Hilmioğlu cezaevinden çıkacak ama...

Güncelleme Tarihi:

Hilmioğlu cezaevinden çıkacak ama...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 16:29

Anayasa Mahkemesi'nin 5 yıldır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu’nun tahliyesine karar vermesi üzerine kardeşi ve aynı zamanda avukatı olan Hayati Hilmioğlu açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Hilmioğlu tahliye kararı ve daha sonra yaşanacak süreç hakkında şunları söyledi:

Bu tedbiren tahliye kararı süreli. 6 ay… Bütün umudumuz bu 6 aylık süre içinde esas mahkemenin konuyla ilgili bir karar vermesi. Yoksa Fatih Hilmioğlu 6 ayın sonunda tekrar cezaevine girecek. Özel yetkili mahkemeler meclis tarafından kaldırıldığında konu nereye gidecek? Mevcut davalarla ilgili bir süre veriliyor çıkan demokratikleşme paketi içinde.

Hilmioğlu cezaevinden çıkacak ama...
Anayasa Mahkemesi'nden tahliye

Süreç şöyle işleyecek… Mevcut mahkemelere gerekçeli karar için süre verecek. Yazıldıktan sonra konu Yargıtay’a gidecek. Yargıtay görevsizlik kararı verecek. Konu Ağır ceza mahkemelerine gelecek. Ağır ceza mahkemesinin 6 aylık süre içinde konunun esası ile ilgili karar vermesi lazım. Karar verilmezse Fatih Hilmioğlu yine cezaevine gidecek.

Haberin Devamı

"AYM'NİN KARARI SÜRELİ DEĞİL"

Fatih Hilmioğlu'nun kardeşi ve avukatı Hayati Hilmioğlu'nun, tahliye kararının 6 ay süreyle sınırlı olduğunu belirtmesine karşın Hukukun Egemenliği Derneği Başkanı Erdem Akyüz, süre sınırı olmadığını savundu.

Akyüz, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı, sağlık nedeniyle rapora dayalı tahliye, olduğu için süresi yoktur. Dava sonuna kadar devam edecek bir nedendir. Hastalığının iyileşmesi halinde kalkar. Yoksa hukukumuzda, 3 ay 6 ay gibi sürelerle bir tahliye kararı yok. Hayati tehlike arz eden bir hasatlığının olması nedeniyle bırakılıyor. Bu neden ortadan kalktığında tahliye de son bulur" dedi.

Akyüz, ilgili mahkemenin 3 veya 6 ay sonra yeniden tıbbi kuruluşlardan, Adli Tıp, Üniversite hastanesi veya ikisi birden, yeni bir rapor isteyebileceğini vurguladı. Bu raporda hastalığın tamamen geçtiği veya hayati risk bulunmadığı tespiti yapılması halinde Hilmioğlu'nun yeniden cezaevine konulacağını anlattı. Ancak tahliyeyi gerektiren nedenlerin devam ettiği sonucu çıkması halinde, cezaevine girmeyeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!