Hukukçular karar versin

Güncelleme Tarihi:

Hukukçular karar versin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2014 01:23

Hükümetin çalışmalarını tamamladığı ‘Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan Tasarısı’nın terör örgütü liderliği ve darbe suçuyla yargılanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için sonuç doğurup doğurmayacağı tartışılırken, tasarının sahibi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Buna hukukçular karar verecek” dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıkladığı tasarıyla ilgili şunları söyledi:

İMZAYA AÇILDI

- “Tasarı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. İmzalar tamamlanmak üzere, yakında Meclis’e gönderilecek. Bakanlığımız yaptı bu çalışmayı. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da hangi koşullarda yargılanacağını, Yüce Divan’a kadar giden sürecin safahatlarını belirleyen bir düzenleme. Bunun dışında bir şey yok. Ama görüşmeler sırasında giren çıkan bir şey olabilir mi bilmiyorum.
- (Bu düzenlemenin İlker Başbuğ için bir sonuç doğurup doğurmayacağının sorulması üzerine) Bu hukukun işi. Hukukçular bunu tartışarak nasıl sonuç doğuracağına karar verirler. Bu bizim karar vereceğimiz bir konu değil. Tabii bu konuda tartışmalar var. Buna hukukçular ve bu işin uzmanları karar verir.”

Haberin Devamı

FARKLI GÖRÜŞLER

TBMM’nin hukukçu vekilleri ise bu konuda 2 ayrı görüş dile getiriyor. Bir kısmı, düzenlemenin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görev suçlarıyla ilgili olacağı için darbe gibi bir suçun bu yasal düzenleme kapsamına girmeyeceğini iddia ediyor. Bazı hukukçu kökenli siyasiler ise lehte düzenlemelerin geriye doğru işleyeceğini, yasal düzenlemede yer alacak geçici bir maddeyle ‘Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla ilgili davalar Yüce Divan’da görüşülür’ hükmü konulabileceğini bunun da mevcut sorunu çözeceği yorumunu yapıyor.

ARINÇ NE DEDİ

Arınç, önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından 12 Eylül 2010 referandumuyla Anayasa’ya giren bir konuyu gecikmeli olarak yasal hale getirdiklerini söylemiş, şöyle demişti: “Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarıyla, Jandarma Genel Komutanı’nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma usulü düzenleniyor. Bu kişilerin yargılanmasına gerek duyulması halinde Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi daha önce 12 Eylül 2010 referandumuyla kararlaştırılmıştı. Şimdi bunun uygulama kanununu getirmiş bulunuyoruz. Tasarı imzalandı, TBMM’ye gönderilecek. Anayasa’nın 148’inci maddesine ‘Genelkurmay Başkanı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleriyle Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlarda Yüce Divan’da yargılanırlar’ hükmü eklenmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!