Hocaya veda

Güncelleme Tarihi:

Hocaya veda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2015 00:48

Önceki gün 86 yaşında vefat eden, Türkiye’nin siyasi tarihi ve Atatürkçülük üzerine yaptığı bilimsel çalışmaları dünya çapında kabul gören Prof. Dr. Suna Kili için dün Boğaziçi Üniversitesi’nde tören düzenlendi.

Haberin Devamı

ZATÜRREE nedeniyle tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayatını kaybeden ‘Hocaların Hocası’ Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Suna Kili (86) için Boğaziçi Üniversitesi’nde tören düzenlendi. Türkiye’nin siyasi tarihi, Kemalizm ve Atatürkçülük üzerine yaptığı bilimsel çalışmalar dünya çapında kabul gören Prof. Dr. Suna Kili, Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra derslerine ara vermeden devam etmişti. Bir dönem yazıları Cumhuriyet gazetesinde de yayımlanmıştı.

HASTALIĞI NÜKSETTİ

Prof. Dr. Suna Kili’nin daha önce geçirdiği zatürree hastalığı geçtiğimiz ay nüksetti. Hastanede tedavi görmeye başlayan Suna Kili önceki gün hayatını kaybetti. Suna Kili için dün Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus’ta bulunan Albert Long Hall’de tören düzenlendi. Türk bayrağına sarılı Suna Kili’nin tabutu okula getirildiğinde üzerine beyaz çiçekler konuldu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Gül Toker ve öğrencileri Kili ile ilgili anılarını gözyaşları içinde anlattılar. Suna Kili’nin cenazesi Boğaziçi Üniversitesi’ndeki törenin ardından Yeniköy Camisi’ne götürüldü. İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Suna Kili, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA DERS VERDİ

Suna Kili İstanbul Amerikan Kız Koleji’ni bitirdikten sonra üniversite ögrenimini ABD’de tamamladı. Lisans, master ve doktora derecelerini Bryn Mawr College’de Siyasal Bilim ve Uluslararası İlişkiler dallarında tamamladı. California Üniversitesi’nde (Berkeley) lisansüstü çalışmalar yaptı. Doktora sonrası araştırmalarını ise London School of Economics, Columbia, ve Princeton üniversitelerinde sürdürdü. Prof. Dr. Suna Kili, California Üniversitesi’nin Berkeley ve Los Angeles kampusları, Pennsylvania, London, Kent, Durham, Hull, Oxford, Ghent, Antwerp, Melbourne, ve Avustralya Ulusal üniversiteleri, Bryn Mawr College, Haverford College, Oslo ve Kopenhag üniversiteleri, Sorbonne, Sarkiyat Enstitüsü ve Sovyet Bilim Akademisi, Viyana Üniversitesi, Salzburg Üniversitesi, Groningen, Oldenburg ve Helsinki üniversiteleri, San Salvador ve John F. Kennedy üniversiteleri gibi pek çok üniversitede ders verdi. Ayrıca Almanya, Arjantin, Çin Halk Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika Cumhuriyeti, İsviçre, Lübnan, Macaristan, Nijerya, Polonya, Japonya, Peru ve İsveç gibi birçok ülkedeki çeşitli bilim kuruluşlarında konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı ve bildiriler sundu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Suna Kili, Uluslararası Anayasa Hukuku Birliği’nin en üst organı olan konsey üyelerinden biriydi. Ayrıca Uluslararası Siyasi İlimler Derneği’nin faal üyesiydi. Aynı zamanda Uluslararası Siyaset Psikolojisi Derneği’nin konsey üyeliğinde de bulunan Suna Kili’nin ‘Türk Devrim Tarihi’, ‘Osmanlı ve Türk Anayasaları’, ‘Kemalism’, ‘Türk Anayasa Metinleri: Tanzimattan Bugüne Kadar’ ve ‘Atatürk Devrimi Bir Çağdaşlaşma Modeli’nin de arasında bulunduğu 20’ye yakın kitabı yayımlandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!