Hizbul çırpınış

Güncelleme Tarihi:

Hizbul çırpınış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yurt çapındaki operasyonlarda darbe üstüne darbe yiyen ve çökme noktasına gelen vahşi terör örgütü Hizbullah, ilk kez polis şehit etti. Van'da iki hücre evine düzenlenen baskınlarda 5 polis şehit oldu, 6'sı yaralandı, 5 terörist öldürüldü. 2 terörist ise canlı yakalandı.

HİZBULLAH ilk kez polis şehit etti. Van'da, vahşet örgütüne yönelik operasyonlarda ortaya çıkarılan 2 hücre evine düzenlenen baskınlarda 5 polis, Hizbullahçı teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit oldu, 6 polis yaralandı. 4 saat süren çatışmalarda, 5 Hizbullahçı öldürüldü. Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Hizbullah örgütüne yönelik istihbarat çalışmaları sonucu Vali Mithatbey Mahallesi Çavuşbaşı Sokak'ta belirlenen 3 katlı hücre evine saat 02.00'de baskın düzenlendi. Yoğun kar yağışı altında evin çevresini saran Özel Harekát Timleri ve Terörle Mücadele Şube Ekipleri, içerideki Hizbullahçılar'a ‘‘teslim ol’’ çağrısında bulundu. Ancak teröristler bu çağrıya otomatik silahlarla ateş açarak karşılık verince çatışma çıktı. Çatışma sırasında en üst katı inşaat halinde olan evin üzerine çıkan Hizbullahçılar, Terörle Mücedele Şubesi'nde görevli polis memurları Mehmet Ünver ve Naci Akçay'ı şehit etti. Çatışmada, örgütün sözde Van Bölge Sorumlusu Sebahattin Sap ve Askeri Kanat Sorumlusu Mehmet Nuri Balka ile Nuri Baran öldürüldü.

İKİNCİ OPERASYON

Operasyonda yaralanan Hizbullahçı Zahir Hayva güvenlik güçlerinin elinden kaçmaya başladı. Yaralı Hizbullahçı'yı takip eden güvenlik güçleri, yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Yenimahalle Semti Şerefiye Caddesi 4'üncü Sokak'taki ikinci hücre evine girerken kıstırdılar. Burada da içeride bulunan diğer Hizbullahçı Murat Hayva, yakını Zahir Hayva ile birlikte güvenlik güçlerine ateş açtı. Teröristlerin ateşiyle Özel Harekat Timi'nde görevli polis memurları 38 yaşındaki Vahit Uslu, 28 yaşındaki Harun ve 28 yaşındaki Mustafa Kemal Açıkgöz ağır yaralandılar. Yaralı polisler kaldırıldıkları 100'üncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde kurtarılamayarak şehit oldular. Çatışma sonunda Hizbullahçı teröristler Zahir Hayva ile yakını Murat Hayva öldürüldü. Operasyonda Komiser Gürbüz Bulut, Komiser Yardımcısı Hüseyin Yağcı ile polis memurları Faris Atasever, M. Mansur Erdoğan, Metin Çiftlik ve Sami Özübelli yaralandılar.

ÜÇÜNCÜ OPERASYON KAYIPSIZ

Saat 14.00'te Selimbey Mahallesi Terzioğlu Sokak'ta Hizbullahçı olduğu belirtilen iki kişi tarafından devriye gezen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Şehit 5 polis memuru için Emniyet Müdürlüğü tören alınında bulunan güvenlik güçlerinden bir kısmı çatışma bölgesine gitti. 10 dakika süren bu çatışmadan sonra 2 terörist mahalle arasında kaçmaya başladı. Polisin takibi sonucu saldırganlardan 1'i Kalaşnikof silahıyla birlikte yakalandı. Kaçan diğer Hizbullahçı da bir süre sonra ele geçirildi.

5 polis şehit

5 terörist ölü

Teröristler önce üstü inşaat olan Vali Mithatbey Mahallesi'ndeki hücre evin tepesinden polislere ateş açtılar. 2 polis şehit oldu. Daha sonra yaralı kaçan Zahir Hayva'nın gizlenmeye çalıştığı Yenimahalle semtindeki eve, operasyon düzenlendi. Evden Zahir Hayva ile yakını Murat Hayva polislere otomatik silahlarla ateş açtı. Bu çatışmanın ilk saniyelerinde de 3 güvenlik mensubu ağır yaralandı ve kaldırıldıkları hastanede şehit oldu. Çatışmada roketatar mermilerinin isabet etmesi sonucu evin duvarında delikler oluştu. 2 teröristin ölü ele geçirildiği hücre evde güvenlik güçleri araştırma yaparken, çevrede sıkı önlemler alındı.

