Heykel operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Heykel operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 00:00

Hürriyet, Kanada’nın Ottawa kentinde Türk ataşe Atilla Altıkat’ın ASALA tarafından öldürüldüğü yere dikilecek heykelle ilgili yürütülen gizli operasyonun detaylarına ulaştı. Eserin yaratıcılarından heykeltıraş Necmettin Yağcı’ya göre 6 m çapında, 3 m derinliğinde ahşap ve paslanmaz çelikten yapılan heykel, ataşenin şehit edildiği 27 Ağustos’ta törenle açılacak.

Haberin Devamı

KANADA’nın başkenti Ottawa’ya Türk işçiler tarafından inşa edilen meçhul anıtın hikâyesinden, Türk diplomasisinin başarısı çıktı. Hürriyet, Türkiye’de imal edilen ve 30 yıl önce ASALA terörüne kurban giden diplomat Atilla Altıkat’ın anısına yapılan eserin yaratıcılarından heykeltıraş Necmettin Yağcı’ya ulaştı. Ve heykelin, Ermenilerin yurtdışında Türkiye aleyhine diktiği onlarca heykele karşı, Türkiye’nin tezlerini savunan yurtdışındaki ilk heykel olacağını ortaya çıktı. Ermeni lobisinin göstereceği tepki nedeniyle proje montaj aşamasına kadar büyük bir gizlilik içinde yürütüldü. Ne diplomatlar ne de eserin yaratıcıları dışarıya bilgi sızdırdı.

BÜYÜKELÇİ ÖNERDİ

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği’ndeki yetkililerin, Ottawa Belediyesi, Ottawa Şehir Konseyi ve Kanada Dışişleri Bakanlığı nezdinde yürüttükleri girişimler sonucu, kente bu tip bir heykelin konulabileceği geçen sene kesinleşti. Ardından proje, Türkiye’nin o dönemki Ottawa Büyükelçisi Rafet Akgünay tarafından Türk sanatçılara önerildi. Bunun üzerine her ikisi de Gazi Üniversitesi öğretim üyesi olan heykeltraşlar Necmettin Yağcı ve Azimet Karaman ile Timöz Mimarlık şirketinden Reha Benderlioğlu ve Levent Timurhan tasarımlar oluşturmaya başladı.

Haberin Devamı

ÜÇ PROJE HAZIRLANDI

Sanatçılar üç ayrı proje hazırladı. Türk Büyükelçiliği yetkilileri ise bu projeler arasından şimdikinde karar kıldı. Ve Mart ayında Ottawa Şehir Konseyi’ne eserin yaratıcıları tarafından bir sunum yapıldı. Sunumda da proje estetik açıdan beğenildi ve yapıma karar verildi.

Hürriyet’e heykel ile ilgi bilgi veren, kamuoyunun Çankırı’ya yaptığı daha sonra kaldırılan Türk atlet Süreyya Ayhan heykeliyle tanıdığı heykeltıraş Yağcı, 6 metre çapı, 3 metre derinliği olan ahşap ve paslanmaz çelikten yapılan modüler heykelin tüm imalatının Türkiye’de tamamlandığını söyledi. Yağcı, heykel ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tasarımdan önce Kanada’daki birçok heykeli araştırdım. Öncelikle bunun Kanada için de çok önemli, sembol bir sanat eseri olacağına inanıyoruz. Nitekim Ottawa’daki sunumda da heykel çok beğenildi. Konsey üylerinin tek şüphesi, malzemeye dairdi. Biz de thermowood ile nemi alınmış meşe cinsi ahşap ve paslanmaz çeliğin dış mekân için uygun olacağını anlattık. İkna oldular.”

Haberin Devamı

YAPIMI BİR YIL SÜRDÜ

Yağcı, tasarımı 6 ay, imalatı da 6 ay süren, ardından projeye sponsor olan Türk Hava Yolları tarafından Temmuz ayında parça parça Kanada’ya götürülen heykelin Türkiye’nin 1982’de Ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edilen Ottawa Askeri Ataşesi Kurmay Albay Atilla Altıkat’ın anısına yapıldığını, ancak dünyada görevi başında öldürülen tüm diplomatlara adandığını söyledi: “Heykelin içinden ahşap dikey bir nesne çıkacak. Ve bu nesne, heykelin konulduğu kavşakta ataşemizin şehit edildiği yeri gösterecek.”

Yağcı, “Bu heykel, hep Türkiye aleyhine yapılan heykellere karşı bir ilk olma özelliği taşıyor. Montaj bu haftasonu tamamlanacak. 27 Ağustos’ta da ataşemiz için yapılacak anma töreniyle resmi açılışı gerçekleştirilecek. Artık sır olmasına gerek yok” dedi.

Haberin Devamı

Heykel operasyonu

Anıt ilk olarak bu haliyle Kanada basınında olay olmuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!