Hırka-i Şerif bu yıl kapalı

Güncelleme Tarihi:

Hırka-i Şerif bu yıl kapalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 00:00

Her yıl Ramazan ayında ziyarete açılan Hırka-i Şerif'in yandığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Bu iddianın ardından gözler başta İstanbul Müftülüğü olmak üzere yetkilere döndü. Ancak hırkanın yanmadığı, iyi şartlarda korunamadığı için kat yerlerinden yıprandığı anlaşıldı. Hırka-i Şerif'i 57 kuşaktır koruyan aile ise bu durumdan çok rahatsız. Daha önce de yaptıkları yardım çağrısını bir kez daha tekrarladı ve devletten destek istedi.

Haberin Devamı

MÜFTÜ BASIN TOPLANTISI YAPTI

HIRKA-İ ŞERİF'İN FOTOĞRAFLARI 

Bu yıl sergilenemeyeceği açıklanan Hırka-i Şerif'in 'ütü kurbanı' olduğu iddiasının ortaya atılması üzerine İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve yetkililer basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Hırka-i Şerif’in şu andaki varislerinden Gülay Köprülü de katıldı.

Çağrıcı, Hz. Muhammed tarafından Veysel Karani'ye vasiyet edilen ve Üveys sülalesinin 57. kuşak evladı olan Mehmet Haşim Köprülü'nün vefatı ile varislerine intikal eden, Hırka-i Şerif'in Sultan Abdülmecid'in yaptırmış olduğu Fatih Hırka-i Şerif Camisi'nin içinde bir odada muhafaza edildiğini hatırlatarak, kutsal emanetin ve bulunduğu odanın yenilenme çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

BİR KEZ TAMİR GÖRDÜ

Hırka-i Şerif’in bin yılı aşkın bir süreç içerisinde yıprandığını ve şimdiye kadar sadece Osmanlı döneminde küçük bir tamirden geçtiğini belirten Çağrıcı, “Hırka-i Şerif’in şu andaki varisi ve tek yetkilisi olan Köprülü Ailesi yıprandığı düşüncesiyle İstanbul Valiliği’ne başvurdu. Ailenin bilimsel bir destek ve büyük bir mali kaynağa ihtiyacı olduğu aşikardı. Bu sebeple ailenin 4 Kasım 2008'de yaptığı başvuru dikkate alındı. İl Özel İdaresi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü gerekli görüşmeleri yaparak konservasyon işlemiyle ilgili bilim adamı aradı. Türkiye’de bu işlemi gerçekleştirebilecek bir uzman bulunamadığı için yurtdışındaki müzelerle irtibata geçildi. Dünyanın en ünlü 3 konservatörüyle görüşmeler yapılıp Türkiye’ye davet edildi. Bu kişilerin raporları dikkate alınarak çalışmalar yapılacak. Temennimiz önümüzdeki yıl yeni şekliyle Hırka-i Şerif’i sergileyebilmek. Bu yıl halkımızdan anlayış bekliyoruz" dedi.

ÜTÜLENDİ İDDİASI DOĞRU DEĞİL

"Hırka-i Şerif ütülendiği için yıprandı" iddialarının sorulması üzerine Çağrıcı, "Hırka-i Şerif’in anahtarı, maliki olan Köprülü Ailesi'ndedir. Şimdiye kadar ne işlem yapıldığını o yüzden bilmiyoruz. Biz aileye sorduk ve böyle bir şey olmadığı bilgisini aldık. Arada sırada sandukası açılıp ufak tefek temizlikler yapılmış. Ancak ütülendiği iddiası kesinlikle gerçek dışı. Hırka-i Şerif’in kat yerlerinde hasar daha fazla. Biz bu eseri yoğun bakımdaki bir hasta gibi koruyacağız ve gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

ISI, IŞIK VE NEMDEN KORUNACAK

Çağrıcı, Hırka-i Şerif’le ilgili İl Özel İdaresi’nce hiçbir masraftan kaçınılmayacağını söyledi. İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya da Hırka-i Şerif’in katlı olarak sergilenmesinin daha çok yıpranmaya sebep olduğunu belirterek “Eser açık bir şekilde 45 derecelik eğimle bir camekanda sergilenecek. Ayrıca ısı, ışık, nem gibi koşullar göz önünde bulundurulacak. Burada başka eserlerinde sergilenip icabında bir müze haline getirilmesi de düşünülüyor” dedi.
Sabri Kaya, bu sene Ramazan ayında Hırka-i Şerif dairesinin ziyarete açık olacağını ve 10 dakikalık kısa bir belgeselin gösterileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!