Hizbullah'a destek suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Hizbullaha destek suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİNGÖL'de 1994 yerel seçimler öncesinde yaptığı konuşmada, ‘Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek’ suçundan Diyarbakır 1 nolu DGM'de yargılanan kapatılan RP'nin siyasi yasaklı lideri Necmettin Erbakan'ın davası karara kaldı. Duruşmada, savcı ek mütalaa verdi. Ayrıca, uzun süreden beri beklenen Erbakan'ın konuşma kasetlerine ilişkin bilirkişi raporu okundu. Savcı Galip Karayazı dünkü duruşmada, DGM'lerin sivilleşmesi nedeniyle davadan çekilen askeri Savcı Yavuz Şentürk'ün Erbakan ve kapatılan Refah Partisi'nin yurtdışına kaçan milletvekillerinin yaptıkları benzer konuşmalarla Hizbullah örgütüne cesaret verdiklerini savunan 10 Şubat 1999 tarihli esas hakkındaki mütalaasına içerik ve anlatım olarak katıldığını söyledi.

KASETLER FARKLI

Necmettin Erbakan'ın Bingöl'de yaptığı konuşmalara ait iki kasette önemli farklılıklar bulunduğu, Ortadoğu Teknik ve Gazi Üniversitesi'nden 4 profesörün hazırladığı bilirkişi raporunda ortaya çıktı. Bilirkişi raporunda, kopyalanmış kasedin, orjinal olduğu belirtilen kasetten sonra üretildiğinin belirlendiğine dikkat çekilerek, ‘‘Kayıt saatinin 11.21 olarak gösterilen dakikasında 8 saniyelik bir kısım eksiktir’’ denildi. Daha önceki duruşmalarda da bu iki kasetin orijinal olmadığını öne süren Erbakan'ın avukatı Mehmet Ener, dosyada bulunan her iki kaset arasında görüntü paralellikleri varsa da, bilirkişi raporunda önemli farklılıkların ortaya konulduğunu belirterek, raporda diğer bir ihtimal olarak iki video kasetinin de başka bir kasetten veya kasetlerden kopyalanmak suretiyle üretilmiş olabilir kararına varıldığını belirtti. Ener, ‘‘Bu da bizim lehimizedir’’ dedi.

21 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Savcı mütalaasında, Erbakan'ın TCK'nın 312/2 maddesi gereğince 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ederken, emanette bulunan kayıtlı suç eşyasının müsaderesine karar verilmesini istedi. Erbakan'ın avukatı Mehmet Ener, savunma için süre istedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Şubat'a erteledi. 2 yıldan beri Diyarbakır 1 nolu DGM'de yargılanan Erbakan'la ilgili kararın 21 Şubat tarihinde açıklanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!