Heybeliada'da Engels usülü kül dökme töreni

Güncelleme Tarihi:

Heybeliadada Engels usülü kül dökme töreni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 01:51

Yasadışı TKP'nin (Türkiye Komünist Partisi) ‘‘Leninciler’’ ya da ‘‘İşçinin Sesi’’ diye bilinen bölümünü Veli Dursun adıyla Londra'da yöneten Nihat Akseymen'in külleri yarın Heybeliada'dan denize serpilecek.

2000 yılından beri Türkiye'ye dönmek için çalışan, ancak 11 Aralık'ta uzun zamandır mücadele ettiği kansere yenik düşen Akseymen, naaşının yakılmasını ve küllerinin çocukluğunun geçtiği Heybeliada'nın çevresine dökülmesini vasiyet etmişti. Akseymen'in cenazesi, 16 Aralık 2001'de Marx Memorial Kütüphanesi'nde katafalka konuldu. Cenaze aynı gün Hendon Krematoryum'unda yakıldı. Akseymen'in 10 yıl evli kaldığı eski eşi Merih Kudsal, İngiltere'ye giderek dün Akseymen'in küllerini Türkiye'ye getirdi. Arkadaşları yarın saat 12.45'te Bostancı'daki Adalar İskelesi'nde buluşup Akseymen'e ilişkin anılarını tazeleyerek, Heybeliada'ya gidecekler. Akseymen'in külleri burada denize dökülecek.

Akseymen, sağlığında Marksist arkadaşlarına, Friedrich Engels'in ‘‘İçimizde en büyük Karl Marx. Sadece onun mezarı olmalı, bizimkiler ise yakılıp denize serpilmeli’’ sözlerini aktararak bir anlamda Marksist bir vasiyet bırakmıştı. Engels de öldüğünde naaşı yakılarak külleri denize serpilmişti.

4 Kasım 1945'te doğan Nihat Akseymen, TED Ankara Koleji'ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Türkiye İşçi Partisi'ne üye olan Akseymen, partili gençlerin oluşturduğu Sosyalist Gençlik Örgütü'nü kurdu ve ilk genel sekreterliğini üstlendi. 12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra yurtdışına çıkan Akseymen, arandığı için bir daha Türkiye'ye gelemedi. Akseymen, Rıza Yürükoğlu adıyla broşür ve kitaplar yazdı. 1978'de ilk baskısı yapılan ‘‘Emperyalizmin Zayıf Halkası Türkiye’’ başlıklı broşürüyle TKP içinde ayrılığa yol açtı. Yurt dışında TKP Leninciler Konferansı'nı düzenleyen ve İşçinin Sesi adlı dergiyi yayınlayan Akseymen, bu adı taşıyan grubun lideri ve ideolojisti oldu. Akseymen, 2000 yılından beri Türkiye'ye dönerek, TKP'yi yasal olarak kurmak için çalışmalar yapıyordu. Yaklaşık 4 ay önce kalın bağırsak kanseri tanısı konulan Akseymen, hastalığın karaciğere metastaz yapması üzerine 11 Aralık'ta öldü. Nihat Akseymen, Londra'da yeniden evlenmiş ve 1 çocuğu olmuştu.

Kore’de küllerden bilye yapıyorlar

Türkiye'de krematoryum olmadığı için vasiyet edenler ancak yurt dışında yakılabiliyorlar. İslam dininde cenazenin yakılması caiz değilken, Hıristiyanlarda isteyenler cesetlerinin yakılmasını vasiyet edebiliyorlar. Ancak özellikle Katoliklerde, cesetin yakılması sonrası, kilisede yapılan törenler sadece anma amaçlı oluyor. Çünkü Hıristiyanlık, kilisede dini cenaze töreni yapılabilmesi için cesedin kilise içinde olmasını şart koşuyor.

Hindular ve Budistler dini inançları gereğince cenazelerini yakıyorlar. Hindistan'da ölülerin külleri kutsal olduğuna inanılan Ganj ve İndus nehirlerine atılıyor. Güney Kore'de yeni uygulanan bir sistemle de çok yüksek ısıda yakılan cesetlerden çıkan küller eritilerek kalıplara dökülüp, bilyeler haline getirilerek, ailelere veriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!