Hey orada kimse var mı?

Güncelleme Tarihi:

Hey orada kimse var mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

İnsan uzayda akıllı yaratık arıyor

UZAYLILAR şimdiye kadar pekçok bilim-kurgu romanına, filmlere konu oldu. Kimi ‘kainatta tek başına olmamız imkansız’ dedi. Kimi ise uzaylıların varlığına daima inandı. Uzaylılar, çoktandır bilimadamlarına da esin kaynağı oluyor. Uzmanlar, kainatta başka akıllı yaratıkların izlerini arıyor.

Uzaylılarla iletişim kurmak için önemli bir sorun var. Şimdiye kadar birbirini hiç görmemiş bir insan ile uzaylı nasıl iletişim kurabilir, nasıl anlaşabilir? En iyisi işaret ve fotoğraflarla. İşte önümüzdeki günlerde uzaya yeni bir sinyal yollayamaya hazırlanan bilimadamları da fotoğraf ve işaretlerden oluşan resim yazıyla uzaylılarla iletişim kurmayı umuyor.

Uzaya ilk kez sinyal, Porto Riko'daki Arecibo-Radyoteleskopu'ndan yollandı. 305 metre çapındaki dev teleskop, dünyadan 21 bin ışık yılı uzaklıkta Samanyolu'nun sonundaki bir yıldız kümesine sinyal gönderdi. Normal radyo dalgasından 100 bin kez hızla yol alan 1679 Bit'lik sinyalde insanoğlu hakkında bilgiler yer alıyor.

Amerikalı bilimadamları ikinci uzay mesajını ise Ukranya'daki Kırım-Teleskopu'ndan yolladılar. ‘Karşılaşma Projesi’ çerçevesinde 370 bin Bit'lik bir ‘Kozmik Çağrı’ yapıldı. 51 ışıkyılı uzaklıktaki bir yıldıza gönderilen mesajda çıplak bir çiftin resimleri ve kimyasal formüller yer aldı. Işıkhızıyla seyreden bu sinyalin, 51 yıl sonra sözkonusu yıldıza ulaşması bekleniyor.

Kanadalı astronom Dr Yvan Dutil; ‘Eğer bilimsel altyapıya sahip uzaylı yaratıklar varsa, bu mektubumuz sayesinde birşeyler yapmaya başlayabilirler’ diyor.

Bilimadamları önümüzdeki günlerde de uzaya Arecibo-Radyoteleskopu'ndan üçüncü bir mesajı yollamaya hazırlanıyorlar. Resim yazıda, rakamlar, yaşam için hayati taşıyan beş önemli atom, moleküllerin oluşumu ve insanın genetik yapı taşı sayılan DNA çifte sarmalıyla ilgili bilgiler yer alacak.

UZAYA BU ŞEKİLLER YOLLANDI

SAYILAR: İlk sırada soldan sağa 1'den 10'a kadar olan rakamları gösteriyor.

YAŞAMIN TEMEL TAŞLARI: İkinci sırada yaşamın temel taşları olan; hidrojen, karbondioksit, azot, oksijen ve fosfor yer alıyor.

MOLEKÜLLER VE DNA: Daha sonraki sırada moleküller simgeleniyor. Bunlar insanın genetik yapı taşı sayılan DNA çifte sarmalıyla noktalanıyor. Bu, mesajın merkezindeki insana işaret ediyor.

GÜNEŞ SİSTEMİ: Kırmızıyla gösterilen insanın ayakları altında bizim güneş sistemimiz simgeleniyor. Sağda güneş (kare), sonra 9 gezegen. Üçüncü sırada dünya (sıradan yüksekte).

TELESKOP: En alttaki ev şekli ise, bir teleskobu temsil ediyor. Uzmanlar akıllı bir canlınınbu şifre sistemini rahatça çözebileceğini savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!