Hoşgörüyle duvarları yıkın

Güncelleme Tarihi:

Hoşgörüyle duvarları yıkın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 450 yıl önce Budapeşte'de ölen Bektaşi dervişi ve ‘‘İncinsen de incitme'' felsefesinin sahibi Gülbaba'nın türbesinin açılışını yaptı. Devlet bakanları Işın Çelebi, Ahat Andican, Rifat Serdaroğlu, Kültür Bakanı İstemihan Talay'la dün Macaristan'a giden Demirel, önce Türk-Macar ilişkilerine katkıları nedeniyle Türkolog ve bilim adamı 3 Macar'a Cumhurbaşkanlığı Liyakat Madalyası verdi.

Eşi Nazmiye Demirel'le, Macar Cumhurbaşkanı Arpad Göncz'ı parlamento binasında ziyaret eden Demirel, iki ülke arasında hiçbir sorun bulunmadığına dikkat çekti ve Türkiye ile Macaristan'ın dünya barışına katkılarının önemini vurguladı. Akşam saatlerinde Gülbaba Türbesi'nin açılışını Göncz'le yapan Demirel, konuşmasında Bektaşi dervişi Gülbaba'nın felsefesine dikkat çekti. ‘‘Dostluğun ve incinsen de incitme politikasının düşünürüdür. Aynı zamanda insanlığın kardeşliğini ve barış arzusunu temsil etmektedir. Gülbaba, 500 yıldır bunları dünyaya yaymaktadır'' diyen Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Dünyada bizden farklı olanın ‘öteki'nin gözüyle bakabilmeyi salık vermektedir. Dünyaya diğerinin, bizden farklı olanın gözüyle bakabilmeyi öğrendiğimiz takdirde, biz de onlar söyleminin ayrımcı duvarlarını yıkabiliriz. Birbirimize saygı göstermeyi ve kalıcı barışı bu zeminde kurabiliriz.''

Bu hoşgörünün sahibi Gülbaba'nın Budin savaşında 1541 yılında şehit düştüğünü, cenazesine Kanuni Sultan Süleyman'ın da katıldığını anlatan Demirel, Tuna Nehri'ne bakan ve restore edilen türbenin, dünyayı kasıp kavuran silahlı çatışmalardan fazlaca etkilenmeden 2000'li yılların hoşgörü mesajını verdiğini söyledi. Sözlerini ‘‘Çocuklarımıza daha hoşgörülü, torunlarımıza daha güvenli, demokratik, mutlu bir Avrupa vermek istiyoruz. Yakın tarihimizin acılarını genç kuşaklarımızın yaşamasını istemiyoruz'' diye tamamlayan Demirel, akşam Göncz'ün onuruna verdiği yemekte de, insanlığı tehdit eden terörizme karşı ortak mücadelenin önemini vurguladı.

Demirel'in Macaristan gezisine kalabalık bir işadamı heyetinin yanısıra, Türk-İş Başkanı Bayram Meral, TİSK Başkanı Refik Baydur, Kızılay Başkanı Kemal Demir, DİSK Başkanı Rıdvan Budak, Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Faruk Yücel ile ticaret sanayi odaları başkanları da katıldı. Gezide Hacıbektaş Belediye Başkanı Mustafa Özcivan da bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!