2017 yılı Hıdırellez kutlamaları nerede yapılacak? İşte il il Hıdırellez etkinlikleri

Güncelleme Tarihi:

2017 yılı Hıdırellez kutlamaları nerede yapılacak İşte il il Hıdırellez etkinlikleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2017 22:22

2017 yılı Hıdırellez kutlamaları nerede yapılacağı birçok vatandaş tarafından merak konusu olmaya devam ediyor. Baharın müjdecisi Hıdırellez her yıl olduğu gibi yine renkli bir şenlikle kutlanacak. Türklerin Orta Asya'dan bu yana sürdürdüğü Hıdırellez günü bu yıl da büyük bir coşkuyla karşılandı. Hıdırellez kutlamalarında birçok kişi dilek ağaçlarına istedikleri dilekleri takıp onların olmasını umut ederler. Peki, 2017 yılı Hıdırellez kutlamaları nerede yapılacak? İşte, il il Hıdırellez etkinliklerinin yapılacağı yerler.

Haberin Devamı

Hıdırellez şenlikleri nerede yapılacak sorusu, bu etkinliklere katılıp dileklerini usule uygun bir şekilde gerçekleştirecek vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Türk örf ve adetlerinin en önemli unsurlarından birisi olan Hıdırellez, bu yıl da renkli dakikalara sahne olacak. Peki, Hıdırellez şenlikleri nerede yapılacak? İşte, bazı illerin Hıdırellez programları

İSTANBUL HIDIRELLEZ ETKİNLİĞİ

Hıdrellez Bayramı bu sene de İstanbul Ahırkapı'da kutlanacak. Kutlama için 5 Mayıs Cuma günü 19.00'da Ayasofya Müzesi önünde başlayan yürüyüş Ahırkapı Mahallesi'ne yapılacak. Kutlama saat 19.00 ila 23.00 arasında Ahırkapı semtindeki Keresteci Hakkı Sokak ve Şadırvan Sokak’ta yapılacak.

İZMİR HIDIRELLEZ ETKİNLİKLERİ

Her sene coşkuyla kutlanan baharın müjdecisi Hıdrellez, Gündoğdu Meydanı'nda konserlerle kutlanacak.
Baharın müjdecisi Hıdırellez, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği konserle yine coşkulu bir şekilde kutlanacak. 5 Mayıs Cuma akşamı Gündoğdu Meydanı’nda verilecek konserde, dünyaca ünlü perküsyon ustası Burhan Öçal ve Trakya All Stars grubu sahne alacak. Saat 21.00’de başlayacak konser, Kordon’da buluşan İzmirlilere çok keyifli bir Hıdırellez gecesi yaşatacak.

Haberin Devamı

KARŞIYAKA HIDIRELLEZ ŞENLİĞİ

Karşıyaka, baharın müjdecisi Hıdırellez’i her yıl olduğu gibi yine renkli bir şenlikle kutlayacak. 6 Mayıs’ta gerçekleştirilecek müzik ve dans dolu şenlikte, Balkan rüzgarları esecek. Binlerce Karşıyakalı, baharın neşe ve coşkusunu paylaşacak.

Karşıyaka Belediyesi, geleneksel hale getirdiği Hıdırellez Bahar Şenliği’ni bu yıl Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle gerçekleştirecek. 6 Mayıs Cumartesi günü düzenlenecek şenlik, saat 17.30’da kortejle başlayacak. Karşıyaka İskele karşısında bir araya gelecek katılımcılar, ellerinde baharın renklerini yansıtan çiçeklerle, Çarşı boyunca yürüyüş yapacak. Karşıyaka Belediye Bandosu da Balkan ezgileriyle korteje eşlik edecek. Çarşı içinde Üsküp yöresi halk oyunları sergilenecek.

Konser ve gösteriler
Baharın coşkuyla karşılanacağı şenlik, saat 19.00’da Balkan müziğinin usta seslerinden Havva Karakaş’ın konseriyle devam edecek. Karşıyaka İZBAN İstasyonu yanındaki Ahmet Piriştina Rekreasyon Alanı’nda yapılacak etkinlikte, Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin halk oyunları ekipleri de yine renkli gösteriler sunacak.

Haberin Devamı

“Bahar huzur getirsin”
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Baharın gelişini; hepimize bolluk, bereket ve huzur getirmesi dilekleriyle, birlik ve beraberlik içinde kutlayacağız. Bu coşkuya ortak olmak için, herkesi 6 Mayıs Cumartesi günü Hıdırellez Bahar Şenliğimize bekliyoruz” dedi.

