Hizbullah'a cop yok

Güncelleme Tarihi:

Hizbullaha cop yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Göstericiler öğrenci ve memur olduğunda ‘‘cop, tekme, yumruk esirgemeyen’’ polisin Batman ve Solhan'da önceki gün ve dün yaşanan irtica isyanında cop kullanmaktan kaçınması dikkat çekti. Olayları köktendinci Hizbullahçıların kışkırttığı belirlendi.

Batman ve Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde cuma günü yapılan irtica gösterilerinin altından, köktendinci Hizbullah örgütü çıktı. Batman'da, dün de 2 bin kişilik bir grubun yaptığı gösteri, fazla büyümeden bastırıldı. Ancak polisler cop kullanmaktan kaçındılar ve elebaşlarını yakalayıp gözaltına aldılar. 2 günde gözaltına alınanların sayısı 173'e çıktı.

Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde önceki gün irtica gösterisi yaparak, Kaymakamlık Lojmanı'nı işgal etmek isteyenlerden gözaltına alınan 85 kişinin sorgusu sürüyor. Taş ve sopalarla güvenlik güçlerine saldırarak 3 jandarma ve 2 polisi yaralayan göstericileri, Hizbullah'ın yönlendirdiği bildirildi. Solhan'da bir ay önce Hizbullah'a yönelik düzenlenen operasyonda, örgütün yöredeki etkili isimlerinden 28'i tutuklanmıştı. Kaymakam Günhan Yazar, başörtünün bahane edildiğini belirterek, ‘‘Hizbullah gövde gösterisi yapmak istedi’’ dedi.

TÜRBAN BAHANE

Kentte gösterilere devam edileceği ihbarları üzerine, güvenlik önlemleri artırıldı. Kavşaklara panzerler yerleştirilirken, giriş çıkışlarda da kimlik kontrolleri sıklaştırıldı. Ancak saat 12.00 sıralarında çevre sokaklardan gelenler, Cumhuriyet Meydanı'na toplanmaya başladı. Alandaki hareketlilik üzerine kalabalığı uyaran yetkililer, ‘‘Polis, asker sizlerin kardeşidir. Lütfen karşı karşıya gelmeyelim. Provokatörlere alet olmayın, işinize gücünüze bakın, alanı terkedin’’ dedi. Bunun üzerine alanda toplanan 2 bin kişi, alkışlı protestolarla yan sokaklara doğru dağılmaya başladı. Aralarında çarşaflı, türbanlı kadınların da bulunduğu göstericiler tekbir getirerek, ‘‘Çıplağa izin var, başörtüsüne neden yok’’, ‘‘Başörtü zulmü ne zamana kadar devam edecek’’ diye slogan atmaya başladı. 2'nci Cadde'deki bu gösteriye polis müdahale etti. Cop kullanmayan polisler, elebaşlarını araçlara bindirmeye çalıştı. 50 kadar kadın göstericinin, polis araçlarına bindirilmek istenmesi sırasında ortalık karıştı. Polislerle göstericiler arasında arbede çıktı. Polisin yetersiz kalması üzerine jandarmanın da müdahalesiyle olay bastırıldı. Dünkü gösteriler sırasında da 50 kişi gözaltına alındı.

Jandarma müdahale etti

Yasadışı Hizbullah'ın örgütlendiği ve bir dönem kalesi olan Batman'da, önceki gün namaz çıkışı 3 bin kişinin yaptığı irtica gösterisinin ardından, kentteki gerginlik sürüyor. Polisin yetersiz kalması nedeniyle jandarmanın müdahalesiyle dağıtılan ve 32'si kadın 70 kişinin gözaltına alındığı gösteriye, çevre illerden de katılım olduğu bildirildi. Eylemler sırasında gözaltına alınan 70 kişiden 32 kadın, nöbetçi savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra dün gece geç saatlerde serbest bırakıldı. 38 kişinin sorgusu ise sürüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!