HSYK kendini değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

HSYK kendini değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2014 01:21

HSYK’nın yapısını değiştiren teklifin tartışması sürerken HSYK Genel Kurulu sürpriz bir hamle yaptı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında ilk kez toplanan HSYK Genel Kurulu, henüz kendisinde olan yetkiyi kullanarak 3 dairenin üyeleri arasında değişiklik yaptı. Kurulun başkanı olan Bozdağ’ın “Belirli bir mensubiyetin etkisine girdi” diye eleştirdiği kurul, kendini yeniledi. Böylece sonbahardaki HSYK seçimlerini beklemeden üye yapısı değişti. Başbakan Erdoğan, “Yetkim olsa HSYK’yı anında yargılardım” diye Adli Kolluk Yönetmeliği’ne karşı HSYK bildirisine tepki göstermişti.

BAKAN TEKLİF ETTİ

HSYK’da dün 09.00’da başlayan kurul toplantısına Müsteşar Kenan İpek de ilk kez katıldı. Kurul, her yıl ocak ayında ilk toplantısını yapıyor. HSYK 1. Dairesi’nde değişiklik, Adalet Bakanı Bozdağ’ın teklifi üzerine yapıldı. 1. Daire, hâkim ve savcı atamalarından sorumlu olduğu için en kritik daire. HSYK bildirisine imza koyan 1. Daire üyeleri Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu’nun yerine “Teklif anayasaya aykırı ama kurulun bildiri görevi yok” şerhi koyan HSYK 3. Daire Üyesi Rasim Aytin ve 2. Daire Üyesi Halil Koç getirildi.
Yasal değişiklik yapılmadan gerçekleştirilen bu hamle yargı çevrelerinde, “Seçimle gelen HSYK üyelerinin yürütmenin temsilcisi bakan tarafından siyasi müdahale ile yeniden dizayn edildiği ve anayasanın ihlal edildiği görüntüsü engellenmeye çalışıldı” diye yorumlandı.
Her yıl ocak ayında çıkarılan mazeret kararnamesi de görüşülmeye başlandı. Yargı kulisleri HSYK’nın toplandığı dün sabah “50 başsavcının görev yeri kararname ile değiştirilecek” iddiasıyla sarsıldı.

Haberin Devamı

TEKRAR DEĞİŞTİREBİLECEK

HSYK’nın 3 ayrı dairesinde 7’şer kurul üyesi var. Teklifin aynen yasalaşması halinde adalet bakanı, hangi üyeyi hangi daireye asıl veya tamamlayıcı olarak getirme yetkisini alacağı için, kuruldaki dengeleri gözeterek tekrar tasarrufta bulunabilecek. TBMM Adalet Komisyonu’nun dünkü görüşmelerde de AK Parti’nin öngergesiyle teftiş kurulu başkan yardımcısı 2’den 3’e çıkarıldı. Teftiş Kurulu’nun Adalet Bakanı’nın gözetiminde görev yapması esası getirildi.
Fezlekeler gönderİlecek
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, HSYK teklifinin görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonu’nda “Anayasa’nın 159. maddesiyle ilgili değişiklik önerimizi, aldığım bilgiye göre CHP reddetmiş” sözleri tartışma yarattı. Bozdağ’a yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “‘Cevabımızı yarın (bugün) partinin yetkili organlarında değerlendirdikten sonra AK Parti’ye vereceğiz. Kanun teklifinin çekilmesi cevabımızın olumlu olmasına yol açar’ dedik” diye konuştu. Bozdağ bunun üzerine, “Duyduğum bilgiyi söyledim. Teyitli bilgi değildi” dedi. Adalet Bakanlığı’nın fezlekeler açısından “postacı” vazifesi gördüğünü söyleyen Bozdağ, 4 bakan hakkında fezlekelerin Başbakanlık kanalıyla TBMM’ye gönderileceğini vurgulayarak, “Bu vazifemizi yapacağız. Aksi yönde yetkimiz yok”
diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!