Hollanda 12 Eylül'de genel seçime gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Hollanda 12 Eylülde genel seçime gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 14:56

Hollanda'da 12 Eylül Çarşamba günü yapılacak erken genel seçime yaklaşılırken siyasi partiler, seçim sonrasına ilişkin olası koalisyon tercihlerini açıklamaya başladı.

Haberin Devamı

İktidarın büyük ortağı Liberal Parti (VVD) lideri Başbakan Mark Rutte, oy oranı arttığı belirtilen Sosyal Demokratlardan ziyade Hristiyan Demokratlarla kurulacak bir koalisyon modeline daha yakın duruyor. Kampanya çalışmaları sırasında bu yöndeki soruları cevaplayan Başbakan Rutte, anketlere göre seçimden ikinci çıkması beklenen merkez soldaki İşçi Partisi'yle (PvdA) ortak hükümet kurmanın zor olduğu mesajını verdi.

PvdA'nın yanı sıra sosyal liberal Demokratlar 66 (D66) ile Yeşil Sol'un (GL) desteğiyle 90'lı yıllarda kurulan ve "mor koalisyon" olarak adlandırılan modelin üzerinde geçen dönem çok uğraştıklarını ve başarılı olamadıklarını da kaydeden Rutte, 12 Eylül seçimlerinden sonra bu seçeneğin hayata geçirilmesinin de zor olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Kamuoyu anketlerine göre oy oranı önemli oranda artan Sosyalist Parti'ye de mesafeli duran Başbakan Rutte, halen hükümette ortak oldukları Hristiyan Demokratlar Birliği'yle (CDA) iyi çalıştıklarını belirterek, yeni dönemde bu koalisyon modelini tercih edebileceklerini dile getirdi.

Öte yandan ülke genelinde yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, seçimde VVD'nin birinci, ana muhalefetteki PvdA'nın ise ikinci çıkması bekleniyor. Farklı araştırma şirketleri tarafından yapılan anketlerin sonuçlarına bakıldığında, 150 sandalyeli mecliste VVD'nin 34, PvdA'nın da 32 milletvekili kazanabileceği görülmekte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!