Honecker'in yatı mavi tura çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Honeckerin yatı mavi tura çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Eski Demokratik Almanya Devlet Başkanı Erich Honecker'in özel yatını satın alan Yeğin Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Yeğin, Türkiye'de mavi tur düzenleyecek. Penewerft Tersanesi'nde yenilenen yat, Tuzla Tersanesi'nde yeniden dekore ediliyor. Honecker tarafından uzun süre kullanılan lüks yat, 2001 yaz sezonuna yetiştirilecek. Yat, uzunyol turlarına da çıkacak.

Eski Demokratik Almanya Donanması için 1973'te hücumbot olarak imal edilen gemi, daha sonra Honecker'in isteği üzerine gerekli tadilatlar yapılarak özel yat haline getirildi. Yatın önce ‘‘Ostseeland’’ olan adı, daha sonra bir kuş türü olan ‘‘Aniara’’ya çevrildi. Başkanlık yatı olarak görev yaptığı sürece, Fidel Castro, Çavuşesku gibi liderleri ağırladı. Metal gövdeli, 61 metre uzunluğunda, 7.8 metre enindeki geminin toplam ağırlığı 623.23 ton. 14 kamaralı gemide 10 personel görev yapıyor. Saatteki seyir hızı 18 knot (33.3 km/saat).

Aniara, 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılması ve iki Almanya'nın birleşmesinden sonra yedeğe çekilmişti. Uzun süre kullanılmayan yat, satılmak üzere geçen yıl ihaleye çıkartıldı. Türkiye ve Almanya'da büyük tekstil fabrikalarına sahip olan Yeğin Grup, yatı çok çekişmeli bir ihale sonucu aldı. 11 şirketin girdiği ihaleyi, 250 bin dolar (yaklaşık 170 milyar lira) ile en yüksek teklifi veren Şenol Yeğin'in sahip olduğu Yeğin Grubu kazandı. Aniara, imal edildiği Penewerf Tersanesi'ne çekilerek onarıma alındı. Burada yatın tüm seyir-teknik ekipmanları ve motoru yenilendi, gövde bakımı yapıldı. dekorasyonu tamamlandıktan sonra yatın Bodrum-Göcek çıkışlı bir haftalık Ege ve Akdeniz'i kapsayan mavi tur yapması planlanıyor. Aniara istek doğrultusunda özel turlar da yapacak.

Honecker kimdir?

Demokratik Almanya (Doğu Almanya) Devlet Başkanlığı'nı 1971-1989 yılları arasında yapan Erich Honecker, uzun yıllar ülkesini demir yumrukla yönetti. Berlin Duvarı'nı batıya kaçışları önlemeye çalıştı. 9 Kasım 1989'da duvarın yıkılmasıyla iktidarı sallanan Honecker, baskılara dayanamayarak aynı yıl aralık ayında istifa etti. Yargılanacağını anlayınca önce Moskova'ya kaçtı. Almanların baskısı üzerine iade edilen Honecker hakkında, ‘‘Batı Almanya'ya kaçmak isteyen kişilere ateş açtırarak yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğu’’ gerekçesi ile dava açıldı. Karaciğer kanseri olduğu anlaşılınca da dava askıya alındı. Daha sonra Şili'ye gitmesine izin verilen Honecker 29 Mayıs 1994'de öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!