Hollandalı, özür dilemeden önce üç kere tehdit etmiş

Güncelleme Tarihi:

Hollandalı, özür dilemeden önce üç kere tehdit etmiş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 00:00

54 ton asbest yüklü olduğu için Türk karasularına alınmayan "Otapan" adlı gemiyle ilgili görüşmelerde bulunmak amacıyla Ankara’ya gelen Hollanda Çevre Bakanı Pieter Van Geel’in, basın önünde özür dilemeden önce, özel görüşmede Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’yi tehdit ettiği ortaya çıktı.

ÇEVRE ve Orman Bakanı Osman Pepe, Hollanda Çevre Bakanı Pieter Van Geel ile yaptıkları görüşmenin içeriğini Hürriyet’e anlatttı. Bakkan Pepe, şunları söyledi:

KAPASİTE ARTIRALIM

Bakan birtakım önerilerle geldi. İlk başta bizim Aliağa tesislerini övdü. Gemide 54 ton asbest bulunmasına rağmen 1 ton beyan edilmesi nedeniyle duydukları üzüntüyü dile getirerek özür diledi. Daha sonra bana, "Sizin bir limitiniz var mıydı? Kapasiteniz yetersizse kapasitenizi artıralım" önerisinde bulundu. Ben de gemiyi bu şartlarda Türkiye’ye almayacağımızı söyledim.

TEHDİTLER BAŞLIYOR
/images/100/0x0/55ead0d9f018fbb8f8988182


Bunun üzerine bakanın tavrı hemen değişti ve 1980’lerde Türkiye’nin iki TIR dolusu radyasyonlu hurdayı Hollanda’ya gönderdiğini belirterek "Ben bunları basına açıklarım, rezil olursunuz" diye tehdit etti. Ben de "Buyrun, basını çağıralım açıklayın2 dedim. Bu da tutmayınca bir deneme daha yaparak "Tesisleriniz boş kalır. Kimse size gemi göndermez. İşletmeleriniz zarar eder" dedi. Ben de kendisine "Canımıza minnet. Şirket zarar ederse eder bana ne? Hurda hatırına 75 milyonu feda mı edeyim? Üç kişinin keyfi için Türkiye’nin geleceğini, çevresini, imajını beş paralık mı edeyim?" dedim.

Bu cevaplar karşısında yüzü renkten renge girdi. Neredeyse sinirden ağlayacaktı. Bu sefer "Siyasi sorun yaparım" diye tehdit etti.

BANGLADEŞ’E GÖNDERİN

Ben de "Ne isterseniz yapın, bu gemi Türkiye’ye giremez Bangladeş’e gönderin" dedim. Ardından "Gemiyi Hollanda’ya götürün 53 ton asbesti siz sökün ben yine 1 tonu sökeyim" dedim. Tabii onu da kabul etmedi. Fark etmeseydik, sökülen bir ton İZAYDAŞ’ta bertaraf edilecekti 53 ton ne olacaktı?

Bana asıl enteresan gelen gemiyi bizim üzerimize atmasıydı. "Bu gemi artık Türk gemisi olmuştur. Sizin sorununuz" dedi. Ben de geminin Türk karasularına bile girmediğini, gümrükten geçmeden millileşemeyeceğini söyledim. Kendisine Türkiye’nin muz cumhuriyeti olmadığını, demokratik bir ülke olduğunu söyledim.

BASEL ANLAŞMASI

Basel Anlaşması’na göre yanlış bildirimde bulundukları için gemiyi kendilerinin almak zorunda olduklarını anlattım. "Geminizi alın gidin" dedim. Biz kendimizi aldatılmış hissediyoruz. Hollanda’da Çevre Bakanlığı sözcüsü basın açıklaması yapıyor, "Gemi çevre ve insan sağlığı için son derece zararlı" diyor. Ne yani sizin için zararlı, bizim için değil mi? Türkiye çöplük değil. İtalyanlarla varil, İspanyollarla Ulla sıkıntısı yaşadık. Artık bizim bu işe tahammülümüz kalmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!