Hijyenik kurban

Güncelleme Tarihi:

Hijyenik kurban
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

AB'ye uyumun şartı

Diyanet'in düzenlediği AB Şûrası'nda hijyenik olmayan kurban kesme yöntemlerinin AB'ye uyum sürecini olumsuz etkilediği belirtildi. Sosyolog Prof. Dr. Michel Bozdemir, bu davranışın Hıristiyanlar üzerinde kötü İslam imajı yarattığını ve Diyanet'in bu tür pürüzleri ortadan kaldırması gerektiğini vurguladı.

DİYANET İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'nin AB'ye uyum sürecine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği Avrupa Birliği Şûrası'nda, dün Avrupa'daki Türkler'in hijyenik olmayan kurban kesme yöntemleri, AB'ye uyum sürecini olumsuz etkileyen bir faktör olarak eleştiri konusu oldu.

‘AB-Türkiye İlişkilerinin Dini Alanda Doğurabileceği Problemler ve Kazanımlar' başlığı altında çalışma yapan komisyonda konuşan Sosyolog-Türkolog Prof. Dr. Michel Bozdemir, Fransa'da yaşayan Türkler'in İslam'ı yaşayış biçimi üzerinde uzun yıllardır yaptığı gözlemlerini çarpıcı örneklerle gündeme getirdi. Prof. Dr. Bozdemir, Avrupa'da yaşayan bir Türk'ün kurban kesme şekli çevre sağlığını tehdit ettiğinde, Hıristiyan komşularında olumsuz İslam imajı yarattığını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu tür pürüzleri ortadan kaldıran açılımlarda bulunarak, uyum sürecini kolaylaştırmasını istedi.

Prof.Dr. Bozdemir, Avrupa'da hiç kimsenin Türkler'den ulusal ve dini kimliğinden vazgeçmelerini beklemediğini, ancak 'Küçük Türkiye' yaratma iddiasının da tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Prof.Dr. Bozdemir, AB sürecinde olumlu bir İslam imajı oluşturmak için benimsenmesi gereken yaklaşımları şöyle sıraladı:

Türkiye'nin laik bir devlet olduğunu en yüksek sesle söyleyen kesimin Diyanet camiası olması gerekir.

Dinlerarası diyalogdan beklenen, karşı tarafa İslam'ın daha güzel daha iyi olduğunu anlatmak olmamalı.

İslam'ın evrensel din olma iddiasından geri durmalı

Türk İslamı'nın bütün İslam dünyasını temsil etme yetkisi fazla iddialı.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Aydın da İslam'ın Avrupa'daki olumsuz imajını silmek için Müslümanların kendilerine 'çeki düzen vermesi' gerektiğini kaydetti. Prof. Aydın, ‘‘Avrupalılar'ın da Müslümların kurban kesme ritüelindeki maneviyatı anlaması gerekiyor’’ dedi.

İmamlar Avrupalı olamadı

VİYANA Üniversitesi Öğretim Üyesi Siyasal Bilimci Sabine Kroissenbrunner, Viyana'daki Türk imamlar üzerinde yaptığı bilimsel bir çalışmanın sonuçlarını aktadı. Avrupa'daki Türkler'in hayatlarını artık Avrupa merkezli olarak düzenleme eğilimi gösterdiğini, Avrupa'daki imamlık müessesesinin ise bu eğilimi yakalayamadığını söyledi. Kroissenbrunner, Viyana'daki Türk imamların da bu eğilimi yakalama ihtiyacını dile getirmelerini, uyum süreci açısından olumlu bir gelişme olarak niteledi. Kroissenbruner, Türk ve Müslüman olmanın Avrupa'ya uyum açısından hiçbir engel oluşturmadığını kaydetti.

Diyanet, AB birimi kuruyor

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Avrupa Birliği ile ilgili bir birim kuracaklarını söyledi. Yılmaz, ‘‘Şûra sonunda AB ile ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bir birim kuracağız. Birimde, Dışişleri Bakanlığı, Diyanet, üniversitelerden bilimadamları ile sosyologlar görev yapacak. Şûra'da alınan kararlar, bu birim sayesinde hayata geçirilecek’’ dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalışan personelin AB'ye uyumunu sağlamak amacıyla, meslek içi eğitim çalışmaları yapacaklarını belirten Yılmaz, ‘‘İmamların yüksek tahsilli olmaları şartını getirdik. Yabancı dil kursları açıyoruz. Ankara Üniversitesi'ne bağlı TÖMER ile bir anlaşma yaptık’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!