Hubble 10 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Hubble 10 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Adını Amerikan gökbilimci Edwin Hubble'dan alanu zay teleskopu, tam 10 yıldır insanlığa olağanüstü önemde hizmet sunuyor. Hubble'ın gönderdiği bilgiler sayesinde evrenin birçok sırrı çözüldü. Bilim adamları, 24 Nisan 1990'da Discovery uzay mekiğiyle dünya çevresinde yörüngeye yerleştirilen Hubble'ın tahminlerin çok üstünde hizmet verdiğini söylediler. NASA uzmanlarından Ed Weiler, ‘‘Hubble'ın buldukları, nicel ve nitel bakımdan olağanüstü. Şimdiye dek hiçbir gözlemevi, bu kadar kısa sürede bu kadar büyük iş başaramadı’’ diye konuştu.

Ed Weiler, Hubble'ın 10 yıl içinde 13 bin 670 nesneyi incelediğini, 271 bin özel gözlem yaptığını ve NASA'ya milyarlarca bilgi gönderdiğini belirtti.

Hubble, sonuncusu geçen aralık ayında yapılan 3 tedavi seferinin ardından bugün pırıl pırıl görüşe sahip ve ‘‘modern dünyanın harikaları arasında’’ sayılıyor. Weiler'e göre, ‘‘Galile'nin 1609'da küçük teleskopunu gökyüzüne çevirmesinden bu yana, hiçbir alet, bu kadar kısa sürede insanın uzaya bakışını bu denli değiştiremedi. Gökbilim, Hubble sayesinde müthiş bir sıçrama yaptı.’’

EN ÖNEMLİ BULUŞLARI

Hubble'ın en önemli buluşu, daha 1920'li yıllarda Edwin Hubble'ın ileri sürdüğü evrenin genişlemesi kuramını doğrulaması ve evrenin yaşını saptaması oldu. Bilim adamları, evrenin yaşını 20 milyar yıla kadar uzatıyorlardı. Oysa Hubble, evrenin oluşumunu başlatan Büyük Patlama'nın, yüzde 10 hata payıyla 12 milyar yıl önce meydana geldiğini saptadı.

Hubble, Büyük Patlama'dan sonra evrenin genişlemekte olduğunu doğruladı. Dahası, evrenin genişleme hızının azalmak yerine daha da arttığı kuramını destekledi.

Hubble'ın son verilerini değerlendiren uzmanlar, evrende 100 milyar gökada (galaksi) olduğunu hesapladılar.

Hubble'ın gözlemlediği gökadaların merkezlerinde karadelik bulunduğu anlaşıldı. Işığın bile kaçamadığı bu müthiş çekim merkezleri, yaydıkları morötesi ışınımla saptanabiliyor.

En yaşlı bulutsu kümelerinde yeni yıldızların doğmakta olduğunu saptayan Hubble, gezegen oluşumunun da sürekli bir olay olduğunu kanıtladı.

Hubble, 2010 yılına kadar uzayın derinliklerini gözlemlemeye devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!