Hukuk profesörü Türkan Rado vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Hukuk profesörü Türkan Rado vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2007 14:40

Hukuk profesörü Türkan Rado, vefat etti.

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) Hukuk Fakültesi Roma Hukuku kürsüsünde uzun süre görev yapan, 92 yaşındaki Prof. Dr. Türkan Rado, 3 gündür tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

TÜRKAN RADO KİMDİR?

İ.Ü Hukuk Fakültesinde 46 yıl görev yapan ve on binlerce öğrenciye ders veren Rado, 30 Ekim 1915'te dünyaya geldi.

İlk, orta ve lise öğrenimini Fransız Notre Dame de Sion Lisesinde yapan Rado, 1933'te İ.Ü Hukuk Fakültesine başladı. Öğrenciliği sırasında çalışkanlığı, iyi Fransızca ve ayrıca Latince de bilmesiyle o yıllarda fakülteye gelen Alman profesörlerin dikkatini çeken Rado, 1936'da birincilikle okulundan mezun oldu. Rado, aynı yıl Prof. R. Honig ve Prof. A. B. Schwarz'ın tavsiyeleri üzerine Fakülte Dekanı Prof. Sıddık Sami Onar tarafından Hukuk Fakültesinin ilk kadın asistanı olarak atandı.

Rado, Prof. R. Honig'in 1939'da Türkiye'den ayrılmasıyla Roma Hukuku kürsüsünde Prof. A. B. Schwarz ile önce asistan, sonra da doçent, profesör ve kürsü başkanı olarak, kendi isteği ile emekliye ayrıldığı 1982 yılına kadar on binlerce hukukçu yetiştirdi.

Gazeteci-yazar Şevket Rado ile 1943'de evlenen ve eşini 1988'de kaybeden Türkan Rado'nun bir oğlu, bir de torunu bulunuyor.

Rado'nun hepsi hukukla ilgili çok sayıda yayını basılmış olup, “Roma Hukuku Dersleri”, “Borçlar Hukuku” isimli kitapları halen İ.Ü. Hukuk Fakültesinde ders kitabı olarak okutuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!