HSYK: MİT savcısından dosyayı biz almadık

Güncelleme Tarihi:

HSYK: MİT savcısından dosyayı biz almadık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2012 09:48

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ahmet Hamsici, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 2 MİT görevlisi ve eski MİT çalışanlarına ilişkin yürütülen soruşturmanın savcısının değiştirildiğine yönelik haberlere ilişkin, “Soruşturmada ikinci savcının görevden alınmasının HSYK ile hiçbir ilgisinin olmadığını” söyledi.Hamsici, “Başsavcının bir tasarrufudur. Hakan Fidan'a soruşturma açılması için Başbakanlık'a yazılan yazı bildiğim kadarıyla cevaplandırılmadı. O yüzden dosya duruyordu. Başsavcı takdir etmiş dosyayı kendi uhdesine almış bildiğim kadarıyla” dedi.

Haberin Devamı

HSYK Genel Kurulu toplantısı Bursa'da başladı.
Çelik Palas Otel'deki toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, Bursa'daki genel kurul toplantısının Ankara dışında yapılan üçüncü genel kurul toplantısı olduğunu belirterek, “Daha öncekiler belki dikkat çekmedi ama biz daha önce Antalya ve İstanbul'daki Adalet Bakanlığı'nın tesislerinde genel kurul toplantısı yaptık. Bu genel kurul, dışarıdaki bir ortamda yapıldığı için belki daha çok dikkat çekmiştir” diye konuştu.
HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ise HSYK'nın yeni misyonunun, hakim ve savcılarla sürekli bir araya gelen, onların sorunlarını, dertlerini, çözüm önerilerini dinleyen ve buna aracılık ederek ilgili yerlere ileten bir kurul olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Göreve geldiklerinin ikinci ayında yargıda durum analiz toplantıları yaptıklarını belirten Okur, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu toplantılarda da hakim ve savcılara, 'Sizce yargının en önemli sorunu nedir? Çözüm öneriniz nedir?' sorusunu sorduk. Çözüm önerilerinin Adalet Bakanlığı'nı ilgilendirenlerini bakanlığa, kendi çözüm bulacaklarımızı ise kendimiz çözüme ulaştırdık. Bu genel kurul toplantısı aslında bunun devamı mahiyetinde diyebiliriz. Bugün Bursa ve ilçelerinde görev yapan bütün meslektaşlarımız bu salondalar. Biraz sonra bize söylemek istedikleri her ne varsa onları dinleyeceğiz. Bundan sonra yapacaklarımızla ilgili arkadaşlarımızın önerilerini toplayacağız. Toplantılarımız başka şehirlerde devam edecek.”

MİT soruşturmasındaki savcı değişikliği

Bir gazetecinin “Hakan Fidan soruşturmasında ikinci savcının görevden alınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Hamsici, olayı gazeteden duyduğunu ifade ederek, “Hakan Fidan soruşturmasında ikinci savcının görevden alınmasının HSYK ile hiçbir ilgisi yok. Başsavcının bir tasarrufudur. Hakan Fidan'a soruşturma açılması için Başbakanlık'a yazılan yazı bildiğim kadarıyla cevaplandırılmadı. O yüzden dosya duruyordu. Başsavcı takdir etmiş dosyayı kendi uhdesine almış bildiğim kadarıyla” diye konuştu.

Haberin Devamı

Okur ise MİT soruşturmasındaki durumun, görevden alma olmadığını belirterek, şöyle dedi:
“Görevden alma bir görevin sona ermesidir. Buradaki durum bir görevin sona ermesi değil. Geçmişte de bunu ifade etmiştik. Cumhuriyet Başsavcısı'nın, 2802 sayılı yasanın 5. maddesine göre 5235 sayılı yasanın 18. maddesine göre savcılar arasında iş bölümü yapma, hangi savcının hangi dosyaya bakacağına karar verme yetkisi vardır. Başsavcı her zaman bu yetkisini kullanabilir. Türkiye'de sadece bu olayla ilgili değil başsavcılar zaman zaman görevli savcıları değiştirebilir. Bu olayı kamuoyunun dikkatini çektiği için takip ediyoruz, yoksa bunlar adliyelerde olabilen işler. Başsavcı sonuçta bu konuda takdir hakkını da kullanmış olabilir. Biz de bunu basından öğrendik.”

Haberin Devamı

HSYK üyeleri ve daire başkanları, iki gün sürecek toplantıda HSYK'nın daire başkanları ve üyeleri, Bursa'da görev yapan hakim ve savcıların sorunlarını dinleyerek çözümü konusunda fikir alışverişinde bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!