Hukuka uyarsanız iyi komşu oluruz

Güncelleme Tarihi:

Hukuka uyarsanız iyi komşu oluruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yunan Anamuhalefet Partisi Lideri Konstantinos Karamanlis, partisinin iktidara gelmesi halinde izleyeceği Türkiye politikasıyla, iktidardaki PASOK hükümetini mumla aratacağının işaretlerini verdi.

Avrupa merkez sağ partilerini çatısı altında biraraya getiren Avrupa Demokratik Birliği Siyasi Parti Başkanları İcra Komitesi toplantısına katılmak için İstanbul'a gelen Karamanlis, Hürriyet'in Türk-Yunan ilişkileri konusundaki sorularını cevaplandırdı.

ILIMLI BAŞLADI

Yunanistan'ın eski cumhurbaşkanlarından Konstantinos Karamanlis'in yeğeni olan muhafazakar politikacı, ikili ilişkileri değerlendirirken ılımlı bir giriş yaptı:

‘‘İlişkilerimizi normalleştirmenin bir yolunu bulmamız gerektiğine kesinlikle inanıyorum. İyi ilişkiler iki ülkenin de faydasına olur. Türkiye'nin Avrupa'da oynayacağı rolü ve Avrupa'daki geleceğini destekliyorum. Avrupa ile bütünleşmiş, Avrupa davranış standartlarını tam anlamıyla benimsemiş bir Türkiye'nin Yunanistan için çok daha uygun bir komşu olacağına inanıyorum.’’

Ancak, yeğen Karamanlis, normalleşme süreci için koyduğu şartlar ve Türkiye'nin Kürt meselesine bakış açısıyla, başbakan olması halinde kolay yolu seçerek Türkiye ile ilişkileri dış politikadan çok iç politika dosyasında tutacağını ortaya koydu.

‘SALDIRGANSINIZ‘ DEDİ

Karamanlis, Türkiye'nin Avrupa Birliği içinde yerini alması için uluslararası hukuk kurallarına tam saygı göstermesi gerektiğini, çünkü Türkiye'nin halihazırda Yunanistan'a karşı sıklıkla saldırganlık ögeleri taşıyan tutumlar takındığını ve keyfi taleplerde bulunduğunu ileri sürdü.

Yunanistan'ın PKK'ya destek verdiği iddialarını reddeden Karamanlis, Kürt meselesine siyasi çözüm önerdi.

Karamanlis, yemek tarifleri aldı

Karamanlis, önceki gece İstanbul Yunan Başkonsolosu Fotis Xydas'ın davetlisi olarak Tarabya Garaj Restaurant'ta Türk yemeklerinin tadına baktı. Karamanlis'e yemekte partinin milletvekillerinden Marilja Gianakov ve Evagelos Maginas da eşlik etti. Kefal Balığı ve sıcak yemekleri deneyen Karamanlis, yemek boyunca Türk yemekleri hakkında bilgi aldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!