Hizbul firar

Güncelleme Tarihi:

Hizbul firar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2011 00:00

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 12 Ocak tarihli yazısı üzerine, karakola imza vermeye gitmeyen tüm Hizbullahçılar hakkında aynı gece yeniden tutuklama kararı verdi. Kararın ardından Diyarbakır ve Batman polisi , Hizbullah’ın üst düzey yöneticileri Edip Gümüş ve Cemal Tutar’ın da aralarında bulunduğu 12 sanığın adreslerini bastı, ancak hiç kimseyi bulamadı.

CMK’nin 102’inci maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından terör örgütü Hizbullah’ın, aralarında üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 12 kişi Diyarbakır ve Batman’da tutuklu bulundukları cezaevlerinden 3 Ocak 2011 gecesi denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakılmıştı. Tahliye olan Hizbullah’ın üst düzey yöneticileri Cemal Tutar, Edip Gümüş ile Abdülkerim Kaya, Fuat Balca, Şeyhmus Kınay ve Mustafa İpek Diyarbakır’da, M. Emin Varol, Kemal Gülşen, Sinan Yakut, Mahmut Demir, Lütfü Sertkaya ve Bilal Taş da Batman’da ikamet adresi göstermişti. Ancak Diyarbakır’dan tahliye olan sanıklar, adres gösterdikleri yerlerin polis merkezlerine gidip bugüne dek hiç imza vermedi. Batman’da ikamet gösterenler ise son 3 gündür polis merkezlerine gitmedi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı durumu Yargıtay’a bildirdi. Bunun üzerine toplanan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, tutuklama kararı verdi. 12 Ocak tarihli kararın ardından Batman ve Diyarbakır’da yapılan baskınlarda Hizbullahçılara rastlanmadı. Ortadan kaybolan Hizbullahçıları bulmak için polisin operasyonları sürüyor.

Daire: Tutuklansınlar

9’uncu Daire Başkanvekili Ekrem Ertuğrul, gelişmeleri şöyle açıkladı: “12 Ocak günü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, dairemiz tarafından tahliye edilen ve haklarında adli kontrol kararı verilen sanıkların, ikamet yerine en yakın jandarma ya da polis karakoluna her gün düzenli biçimde başvuruda bulunma yükümlülüğüne uymadıklarının yazıyla bildirilmesi üzerine dairemiz heyeti toplanıp bu konuda adli kontrol kararı veren Yargıtay’ın bu kontrole uymayan sanıklar hakkında bir karar vermesi gerektiği görüş ve düşüncesine ulaşmıştır. Olayın aciliyeti nedeniyle de aynı gün geç saatlerde adli kontrol tedbirine uymayan tüm sanıkların bu yükümlülüğe uymamaları nedeniyle saklanacakları veya kaçacakları şüphesinin olduğunu da gözeterek CMK’nin 112’inci ve 100’üncü maddelerinin amaç kapsam ve gerekçesi de nazara alınıp, anılan maddeler uyarınca tutuklanmalarına karar verilmiş; aynı anda kararlar ve müzakereleri infaz için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiştir. Sözkonusu kararın infazının sağlanabilmesi açısından dairemizce gizliliğe uyulmuştur.”

2 tutuklama gerekçesi

Yargıtay, CMK’deki 10 yıllık azami tutuklama süresi aşıldığı gerekçesiyle tahliyesine karar verdiği tüm sanıkların yeniden tutuklanmalarına oybirliği ile karar verdi. Tutuklama kararı, CMK’nin 100’üncü maddesindeki, “Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyanması” ve 112’nci maddesindeki “Adli kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir” maddesine dayandırıldı. Böylece CMK’ye göre devlete karşı suç işleyip 10 yıllık azami süre boyunca cezaevinde yatan sanıkların yeniden tutuklanıp tutuklanamayacakları ve tutuklama kararının Yargıtay’ca verilip verilmeyeceği tartışması da noktalandı. Başkan Ertuğrul, “Sanıklar azami 10 yıllık tutuklama süresi aşıldı diye tahliye edilmişlerdi. 10 yıldan sonra adli kontrole uymadıkları ya da başka suçtan yeniden tutuklanabilirler mi” sorusu üzerine, “Biz böyle yorumladık” dedi.

Daire yetkilileri 3 gündür ısrarla yargı muhabirlerine “yeni bir kararımız yok” açıklaması yapmışlardı. Ertuğrul dün bilgi vermelerinin nedenini, “Gizliliğe uyulmuştur” diye açıkladı.

3 PKK’lı da kayıp

Bu arada tahliye olan 3 PKK’lı teröristin de imza vermeye gitmedikleri belirlendi. PKK’lılar Nazmi Taşancık, Alaaddin Muhammet ve Nihat Durmuş’un belirttikleri adreslere yapılan polis operasyonunda, oralarda olmadıkları anlaşıldı.

Polis: Yurt içindeler

Tahlİye edilen, ancak kaçma ihtimalleri göz önünde bulundurularak haklarında tekrar tutuklama kararı çıkarılan Hizbullah ve PKK terör örgütü üyesi 17 kişinin yakalanması için emniyet ve MİT’te özel ekipler oluşturuldu. Bir emniyet yetkilisi şu bilgileri verdi: “Şüpheliler ve irtibatlı olduğu kişiler, bulunabilecekleri bütün adresler 24 saat teknik takip dahil izleniyor. Yakalanmaları an meselesi. Yurtdışına bu kadar kısa sürede çıkmaları mümkün değil. Tahliye olduktan sonra telefon kullanmıyorlar. Görüşmelerini yüz yüze yapıyorlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!