‘Hrant’ı öldüren yalnız değildi’

Güncelleme Tarihi:

‘Hrant’ı öldüren yalnız değildi’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 00:00

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın 13’üncü duruşmasında dinlenen gizli tanık, olay yerinde 4-5 kişi gördüğünü, bunların arasında Ogün Samast dahil Yasin Hayal ve ağabeyi Osman Hayal’in de bulunduğunu iddia etti.

17 OCAK 2007’de İstanbul Şişli’de genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi’nin önünde silahlı saldırı sonucu öldürülen Hrant Dink cinayeti davasının dün 13’üncü duruşması yapıldı. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçen 40 yaşlarında bir gizli tanık dinlendi. Mahkeme salonunun dışında özel hazırlanan bölümden duruşmaya canlı katılan ve sesi değiştirilen Tanık 1 şunları söyledi:

‘Yasin Hayal ve kardeşiydi’

“O gün Hrant Dink bankadan çıkıyordu. Peşinden yetişmek istedim. Şişman birisiyle karşılıklı durdular. 3 kişi vardı. Biri yaşlıydı. 40-45 yaşlarındaydı. Çok boylu değildi. Kıvırcık siyah saçlı, kirli sakallı. Hrant Dink o adamla konuştuktan sonra çok rahattı. Sonra iki kişi Hrant Dink’e yaklaştı. Birisi zayıftı. Yüksek boyluydu. Kot pantolonlu ve kot ceketliydi. Beyaz şapka var mıydı fark edemedim. İkincisinde çizgili kazak, kalın mont vardı. Kirli sakallı ve kıvırcık saçlıydı.
/images/100/0x0/55eb03e3f018fbb8f8a57357
Biri sokakta yukarı doğru, diğeri Şişli Camisi’ne doğru kaçtılar. Biri Yasin Hayal’in kardeşiydi, sonra fark ettim. Osman Hayal, Şişli Camisi’ne doğru kaçtı. Hrant Dink’e arkadan yaklaşan şişman ve kazaklıydı. Bu kişi Yasin Hayal’di. Dink’e arkadan yaklaşan şahıs elindeki silahla hatırladığım kadarıyla Hrant Dink’e iki el ateş etti. Önden gelen, sonradan televizyonlardan isminin Ogün Samast olduğunu öğrendiğim şahıs da diğeriyle birlikte aynı zamanda iki el ateş ederek içinde Ermeni kelimesi geçen bir cümle söyleyerek bağırdı.Silah sesiyle insanlar kaçıştı. Benim de aklımda çocuğum vardı. Oradan bir an önce uzaklaşmayı düşündüm. Daha sonra Hrant’ın ailesiyle bağlantı kurdum.”
Tanık 1, Mahkeme Başkanı Erkan Canak’ın isteği üzerine teşhis tutanaklarına bakarak Osman Hayal ve Yasin Hayal’i teşhis etti.

‘Komutanımız Ergenekon sanığı’

Daha sonra tanık odasına sanıkların görüntüleri yansıtıldı. Tanık 1, tutuksuz sanık Osman Hayal, tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Ogün Samast’ı tek tek teşhis etti. Osman Hayal, Yasin Hayal ve Ogün Samast ise tanığın iddialarını reddetti. Mahkeme Başkanı Amasya Cezaevi’nde bulunan hükümlü tanık Erhan Özen’in isteği üzerine salonu boşalttı. Erhan Özen ifadesinde, Erhan Tuncel, Osman Hayal ve Yasin Hayal’in JİTEM’e çalıştığını savundu. Kendisinin de para karşılığında JİTEM’e istihbarat verdiğini anlatan Özen, bağlı olduğu tuğgeneral rütbesinde komutanın şu an Ergenekon davasında sanık olduğunu söyledi.

Ergenekon sanıklarıyla bağlantısı incelenecek

MAHKEME Başkanı Erkan Canak duruşmanın başında dava dosyasına gelen evrakları okudu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıda Ergenekon sanıkları Kemal Kerinçsiz, Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Erbay Çolakoğlu, Mustafa Levent Göktaş, Levent Temiz’in Hrant Dink davası sanıklarıyla irtibatlarının tespiti için telefon numaralarının istendiğini söyledi. Salonda bulunan basın mensuplarından bazıları yazıyı, Ergenekon sanıklarıyla Hrant Dink davası sanıkları arasında telefon irtibatı olduğu şeklinde anladı. Ancak Dink Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin yanlışlığı düzeltti. İki davanın sanıkları arasındaki bağlantının tespitini istediklerini ancak cevabın böyle gelmediğini söyleyen Fethiye Çetin, yeniden başvuruda bulunacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!