DİYARBAKIR HIDIRELLEZ ETKİNLİĞİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Hıdırellez bayramını düzenleyeceği konserle kutlayacak. Bağlama kursunda eğitim gören 28 çocuğun sahne alacağı konserde, birçok dilde şarkılar seslendirilecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez Bayramı nedeniyle konser düzenleyecek. Büyükşehir Belediyesinin açtığı bağlama kursunda eğitim gören 8-15 yaş arası 28 kız ve erkek çocuk, 5 Mayıs’ta Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahne alacak. Minik öğrencilerin yıl boyu öğrendiklerini sahneye taşıyacağı etkinlik saat 19.00’da başlayacak ve 90 dakika sürecek. Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Hintçe olmak üzere farklı dillerde şarkıların seslendirileceği gösteride çocuklar, söyleyecekleri şarkılara göre kostümlerle izleyicilerin karşısına çıkacak. Çocuklar Kemal Sunal’ın filmlerinde söylediği şarkıları sahnelediklerinde aynı zamanda canlandırma da yapacaklar. Çok dilli konserde çocuklar, Aşık Veysel, Aram Tigran, Ayşe Şan, Kemal Sunal, Aşık Mahsuni Şerif, Neşet Ertaş, Şıvan Perwer, Hint halk müziği ve Ruhi Su’nun şarkılarını seslendirecekler.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları düzenlenecek konsere katılmaya davet etti.

Haberin Devamı

EDİRNE HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ

Edirne Belediyesinin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, bu yıl da adından söz ettirecek. Kakava Ateşi barış, sevgi ve hoşgörü için yanacak; baharın gelişi kentin dört bir yanında kutlanacak.

Edirne’de yaklaşık bin yıldır süren bir gelenek olan Kakava Şenlikleri, 5 Mayıs 2017 Cuma Günü saat 12.00’da Edirne Kapalı Cezaevi yanında 6. Geleneksel At Yarışlarıyla başlayacak. Program her yıl olduğu gibi bu yıl da Sarayiçi’nde devam edecek. Saat 17.30’da Sarayiçi’nde protokolün karşılanmasıyla başlayacak olan program davul ve zurna eşliğinde protokolün tören alanına yürümesiyle devam edecek. Açılış konuşmaları ve birbirinden renkli sahne gösterilerinin ardından Kakava Ateşi, barış, hoşgörü ve sevgi için yanacak; yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirler, Edirneliler ile birlikte baharın gelişini kutlayacak.
Kakava Ateşi, sadece Sarayiçi’nde değil kentin dört bir yanında yanacak. 19.00’da Suni Gölet olarak da bilinen Barış Parkı’nda; saat 19.30’da Zübeyde Hanım Parkı’nda; saat 20.00’de ise Bostanpazarı’nda Kakava Şenlikleri dolayısıyla tören düzenlenecek, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın katılımıyla Kakava Ateşi yakılacak. Kakava Şenlikleri nedeniyle törenlerin düzenlendiği her bir noktada ise halka pilav ikramı gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Program 6 Mayıs Cumartesi Günü Hıdırellez Şenlikleri’yle devam edecek. Saat 05.00 ile 06.00 saatleri arasında Sarayiçi’nde gerçekleştirilecek olan etkinlikte Göksel Zurna ve Ekibi’nin show gösterisi katılımcılarla buluşacak, dilek ağacına dilekler bağlanacak, niyetler ve dilekler nehre atılacak. Çay ve simit ikramının ardından kutlamalar Saraçlar Caddesi’nde devam edecek. Saat 12.30’da gerçekleştirilecek olan etkinlikte Edirne Belediye Bandosu’nun konseri, Edirne Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterisi Edirneliler ile buluşacak. Program yumurta kırma ve niyet çekilişi ile son bulacak.

TARSUS HIDIRELLEZ ETKİNLİĞİ

ERSİN’in Tarsus İlçe Belediyesi’ncedüzenlenen 23’üncüGeleneksel Eshab-ı Kehf Hıdırellez etkinlikleri 5, 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Haberin Devamı

6 Mayıs’ta Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayacak etkinlikler saat 10.00’da Eshab-ı Kehf ile Cumhuriyet Meydanı arasındakibisiklet yarışı, saat 11.00’de Hz. Daniyal Meydanı ile Yarenlik Alanı arasındaki Mehteran Takımı yürüyüşü ve konseri, saat 12.00’de 75. Yıl Açık Hava Gösteri Merkezi’nde karakucak güreşleri ile devam edecek.

7 Mayıs’ta Eshab-ı Kehf’te Mehteran gösteri sunacak.Baklava, humus, cezerye, şalgam ve bisiklet yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verilecek.Mevlithan İsmail Coşar ve arkadaşları mevlid okuyacak.Ardından Halil İbrahim Sofrası kurularak, şenliğe katılanlara yemek ikram edilecek. Saat 13.30da Belediye tarafından yaptırılan çevre düzenlenmesi ve dükkanların açılışı yapılacak.

Aynı gün saat 19.30da Açık Hava Gösteri Merkezinde Mustafa Ceceli konser verecek.

Tarsus Belediye Başkanı Mustafa Can, etkinliklerle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

”Kentimiz Tarsus 10 bin yıllık geçmişi ile dinlerin, dillerin, medeniyetlerin yaşadığı, buluştuğu ve kaynaştığı çok önemli bir yerleşim birimi. Daniyal Peygamber ile Museviliğin, Aziz St. Paul ile Hıristiyanlığın, Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) mağarası ve onlarca yatır ile İslamiyetin cazibe merkezi. İşte bu nedenle, Hıdırellezi, Eshab-ı Kehf ile bütünleştiriyoruz. Tüm halkımızı etkinliklere davet ediyoruz.”

