Hıristiyan din adamı öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Hıristiyan din adamı öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2010 15:02

HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde görev yapan Anadolu Episkoposluğu ve Havarisel Vekilli Luigi Padovese, bugün evinde uğradığı bıçaklı saldırıda öldü.

Episkopos Padovese'yi öldüren kişinin 4.5 yıldır şoförlüğünü yapan Murat A. olduğu belirlendi. Murat A. suç aletiyle birlikte yakalandı. Bu arada Vatikan'dan resmi açıklama geldi: "Çok kaygılandık."

Haberin Devamı

ÖLDÜRÜLEN EPİSKOPOS PADOVESE'NİN FOTOĞRAFLARI

İŞTE OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

İŞTE ÖLDÜRÜLEN DİN ADAMININ GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

HATAY’ın İskenderun İlçesi’nde görev yapan Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkoposu Vekili Luigi Padovese, oturduğu sitenin bahçesinde bıçakla boğazı kesilerek öldürüldü. 63 yaşlarındaki Luigi Padovese'nin cinayet şüphelisi olarak kendisi gibi katolik olan şoförü Murat Altun gözaltına alındı.          

Olay, ilçeye bağlı deniz kenarındaki Karağaç Beldesi Sultanköy Sitesi’nde bugün saat 14.25'de meydana geldi. Anadolu ve Suriye’deki Katolik kiliselerinin bağlı olduğu Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkopos Vekili Luigi, iki katlı binanın ön bahçesinde bıçaklı saldırıya uğradı. Padovese olay yerinde can verdi.

İhbar üzerine gelen polis, çevre güvenliği alarak inceleme başlattı. İskenderun’a 2004’de atanan ve çevresinde sevilen bir kişi olan Episkopos Luigi Padovese’nin cesedi Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

ŞOFÖRÜ GÖZALTINA ALINDI

Episkopos Vekili Luigi Padovese'yi bıçakla boğazını kesip öldürdüğü iddiasıyla şoförü Murat Altun gözaltına alındı. İskenderun Katolik Kilisesi'nin müştemilatında kalan Murat Altun'un katolik ve bekar olduğu belirtildi.

Murat Altun'un ilk ifadesinde, şoförlüğünü yaptığı Hıristiyan din adamı Luigi Padovese'yi aralarında çıkan bir tartışma sonucu öldürdüğünü söylediği belirtildi. Emniyet yetkilileri ilk belirlemelere göre olayın siyasi bir yönünün olmadığını söyledi.

Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkoposluğu 10 yıl önce kuruldu. Türkiye’nin yarısından fazlası (480.000 kilometrekare), Akdeniz’den Karadeniz’e, Ankara’dan Irak sınırına kadar olan alandaki kiliseler buraya bağlı.

VALİ: ŞOFÖRÜN PSİKOLOJİK SORUNLARI VAR

Haberin Devamı

Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkoposu Vekili Luigi Padovese’nin öldürülmesinin ardından Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile birlikte İskenderun’a gelen Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Cemil Aksak’ı ziyaret ederek burada olayla ilgili bilgi aldı. Vali Lekesiz, gazetecilere yaptığı açıklamada gözaltına alınan şoför ve aynı zamanda koruma olan şüpheli Murat Altun'un psikolojik sorunları olduğunu, olayın siyasi bir yönünün olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Vali Celalettin Lekesiz, Mardin’in Ömerli İlçesi Tavuklu Köyü nüfusuna kayıtlı İskenderun doğumlu 26 yaşındaki Murat Altun’un suç aleti bıçakla birlikte yakalandığını belirtti. Vali Lekesiz, cinayet şüphelisinin Padovese’nin yaklaşık 4 yıldır şoför ve korumalığını yaptığını beliterek, “Son olarak 28 Mayıs 2010’da İskenderun Devlet Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nde tedavi görmüş. Babası Ferhan Altun da yaklaşık 20 yıldır İskenderun Katolik Kilisesi’nde görevli olarak çalışıp, 2006’da emekli olmuş. Bir erkek kardeşi ve eniştesi halen aynı kilisede görev yapıyor. Padovese’yi bölgemizde bulunduğu için yakın tanıyoruz. Ölümü hepimizi üzdü. Padovese’nin öldürülmesi kişisel bir olay gibi görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

Hatay Valisi Lekesiz, olayın her açıdan detaylı olarak araştırmaya devam edildiğini de sözlerine ekledi.

BABA- EVLAT GİBİ GÖRÜNÜYORLARDI

İskenderun Ermeni Cemaati Vakfı İkinci Başkanı Mihail Tabaş, ciayet şüphelisi Murat Altun ile Luigi Padovese’nin baba ile evlat gibi göründüğünü ancak Altun’un psikolojik sorunları olduğunu ve bir aydır tedavi gördüğünü söyledi.

Luigi Padovese’nin insan ayrımı yapmayan, herkese yardım etmeyi seven bir kişi olduğunu belirten Tabaş, şunları söyledi:

“Sorunun ne olduğunu bilmiyoruz, bir baba evlat gibi görünmekteydiler. Murat’ı nereye giderse gitsin, Türkiye içinde veya Türkiye dışında mutlaka yanında götürürdü. Kendi kasasını ona teslim eder, yemeğini bölüşürdü. Sorunları olduğunu biliyordum ama bunun ne olduğunu bilmiyorum. Murat, bir aydır tedavi görüyordu, tedavi masraflarını bile Luigi Padovese karşılamıştır. Bugün Luigi Padovese yazlığa gitmek istemiş. Murat önce gitmek istememiş. Ne olmuş bilmiyorum, sonra birlikte yazlığa gitmişler. Bir koyun gibi yerde boğazı kesilmiş, bıçak darbeleriyle öldürülmüş. Başımız sağ olsun söylenecek bir şey yok.”

