Hizbullah’ın beyni Hacı da yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah’ın beyni Hacı da yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hizbul-Vahşet'in ortaya çıktığı İstanbul’daki operasyonda kaçmayı başaran örgütün beyni Hacı İnan, İstanbul'da 2 gün önce yakalandı. Sorguda çözülen İnan'ın verdiği adreslere baskın yapıldı. 4 terörist ölü ele geçti, hücre evlerde 15 kişi de sağ yakalandı.

KAVACIK'taki villadan polis baskınından hemen önce ayrıldığı için polisin elinden kurtulmayı başaran, Hizbullah'ın beyni, 41 yaşındaki Hacı İnan 2 gün önce İstanbul'da yakalandı. Ölüm mekinesine dönüşen örgütte, infaz talimatlarını veren Hacı İnan, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgusunda çözüldü. İnan'ın, adreslerini verdiği örgüt evlerine, önceki akşam İstanbul ve Adana'da aynı anda Malazgirt Operasyonu adı verilen seri operasyonlar düzenlendi. İstanbul'daki operasyonda 1 kişi öldürüldü, 14 kişi yakalandı.

Kartal Kurfalı Mahallesi, Abdi İpekçi Caddesi, Mutlu Sokak'taki 3 katlı binaya, 00.30 sıralarında baskın düzenleyen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine giriş kattan ateş açıldı. Çatışmada, evde bulunanlardan bir kişi öldü. Ölen kişinin üzerinden Veysi Özen adına düzenlenmiş sahte kimlik çıktı. Aynı evde bulunan Enver Kılıçarslan, Fırat Çakmak, İlyas Kutluman ve Eşref Turgut sağ olarak yakalandı.

HEPSİNDE SAHTE KİMLİK ÇIKTI

Operasyonlarda Orhan Kıvanç, Fatih Korkmaz, Mehmet Kenan Elmas, Bener Kutluman, Hasan Kutluman, Mehmet Bayram Ercan, Abdullah Beldek, Ahmet Şükrü Kontuk ve Hacı Bayıncık da gözaltına alındı. Öldürülen kişinin üzerinden Veysi Özen adına sahte kimlik çıktı.

Çatışmada, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 'İrtica Timi'nde görevli polis memuru Murat Cezmi Erbay, sağ elinden hafif yaralandı.

Sağ ele geçirilen, Hacı Bayıncık ve Enver Kılıçarslan'ın kaldığı Pendik Güzelyalı Mahallesi Ankara Caddesi Hayat Sokak 22 numaradaki örgüt apartmanında, geçtiğimiz Ocak ayının 28'inde baskın düzenlenmiş, ancak evde eşleri ve çocukları bulunabilmişti. Gözaltına alınanlardan Cahide Kılıçarslan'ın eşiyle birlikte İran'a gidip geldiği ortaya çıkmıştı. Evde yapılan aramada, 'Silvanlı Enver Hoca' lakaplı Enver Kılıçarslan ve eşi Cahide Kılıçarslan'ın adına düzenlenmiş, İran'ın Kum Kenti'nde oturabilmeleri için ikametgah belgesi bulunmuştu. Aynı evde, Enver Kılıçarsan adına, Kum Havzasbı İslami Bilimler Akademisi tarafından verilmiş üyelik belgesi bulunmuştu.

ÖZDEMİR: TABANADOĞRUGİDİYORUZ

Kartal'da operasyon düzenlenen evde gözaltına alınan üç kişinin üzerinden Mehmet Bayram, Ahmet Konduk, Fırat Çakmak ve Fırat Kutluhan adlarına sahte kimlikler çıktı. Örgüt evinde, çok sayıda silah ve örgütsel doküman ele geçirildi. Yakalanan kişilerin, eve bir ay önce taşındıkları belirlendi.

Olay yerinde inceleme yapan Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, ‘‘Tepeden aşağı doğru temizliyoruz. öncelikle istanbulu temizlemeye çalışıyoruz. Örgütün tabanına ulaşmaya çalışıyoruz, fazla üstümüze gelmeyin’’ dedi.

Hizbullah’a Malazgirt Operasyonu

Vahşetin mimarı

Hizbullah’ın kurucularından, teorisyeni ve beyni Hacı İnan, 1959'da Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde doğdu. 1984'te Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olan İnan, 1985'te, Tarsus Yenice İlköğretim Okulu'nda, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak mesleğe başladı.

1987'de Kuveyt'e giderek Müslüman Kardeşler örgütü faliyetlerine katıldığı sanılan İnan, 1996'da müfettiş soruşturması geçirdi. Meslekten atılacağını anlayınca, 10 Eylül'de istifa etti.

Sonraki 2 yıl boyunca, Hizbullah için işdamlarını tehdit ederek para topladığı belirlendi. Tarsus Cengiz Topel Lisesi Müdür Yardımcısı Mustafa Özkan ile öğretmen Oktay Bulun'un 1998 yılında Hizbullah tarafından birer gün arayla öldürülmesinden sonra gözaltına alındı. Delil yetersizliğinden serbest bırakılan İnan, bir gün sonra ortadan kayboldu. Polis soruşturması sırasında, ölüm emrinin Hacı İnan'dan geldiği belirlendi.

Kavacık'taki operasyondan sonra yaptığı itiraflarla örgütün korkunç yüzünü gözler önüne seren Akdeniz bölge sorumlusu Mehmet Emin Ekici, örgütün gerçek liderinin, Hacı İnan olduğunu ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!