http://www.hurriyet.com.tr/ekonet/17118905.asp?gid=303

Güncelleme Tarihi:

http://www.hurriyet.com.tr/ekonet/17118905.aspgid=303
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 11:42

Ortadoğu’daki siyasi karmaşa ve küresel ekonominin büyük bir petrol krizinden etkileneceği endişesi, güvenli liman olan altının onsu, 1,417 dolarla son bir buçuk ayın en yükseğine çıkardı. Son günlerde sert şekilde yükselen petrolde ise Suudi Arabistan’dan gelen açıklamayla hafif rahatlama yaşandı.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       

 

Bu yükselişle altının onsu, Ocak ayındaki 1,308 dolar seviyesine göre yüzde 8.4 değerlenmiş oldu. Ancak daha sonra gelen satış baskısıyla fiyatlar yeniden 1,400 civarına çekildi.

 

Son günlerde, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin petrol arzını sekteye uğratacağı ve bunun da enflasyonu yukarı çekeceği yönündeki endişeler, altın fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu.

 

İngiliz HSBC bankasının kıymetli metal analistlerinden James Steel, “Altın fiyatları, 1979 İran Devrimi, Sovyetlerin Afganistan’ı işgali ve Körfez Savaşları’nın başladığı zamanlarda da yükseldi. Şu anda Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da baş gösteren siyasi belirsizlik piyasada risk algısını artırdı” diye konuştu.

 

Petrol fiyatları ise, bu hafta başından bu yana 20 dolar yükseldi. Petrolün varil fiyatı, Perşembe günkü işlemlerde 119 dolara kadar yükselse de bugün 113 dolar seviyesinde. Suudi Arabistan’dan gelen, Libya’dan kaynaklanan üretim açığını kapatabileceği açıklaması bu gerilemede etkili oldu.

 

Ancak analistler, petrol fiyatlarının daha da yükseleceği yönündeki endişelerin, küresel borsalarda satış baskısı yaratacağına dikkat çekti.

 

PİYASA GÜNE SAKİN BAŞLADI

Yatırımcıların petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmeyeceği yönündeki umutları, küresel borsaların Cuma günü son dört gündür devam eden satış dalgasından çıkmasını sağladı.

 

Ancak işlemciler, şu anda iddialı yatırımlar yapacak kadar istikrarlı bir ortamın olmadığına dikkat çekiyor.

 

Asya’da borsalar gevşeyen petrol fiyatlarına olumlu tepki verirken, Avrupa borsaları beş günlük düşüş sürecinin ardında Cuma gününe artıda başladı.

 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden gelen enflasyon tehlikesine karşı faizleri yükseltilebilineceğine dair mesajlar sonrasında dolar karşısında güçlenen euro, bugün de güçlü duruşu korudu. Euro/ dolar paritesi bugünkü işlemlerde 1.38’in üzerinde işlem görüyor.

 

İçerdeyse, euro/TL paritesi 2.21 seviyesinin üzerinde işlem görürken, dolar/TL paritesi ise 1.60’ın hafif üzerinde bulunuyor.

 

Haberin Devamı

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!