Hiç görülmemiş fotoğraflar

Güncelleme Tarihi:

Hiç görülmemiş fotoğraflar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2012 16:54

Koleksiyoner Muhammet Yüksel arşivini açtı, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Taylan Özgür'’ün hiç görülmemiş fotoğrafları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

68 kuşağının öğrenci lideri Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Taylan Özgür… Ve onların meşhur İstanbul Üniversitesi eylemine giderken çekilmiş fotoğrafları… Hatta Deniz Gezmiş'in İbrahim Kaypakkaya ile aynı hapishanede çekilmiş fotoğraflarını ilk kez gün yüzüne çıktı. Koleksiyoner Muhammet Yüksel’in Habertürk’a açtığı arşivindeki fotoğraflarda tarih 2 Haziran 1968… Yer İstanbul Üniversitesi... Yani ilk eylemin yapıldığı tarih ve yer.

İŞTE O KARELER

İLK KIVILCIMIN FOTOĞRAFI

Bir kuşağın karizmatik lideri, henüz 20 yaşında. Bu 68 kuşağının ilk kıvılcımının fotoğrafı.  En başta Deniz Gezmiş gülerek en önde saf tutmuş, arkadaşları peşinde. Arkasında Mahir Çayan, elini kaldırmış slogan atıyor, yanında Taylan Özgür var...

Kızıldere'deki baskında öldürülen Mahir Çayan ve polis kurşununa hedef olan Taylan Özgür de aynı karede. Fotoğrafta Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yüzlerindeki mutluluk ifadesi açıkça görülüyor.

Haberin Devamı

İLK VE TEK KARE

Diğer fotoğrafta ise dönemin önemli isimlerinden biri diğeri İbrahim Kaypakkaya, nam-ı diğer "Ser verip sır vermeyen lider" var. Kaypakkaya ile Deniz Gezmiş ilk kez aynı karede görülüyor. Bu kare Deniz Gezmiş'in Sağmalcılar Cezaevi'nde kaldığı döneme ait ilk ve tek kare.

Ve son kare...Yitip giden fidanlar ve onların ardından kalanlar. Elbise, gözlük, postal…

Bu arada koleksiyoner Muhammet Yüksel, Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in idam edildiği 6 Mayıs'ın yıldönümüne hazırlanıyor.  Yüksel "O karanlık döneme ışık tutacak bir sergi açmak istiyorum. Bu konuda duyarlı olan işletmelerden, belediyelerden, özel sektörden destek bekliyorum" dedi ve güncel bir tartışmaya değindi. Deniz Gezmiş'e iade-i itibar tartışmaları. Yüksel konu için "Deniz'in itibarı kaybolmadı ki iade edilsin" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!