"Hristofyas New York zirvesinin ertelenmesini istedi"

Güncelleme Tarihi:

Hristofyas New York zirvesinin ertelenmesini istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 13:25

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, 22-24 Ocak'ta New York yakınlarındaki Grentree'de yapılacak Kıbrıs zirvesinin ertelenmesini istediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rum gazeteleri, Hristofyas'ın dünkü liderler görüşmesinde, "Bu şartlar altında, Mülkiyet ve Toprak başlıklarının özlü müzakeresine zaman tanınması için Greentree'deki yeni üçlü görüşmenin ertelenmesi gerekir" dediğini yazdı.

Politis gazetesi, Hristofyas'ın aynı şeyi Türk medyasına verdiği mülakatta da dile getirdiğini, ancak kamuoyu önünde, Rum tarafının Ocak sonunda New York'a gitmeyi reddetmesinin söz konusu olmadığını net şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Hristofyas'ın “bugünkü şartlar altında yeni üçlü görüşmenin manası olmadığını” açıkça belirttiğini yazan gazete, şunları kaydetti:

“Diplomatik kaynaklara göre Hristofyas önce, Ekim'deki üçlü görüşmenin ardından gerçekleştirilen verimsiz müzakereleri uzun ve dokunaklı şekilde anlattı ve bu şartlar altında ve yeni üçlü görüşmeye kadar sadece bir liderler görüşmesi kalması dolayısıyla Greentree-2'nin yapılmasında fayda görmediğini söyledi.”

Haberin Devamı

Fileleftheros gazetesi de “Greentree görüşmesine neredeyse beş kala Rum tarafının; bugünkü şartlar ve olgular altında yeni üçlü görüşmeyi gereksiz bulduğunu” açıkladığına işaret etti.

Bu tezi ne Türk tarafının ne de BM'nin paylaştığını, BM'nin planlarını değişiklik yapmadan uyguladığını belirten gazete, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutuğlu'nun plan tatbikatları yaparak, Mart ayına kadar anlaşmaya varılabileceğini, Mayıs'a kadar da referandumların gerçekleştirilebileceğini söylediğini aktardı.

Simerini gazetesi de Hristofyas'ın, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin batağa saplandığını kendi ağzıyla itiraf ettiğini bildirdi. Gazete, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in, Greentree görüşmesinin özlü meselelerde anlaşmaya varılması için “son fırsat” olduğunu söylerken, Hristofyas'ın “son görüşmelerde ilerleme kaydedilmeyecekse o zaman New York'a gitmemizin bir manası olmayacak” dediğine vurgu yaptı.

Liderler, bu akşam karma köy Pile'de BM heyetiyle akşam yemeğinde bir araya gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!