Hitler’in aptallığına gülermiş

Güncelleme Tarihi:

Hitler’in aptallığına gülermiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 00:00

Ünlü romancımız Yaşar Kemal’in çevirmeni olan Cornelius Bischoff (82), 19 Mayıs Türkiye Halk Kültür ve Gençlik Merkezi (TÜRGEM) ve Verdi Sendikası tarafından Almanya’nın Lübeck kentinde düzenlenen “Ayyıldız Altında Kurtuluş” başlıklı konferansta ilginç açıklamalarda bulundu.

Tarihi belediye sarayındaki konferansta konuşan Ernst Heilmann, Nazi döneminde Alman muhaliflere Türkiye gibi cesaretle kucak açan çok az ülke olduğunu söyleyerek, “Türkiye hayat kurtarıcı bir ülkeydi. Bugün Türkiye AB’ye dahil olmalı mı, olmamalı mı tartışmalarını yürütenlerin tarihe bir göz atmasını diliyorum” dedi.

Babası sosyal demokrat ve sendikacı olduğu için 1939’da Türkiye’ye sığındıklarını söyleyen, çocukluk ve gençliğini Nazi Almanya’sından kaçan ailesiyle birlikte burada geçiren Bischoff, “Bizden önce 1933’de Türkiye’ye sığınan çok sayıda bilim adamı vardı. Bazıları bizzat Atatürk ile tanışma imkanı bile bulmuşlardı. Onlar daha sonra lisede, üniversitede hocalarımızdı. Anlatırlardı, Atatürk, akıl almaz ırki ve siyasi sebeplerden dünyaca ünlü bilim adımlarını Almanya’dan kovan Hitler’in aptallığına gülermiş. Atatürk, Türkiye’nin bu bilim adamlarını ülkeye almamasını talep eden Hitler’in bir elçisini kapı dışarı etmiş. Hatta Türkiye’ye muhalif bilim adamlarına kapılarını açmaması ve aldıklarını kovması için Almanya’dan Nazi yanlısı bilim adamları gönderme ve maaşlarını ve tüm masraflarını Alman devletinin ödemesi bile teklif edildi. Atatürk Türkiye’si bu ahlaksız teklifi tabii ki reddederek büyüklüğünü gösterdi” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!