Hilalkentli, yönetimden şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

Hilalkentli, yönetimden şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Pendik Hilalkent'teki 1276 konutta yaşayanlar site yönetimini haksız kazanç sağlamak, yakılmayan doğalgazın parasını peşin almak ve fatura vermemekle sucluyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşlarından KİPTAŞ tarafından yapılan Hilalkent'te oturan ev sahipleri site yönetimini zamanından önce yakıt parası toplayarak haksız kazanç sağlamakla suçluyor. Bir itiraz da aidatlar konusunda. Küçük dairelerden 15 milyon 500 bin, büyük dairelerden ise 16 milyon 500 bin lira aidat alındığına dikkat çeken konut sahipleri, ‘‘Burada dar gelirliler oturuyor. Yakıt parası hariç her ay toplanan 16 milyon lira nereye gidiyor’ diyorlar.

Doğalgaz paraları repoya

Hilalkent sakinleri, merkezi ısıtma sistemi nedeniyle sıkıntı çektiklerini de belirtiyor. Site yönetimlerinin yetki verdiği İstanbul Konut A.Ş.'nin doğalgaz dahil tüm hizmetlerden sorumlu olduğunu hatırlatan site sakinleri, keyfi uygulamalar yüzünden zor durumda kaldıklarını öne sürüyor. Hilalkent'i sosyal konut olarak yapıldığı ve uygun ödeme koşullarıyla satışa sunulduğu için tercih ettiklerini belirten sakinler, ‘‘Doğalgaz parası topluyor ama İGDAŞ'a zamanında yatırmıyorlar. İGDAŞ blokların gazını kesiyor. Birçok aile icraya verildi. Parayı repoya yatırıyorlar. İtiraz edilince repo gelirlerinin geri verileceğini söylüyorlar ama daha bir kuruş vermediler. Hem paramızı repoda değerlendirdiklerini söylüyor hem de sekiz ay için her daireden 200 milyona yakın yakıt parası istiyorlar. Her ay 50 milyona yakın para vermek zorundayız. Başka sitelerde bu yok’’ diyor.

Yakıt parası, diğer hizmetler için ödenen aidatlar, güvenlik ve temizlikle ilgili sorunların yanısıra Hilalkentliler fatura ibra edilmemesinden de yakınıyor. Yakınılan bir konu da yönetimin sitede oturanların görüşünü almadan tasarrufta bulunması. Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın sorunlarla ilgilenmesini isteyen sakinler, ‘‘Evimizi teslim alırken ortak gider avansı adı altında 70'şer milyondan fazla para aldılar. Milyarlar nereye harcandı? Bunun hesabını vermiyorlar. Büyükşehir Belediyesi'nin olaya el koymasını istiyoruz’’ şeklinde konuşuyor.

Hilalkent sakinleri, yönetimi itirazları dikkate almamakla da suçluyor. Aidatlarını ödedikleri halde birçok ailenin yönetim tarafından icraya verildiğini ifade ediyorlar. Bir ev hanımı ‘‘Belediye bunların çoğunu sosyal konut adı altında yaptı. Çoğumuz kiracı ve dargelirli. Her ay 26 milyon doğalgaz parası ve ve 16 milyon 500 bin lira aidat ödüyorum. İstanbul'un en lüks sitesi gibi yüksek paralar alıyorlar. Sürekli hırsızlık oluyor. Güvenlik görevlilerin maaşlarını da geç ödüyorlar’’ diyor.

Savcılığa başvuracaklar

Öfkeli sakinler Büyükşehir Belediyesi'nin el koymaması durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söylüyorlar. Yönetimin en son uydu anteni alımını gerekçe gösterek, her daireden 155'er mark para toplamaya çalıştığını kaydeden Hilalkent'liler, yönetimin son uygulamasına da itiraz ediyor: ‘‘Önce daire başına 180 mark para istediler. Ödemeyenleri icraya vermekle tehdit ediyorlar. İtirazlar olunca 155 marka indirdiler. Uydu ihalesini kime vermişler? Kaç liraya anlaşmışlar? Bunları bilmek hakkımız.’’

Site yönetimi ne diyor?

PENDİK Hilalkent Site Müdürü Avni Karadağ, iddialara karşı ‘‘Kararları blok temsilcileriyle duyuruyoruz. Vatandaş iyi hizmeti ucuz istiyor. Aidatları da bu nedenle aksatıyorlar’’ diyor.

Karadağ, paraların repoda değerlendirildiğini ve elde edilen parayı hak sahiplerine verdiklerini söylüyor. ‘‘Gaz kullanılmadan parası alınıyor’’ şeklindeki itirazlara karşı da ‘Avans uygulamasının faydasını gördük. Kış ortasında gazsız kalınmasın diye para topluyoruz. Faturaları zamanında yatırmak ve faiz ödememek için elimizde kaynak bulunuyor. Geçen sene tüketilen yakıta göre bütçe yaptık. Sekiz ay küçükler 22, büyük daireler 26 milyon ödeyecek.’’ ‘‘Küçük bir dairede oturan bir vatandaş bir yıl için sadece ısınma için 176, büyük dairelerde oturanlar ise 208 milyon yakıt parası ödemiş olacak. Fazla değil mi?’’ sorusuna Karadağ, ‘‘Son derece makul bir rakam bu. İGDAŞ doğalgazı dolar üzerinden aldığı için biz de muhtemel zamları gözönünde bulundurarak fiyat belirliyoruz’’ cevabını veriyor. Karadağ, bir kereye mahsus alınan ortak gider avansının da cari giderlere harcandığını ifade ediyor. Karadağ, uydu anteni konusunda kimseyi zorlamadıklarını kaydederek ‘‘Faturaları ibra ediyoruz. Hesaplarımız açık’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!