Hindistan'ın enflasyonla savaşı başladı

Güncelleme Tarihi:

Hindistanın enflasyonla savaşı başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2010 00:04

Hindistan Merkez Bankası’nın Cuma günü aldığı bir kararla faiz oranlarını yükseltmesini, analistler memnuniyetle karşıladı.

Haberin Devamı

Bankadan yapılan açıklamada ülkede enflasyonla mücadelenin bir zorunluluk olduğu ifade edilirken Bloomberg’e konuşan BNP Paribas SA ve Standard Chartered Plc uzmanları önümüzdeki aylarda yeni faiz artırımları beklediklerini ifade etti.

 

BNP Paribas’nın Mumbai şubesinin finans müdür Manoj Rane, “Merkez Bankası’nın yüzde 0.25’lik faiz artırımı, enflasyona çözüm getirmez ancak bu yolda atılan önemli bir adımdır” dedi.

 

Hindistan’ın kararı Avustralya ve Malezya’nın bu ay, Norveç ve İsrail’in ise geçen yıl sonunda aldıkları faiz artırımı kararlarının ardından geldi. Bloomberg, faiz oranlarının bu şekilde peş peşe artırılmasının küresel ekonominin toparlandığı yönündeki algının güçlenmesinden kaynaklandığını belirtti.

 

Haberin Devamı

Hindistan’ın faizleri yükseltti ancak ABD dahil G-7 ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankası aynı yönde kararlar almak için daha kesin kanıtlar bekliyor. Geçen ay enflasyon oranı hızla yükselen Kanada’nın G-7 üyeleri arasında faizlere müdahale edecek ilk ülke olması bekleniyor.

 

FAİZ ARTIRIMLARI SÜRECEK

Hindistan’da sanayinin verimliliğinin artması da Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao’nun kararında etkili oldu. Ülkedeki üretimde Aralık’ta yüzde 17.6, Ocak’ta ise yüzde 16.7 artış görüldü. Toptan eşya fiyatları endeksi de Şubat ayında yüzde 9.89 seviyesine ulaştı.

 

Hindistan’ın en başarılı analisti Kotak Securities Ltd.’nin yönetici direktörü Sanjeev Prasad, “Hindistan Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonu faiz oranlarıyla bağlantılandırdığını ve birçok faiz artırımından ilkini gerçekleştirdiğini görüyoruz” dedi. Prasad, 1 Nisan’da başlayacak yeni mali yılla birlikte Hindistan’dan yüzde 2 civarında bir faiz artırımı daha beklediğini ifade etti.

 

Mumbai merkezli yatırım şirketi Standard Chartered’ın tepe yöneticisi Arvind Sampath da “Bu karar bütün finans piyasaları için olumlu bir adım çünkü politika yapıcıların enflasyon sorunuyla mücadeleye doğru bir zamanda başladıklarını gösteriyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Sampath, “Alınan önlemler enflasyon beklentilerini hafifletecek ve ekonominin geneline olumlu etki yapacaktır” dedi.

 

HEM EKONOMİK, HEM SİYASİ

Hindistan, 1.2 trilyon dolarlık ekonomisiyle Asya’da Japonya ve Çin’den sonra üçüncü sırada geliyor. Ekonominin önümüzdeki mali yıl yüzde 8.2’lik bir büyüme yaşaması bekleniyor. Geçen yıl da Hindistan ekonomisi yüzde 7.2 büyümüştü.

 

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre Hindistan’da 1.2 milyar insanın dörtte üçü günde 2 doların altında gelirle yaşıyor. Dolayısıyla ülkede enflasyon siyasi açıdan da hassas bir konu. Bharatiya Janata Partisi’nin liderliğindeki muhalefet partileri bu ay Başbakan Manmohan Singh’i fakir karşıtı olmak ve fiyatları bilinçli olarak düşürmemekle suçlamış ve meclis toplantılarına katılmayı reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!