Asker kardeşi ihbar etti

Van'daki operasyonun, öldürülen Hizbullah bölge sorumlusu Sebahattin Sap'ın İstanbul, Rumelifeneri'nde asker olan kardeşi İsmail Sap'ın verdiği bilgiler doğrultusunda yapıldığı kaydedildi. Hizbullah operasyonu sırasında adı geçtiği için gözaltına alınan ve Van'a gönderilen İsmail Sap'ın, ağabeyinin ve diğer örgüt üyelerinin kaldığı adresi polise verdiği belirtildi. Sebahattin Sap ve diğer militanların geçen yıl yapılan Hizbullah operasyonunda yakalandıkları ve çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldığı da öne sürüldü.

Kazılar sonuçsuz

Olaydan sonra iki hücre evin bulunduğu Vali Mithatbey ve Yenimahallelerinde geniş çaplı arama-tarama yapıldı. Çevrede yüzlerce boş kovan toplandı. Hücre evlerde incelemelerde bulunan Van DGM Savcısı Sabri Beytorun açıklama yapmaktan kaçınırken, gazetecilerin içeri girmelerine izin verilmedi. Yapılan kazılarda herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Bakanı ağlattılar

Şehit 5 polis için Emniyet Müdürlüğü bahçesinde cenaze töreni düzenlendi. Törene katılan İçişleri Bakan Vekili ve Maliye Bakanı Sümer Oral, gözyaşlarını tutamadı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, Vali Durmuş Koç, Asayiş Komutanı Korgeneral Kemal Yılmaz, Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Belediye Başkanı Şahabettin Özarslaner ve daire müdürleri ile şehitlerin yakınları da törende hazır bulundular. Ramazan Er, ‘‘Bunları yetiştiren efendilerinin onlara verdiği talimatlar vardır. Bunlar ne ilk, ne de son şehidimiz olacak’’ dedi. Yakınlarının fenalık geçirip gözyaşlarına boğulduğu törenden sonra, şehitlerin Türk Bayrağı'na sarılı tabutları bir süre omuzlarda taşınıp ambulansla havalimanına götürüldü. Burada Terörle Mücadele Şubesi Polisleri Mehmet Ünver (Çorum), Naci Akçay (Giresun) ile Özel Tim Mensupları Harun Karabulut (Eskişehir), Mustafa Kemal Açıkgöz (Bartın) ve Vahit Uslu'nun (Bursa) cenazeleri uçakla memleketlerinde toprağa verilmek üzere Ankara üzerinden yola çıkarıldı.

‘Evde çocuk vardı’ tartışması

VAN'da 5 Hizbullahçı’nın öldüğü operasyonda, 5 polisin şehit olmasına ‘‘Evlerde çocuk var’’ istihbaratının neden olduğu ortaya çıktı. Uzun süre Hizbullah teröristlerini takibe alan polis, çatışmanın olduğu evde kadın ve çocukların da kaldığı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine operasyon öncesi dikkatli olunması istendi. Bu bilgiyi alan operasyon timi, içerideki kadın ve çocuklara zarar vermemek için hedefi kesinlikle görmeden ateş etmemek üzere eve yaklaştı. Timlerin ayrıca ‘‘İçeride çocukları ve kadınları var. Ateş etmezler’’ düşüncesiyle hareket ettiği de öğrenildi. Ancak operasyon başladığında teröristler, ateş etmeden eve yaklaşmaya çalışan polise el bombaları ve Kalaşnikoflar’la ateşe başladı. İlk anda polisler içerideki çocuklara zarar vermemek için ateşe karşılık vermekte zorlanınca, rahatça hedef seçebilen teröristler, çelik yelek giymelerine rağmen polislerden birini kasığından, diğerini boynundan vurarak şehit etti. Operasyonun ikinci kısmında ise diğer bir hücre eve doğru kaçan yaralı bir teröristi kovalayan üç polisin, bu evde gizlenen Hizbullahçı'nın açtığı çapraz ateş sonucu şehit düştüğü belirtildi. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, Hürriyet'e şunları söyledi: ‘‘Polis arkadaşlar ‘İçeride kadın ve çocuk var. Nasıl olsa ateş etmezler' diye rahat hareket etmişler. İlk ateşten sonra kadın ve çocuklara zarar vermemek için karşılık vermekte zorlanınca beş şehit birden vermişler.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!