler arasında deniz ticaret hukuku üzerine okumalar, araştırmalar yaptık. Konuşmalarımızı hazırladık. Şubatta yarışmanın Türkiye ayağında, Koç Üniversitesi ekibini finalde yenerek ABD’ye gitmeye hak kazandık. Ardından tempomuz daha da hızlandı. Bazen dersleri kaçırdığımız oldu. Bir yandan finallere hazırlanırken, okumalarımızı yaptık” sözleriyle anlatıyor.

YARIŞMALAR ÇOK HEYECANLIYDI
Adını ABD’nin saygın hukuk insanlarından Philip C. Jessup’tan alan yarışmada her yıl uluslararası hukuk alanında yeni bir konu belirleniyor. Bu yılın konusuysa hayali iki ülke arasında denizlerde yaşanan bir anlaşmazlığın hukuki boyutu. Yarışmada takımlar sırasıyla hem davalı, hem de davacı rolüne bürünüyor ve hayali ülkelerin savunmasını yapıyor. Uluslararası bir deniz hukuku davasının bu canlandırması, dünyanın lider üniversitelerinden hukukçuların gözetiminde oluyor. Ardından takımlar komiteler tarafından puanlandırılıyor. Takımın üyelerinden 2’nci sınıf öğrencisi Atakan Arslan, ABD’deki kıyasıya mücadeleyi, ”Burada oldukça gergin bir atmosfer var. Bir davada olduğu gibi danışmanlar ve komite üyeleri orada. Takımlar, sırasıyla savunmalarını yapıyor. Bu esnada gergin oluyorsunuz. Ancak yabancı bir dilde elinizden gelen en iyisini yapmak zorundasınız. Stresinizi kontrol altına almalısınız. Çünkü karşınızda dünyanın en iyi üniversitelerinden seçilmiş öğrenciler var” diye anlatıyor.

BAKMADAN GEÇME!