Hollanda'da askeri gizli bilgiler araçta unutuldu

Güncelleme Tarihi:

Hollandada askeri gizli bilgiler araçta unutuldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 11:21

Hollanda Silahlı Kuvvetleri'nin Afganistan'la ilgili hazırladığı gizli ve hassas istihbarat bilgilerinin, üst düzey bir subay tarafından kiraladığı araçta unutulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Askeri bilgilerin araçta unutulduğu, RTL televizyonu tarafından duyuruldu ve “memorystick” olarak bilinen küçük bir bilgisayar hafızasında yer alan bu bilgilerin, hafızayı araçta bulan iki genç tarafından kendilerine ulaştırıldığı belirtildi.
Bu gençlerin RTL televizyonuna bilgilerin kopyasını verdiği, orijinal hafızayı bakanlık yetkililerine teslim ettiği kaydedildi.

Temsilciler meclisinde, hükümetin Afganistan'a askeri birlik gönderilmesi konusundaki kararının görüşüleceği genel kurul toplantısı öncesinde bu tür hassas ve gizli bilgilerin dışarıya ulaşmasının dikkat çekici olduğu belirtildi.
Araçta unutulan hafızada, Hollanda'nın askeri birlik göndermek istediği Uruzgan bölgesine ilişkin fotoğraflar, üst düzey yetkililerin bu bölgede korunmasıyla ilgili önlemler, Taliban ve El-Kaide militanlarına karşı yürütülecek mücadeleye ilişkin temel esaslar ve gizli kalması gereken devlet sırları bulunduğu kaydedildi. Kısa bir süre içinde ikinci kez askeri bilgilerin bu şekilde dışarıya sızmasına siyasi partilerden tepki geldi.

Haberin Devamı

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin sözcüsü, böyle bir olayı kabul edilemez bulduklarını açıklarken, hükümetin Afganistan'a asker gönderilmesine karşı olan Demokratlar 66 Partisi ve Yeşil Sol sözcüleri, dışarıya sızan bu bilgilerin Afganistan konusundaki görüşlerini değiştirmeyeceğini belirttiler.

Hollanda'da Temsilciler Meclisi, geçen ay, Uruzgan bölgesiyle ilgili hazırlanan askeri istihbarat bilgilerinin, hükümet kararı hakkında yapılacak oylamaya ışık tutması açısından parlamentoya verilmesi yönünde bir karar benimsemiş, ancak Savunma Bakanlığı, ordunun bu bilgilerin verilmesine karşı olduğunu bildirerek, askeri raporu milletvekillerinden gizli tutmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!