ADANA HIDIRELLEZ ETKİNLİKLERİ

Adana’da bu yıl 15’incisi organize edilen Uluslararası Çukurova Yörük Türkmen Şöleni ve Hıdırellez Şenliği, 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Çukurova ve Havalisi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu’na üye 14 dernek ile 8 kardeş derneğin dayanışmasıyla Sarıçam Mesire Alanı’nda yapılacak kutlamalarda ünlü sanatçılar Mehtaş Koç ve Oğuz Yılmaz, konser verecek.
Çukurova ve Havalisi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Demir, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında 15. Uluslararası Çukurova Yörük Türkmen Şöleni ve Hıdırellez Şenliği’nin programını kamuoyuna duyurdu. Başkan Mehmet Demir, onbinlerce Yörük Türkmeni buluşturacak dev etkinliği Adana Büyükşehir Belediyesi, Sarıçam, Seyhan, Çukurova, Karaisalı, İmamoğlu ve Yumurtalık ilçe belediyelerinin desteğiyle gerçekleştireceklerini belirtip, emeği geçenlere teşekkür etti.

Başkan Demir, etkinliğin 5 Mayıs Cuma günü Sabancı Merkez Camii’nde Türk büyükleri ve şehitler anısına Mevlüdi Şerif okunmasıyla başlayacağını, 6 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’da Atatürk Parkı’na çelenk sunacaklarını, saat 15.00’da Çukurova ilçesi Turgut Özal Bulvarı’nda Yörük Kervanı geçişi yapacaklarını söyledi. Aynı gün saat 20.00’da Seyhan İlçesi Baraj Yolu’ndaki Gençlik Meydanı’nda (Duygu Kafe civarı) kına gecesi düzenleyeceklerini aktaran Başkan Demir, aynı saatlerde 75. Yıl Sanat Galerisi’nde Türkmen Kurultayı’nın toplanacağını bildirdi.

Şölen alalına ücretsiz ulaşım
6 Mayıs Cumartesi akşamına kadar Sarıçam Mesire Alanı’nda 24 Oğuz boyunu temsilen çadırların kurulacağını dile getiren Başkan Demir, “7 Mayıs Pazar günü onbinlerce hemşehrimizin buluşacağı şölenimiz saat 10.00’da başlayacak. Kutlama programında mehteran eşliğinde şehitlere saygı yürüyüşü, halk ozanlarının atışması, çoban ateşinin yakılması, Gülmurat Kenjayev konseri, halk oyunları gösterileri, güreş ve geleneksel Yörük Türkmen oyunları ve Türkmen defilesi yer alıyor. Türk Halk müziği sanatçılarımız Mehtap Koç ve Oğuz Yılmaz, şölenimizde sahne alacak” diye konuştu.
Demir, 7 Mayıs’ta toplu taşıma araçlarının şölen alanına kadar ücretsiz toplu taşıma hizmeti vereceğini de sözlerine ekledi.

KOCAELİ HIDIRELLEZ ŞENLİĞİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen IV. Uluslararası Hıdırellez Bayramı 05-06 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen IV. Uluslararası Hıdırellez Bayramı 2 gün sürecek etkinliklerle kutlanacak. 05-06 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek Hıdırellez Bayramının bu yıl 4.’sü düzenleniyor. İzmit Maphoytag Folklor Ekibi, Bulgaristan, Sırbistan (Sancak) ve Makedonya folklor ekiplerinin de katılacağı Hıdırellez Bayramı’nda Türkiye, Bulgaristan, Makedonya ve Sancak ekiplerinin folklor gösterileri sergilenecek ve Balkan Türküleri söylenecek. 05-06 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek IV. Uluslararası Hıdırellez Bayramı’nın 1. gününde bakır gömme, koyun sağma ve yoğurt mayalama ritüelleri Sekapark Kültür alanında bulunan Balkan Kültür Evinde yapılacak. Akşam saat 18.00’da İzmit Akmeşe Köyü’nde Türkiye, Sırbistan, Makedonya ve Bulgaristan folklor ekiplerinin gösterileri yapılacak ve akşam yemeği yenilecek. IV. Uluslararası Hıdırellez Bayramı’nın 2. gününde sabah 06.30’da Seka Kültür alanında kapılara söğüt dalı asma ritüeli yapılacak. Akmeşe Köyünde kurban kesme ve çiğ toplamanın ardından çoban vardiya değişim ritüeli yapılacak. Akşam 17.00’da Sekapark Kültür Alanında bulunan Balkan Kültür Evinde bir gün önceden gömülmüş bakır kazan çıkarılacak. Balkan Kültür Evi bahçesinde, akşam yemeği, folklor gösterileri ve yöresel konserle Hıdırellez Bayramı renkli ritüeller, folklor gösterileri ve konserle son bulacak.

 

BAKMADAN GEÇME!