Haberin Devamı

ŞEHİTLERE RAHMET DİLEMİŞTİ

Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkopos Vekili Luigi Padovese, Süryani Katolik Kilisesi’nde iki gün önce düzenlenen ilk ayindeki konuşmasında, İskenderun’daki 6 askerin şehit edildiği silahlı saldırıyı kınayarak askerlere Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabır dilemişti.

Padovese, İskenderun’un farklı dinlerin bir arada yaşadığı, farklı kültürlerin beşiği olduğunu ifade ederek, “Süryani kilisesinin açılması anayasa ve devletin inanç özgürlüğüne verdiği önemin göstergesidir” demişti.

DİN ADAMININ CİNAYETİ İTALYA’DA FLAŞ

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde İtalyan din adamı Anadolu Episkoposluk Vekili Monsenyör Luigi Padovese’nin bıçaklanarak öldürülmesi İtalya’da “flaş” olarak verildi. Vatikan cinayeti “Korkunç bir olay” olarak tanımladı.

 

Haberin Devamı

İtalyan din adamının öldürülmesi ANSA Haber Ajansı tarafından “Türkiye, İtalyan din adamı Luigi Padovese öldürüldü” başlığıyla servis yapıldı. Türkiye Papalık Elçisi Piskopos Antonio Lucıbello’ya dayandırılan haberde, 63 yaşındaki Padovese’nin 7 Kasım 2004 tarihinden itibaren İskenderun’da görev yaptığı ve şoförü tarafından bilinmeyen bir nedenle bıçaklanarak öldürüldüğü belirtildi.

 

Haber kanalı SKY TG24’ de de “flaş” olarak verilen haberde, Monsenyör Padovese’nin öldürülme nedeninin henüz belirlenemediği, katilin “hala” kayıp olduğu vurgulandı. Bu arada Vatikan’dan il açıklama geldi. Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, cinayeti, “Korkunç bir olay” şeklinde değerlendirdi. Lombardi ayrıca, “İnanılmaz, korkunç bir olay. Derin bir üzüntü içindeyiz” dedi.

 

31 Mart 1947’de Milano’da doğan Monsenyör Luigi Padovese, 1973 yılında din adamı olmaya hak kazandı. Bir süre Milan’da bulunan Vatikan’a bağlı Antonianum Üniveritesi’nde ilahiyat profesörü olarak görev yapan padovese, daha sonra İlahiyat Enstitüsü Direktörlüğü görevini üstlendi. 7 Kasım’dan itibaren de Anadolu Episkoposluk Vekili olarak İskenderun’da görev yapıyordu.

TERÖRİST SALDIRIYI KINAMIŞTI

Padovese, Süryani Katolik Kilisesi'nde iki gün önce düzenlenen ilk ayindeki konuşmasında, İskenderun'daki 6 askerin şehit edildiği terör saldırısını kınamış, askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabır dilemişti.

Anadolu Kiliseleri Episkoposu Luigi Padovese İskenderun'un, farklı dinlerin bir arada yaşadığı, farklı kültürlerin beşiği olduğunu vurgulayarak, “Süryani kilisesinin açılması anayasa ve devletin inanç özgürlüğüne verdiği önemin göstergesidir” diye konuşmuştu.

İTALYA'NIN İZMİR KONSOLOSU CARTA BÖLGEYE GİDİYOR

Anadolu Katolik Kilisesi Episkoposu Luigi Padovese'nin öldürülmesi üzerine, İtalya'nın İzmir Konsolosu Simon Carta'nın bölgeye gitmekte olduğu öğrenildi.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, olayın çok yeni olduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyerek, Konsolos Carta'nın İskenderun'a hareket ettiğini belirtti.

VATİKAN'DAN AÇIKLAMA

Vatikan, Padovese'nin öldürülmesiyle ilgili olarak kaygısını dile getirdi.

İtalyan ANSA haber ajansına konuşan Vatikan sözcüsü Federico Lombardi, "Bu korkunç ve akıl almaz bir cinayet" diye konuştu.

Lombardi, bu olayın Vatikan'da kaygı uyandırdığını da sözlerine ekledi.

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Din adamı Profesör Luigi Padovese’nin Hatay’ın İskenderun İlçesi'nde bugün şoförü tarafından gerçekleştirilen bıçaklı bir saldırı sonucunda hayatını kaybettiği büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Türk dostu olan ve ülkemizle ilgili önemli eserleri bulunan din adamı Padovese’nin vefatı hem dinsel hem bilimsel açıdan önemli bir kayıptır.

Sebebi ne olursa olsun bir din adamına yönelik bu türden bir saldırı kamuoyumuzda da tepkiyle karşılanmıştır.

Psikolojik sorunları olduğu ve tedavi gördüğü anlaşılan zanlının suç aletiyle yakalandığı öğrenilmiştir. Olayla ilgili ayrıntı bilgiler, devam eden adli soruşturma neticesinde kamuoyumuzla paylaşılacaktır.

Hepimizi derinden üzen bu cinayet nedeniyle müteveffaya rahmet; merhumun yakınlarına, Hıristiyan vatandaşlarımıza ve tüm Katolik camiasına başsağlığı diliyoruz.

ANADOLU EPİSKOPOSLUĞU’YLA İLGİLİ ANSİKLOPEDİK BİLGİLER

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!