Hesabı kim verecek

Güncelleme Tarihi:

Hesabı kim verecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 00:00

Şimdilik 2 can alan kuş gribinin 3 günlük seyir defterine, yetkililerin halkın duyarlılığını düşürücü açıklamaları damgasını vurdu. Sağlık Bakanlığı’ndan "Kuş gribi değil zatürree" açıklaması geldi. Hükümet Sözcüsü Çiçek ise "Kuş gribi açıklamaları işgüzarlık" dedi. Sonuç; 2 ölü, 16 hasta ve giderek yayılan bir hastalık...

KUŞ gribi konusunda uyarıcı açıklama yapan bürokratlar için, "İşgüzarlık yapıyorlar" diyen Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek başta olmak üzere, yetkililer kuş gribi konusunda halkın duyarlılığını düşürücü açıklamalar yaptılar. Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili en yetkin bürokratı konumundaki Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Turan Buzgan da, kuş gribinden öldüğü kesinleşen Muhammet Ali Koçyiğit için, "Kuş gribinden değil zatürreden öldü" açıklamasını yaptı. 3 gün geçti ve laboratuvar sonuçları "acı gerçeği" ortaya koydu. Kuş gribi Türkiye’de can almıştı. Tablo, yetkililerin halkı aldattığının ve duyarlılığını azalttığını net bir biçimde ortaya çıkardı. Bu durumda bu ölümlerin vebali kimin sırtında? Ortada kalan soru ise: "Bu üç günün hesabını kim verecek?" sorusu.

ACI SEYİR

31 Aralık 2005’te Doğubeyazıt’tan Fatma, Muhammet Ali, Hülya, Ali Hasan Koçyiğit kardeşler, yüksek ateş, öksürük, halsizlik şikayetiyle Van YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne öğleden sonra getirildi. Çocuk Servisi’nde tedavi altına alının çocukların babası doktarlara çocuklarının durumunu anlatıp hasta tavuğu kesip yediklerini söylemesi üzerine tedaviye başlandı. Başhekim Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, aynı akşam "Hastaların boğaz sürüntülerini Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne gönderdik" dedi. Aynı gün Sağlık Bakanlığı’ndan kuş gribi tedavisinde kullanılan ilaçların acilen gönderilmesi talep edildi. Tedavi altındaki çocuklardan Muhammet Ali Koçyiğit’in durumu 1 Ocak öğleden sonra ağırlaştı. Hayati fonksiyonları duran Koçyiğit solunum pompasına bağlandı. Aynı gün kardeşlerden Fatma’nın da durumu ağırlaşmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’ndan istenen kuş gribi ilaçları akşam hastaneye ulaştı ancak geç kalınmıştı. Muhammet Ali gece yaşamını yitirdi.

YANLIŞ BİLGİLER

Sağlık Bakanlığı 14 yaşındaki Muhammet Ali’nin ölüm nedenini zatürre olarak açıklarken, YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, 3 Ocak günü zatürreeye neden olan virüsün adını henüz bilimsel olarak konulamadığını şüphenin sürdüğünü açıkladı. Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek de pazartesi yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, "Kuş Gribi" konusunda açıklama yapan kamu görevlilerinin işgüzarlık yaptığını savundu. Çiçek, "Bizim dışımızda, bir kamu görevlisi, biraz da işgüzarlık olsun diye bir ihtimali gündeme getiriyor, o zaman da bütün dünyada Türkiye’de kuş gribi varmış gibi bir algılama meydana geliyor" dedi.

ÜSTELİK YAYILDI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, önceki gece saat 22.45’de Ankara’da basın toplantısı düzenleyerek, Muhammet Ali Koçyiğit’in ölün nedenini kuş gribi olarak açıkladı ve diğer kardeşlerin de aynı virüsü taşıdığını söyledi. Bakan Akdağ’ın kuş gribini açıkladığı gecenin sabahında saat 06.20’de hastanede tedavi gören ve durumu olan Fatma Koçyiğit’te yaşamını yitirdi.

Hani zatürreeydi hani işgüzarlıktı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi gören kuş gribi hastaları nedeniyle olağanüstü önlemler alındı. Hastane çalışanlarına maske takma zorunluluğu getirildi. Bazı servisler boşaltıldı. Sıcağı sıcağına olayları izleyen ve gelişmeleri hastane dışında bekleyen gazeteciler de, görevleri sırasında maske takmaya başladılar.

Ne yazık ki ihmal yüzünden

TÜRK Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Ağrı Doğubeyazıt’ta ortaya çıkan kuş gribi vakasının "ihmalden kaynaklandığını" belirtti, "Bu ihmal yüzünden ne yazık ki bugün itibariyle iki tane çocuğumuz hayatını kaybetti" dedi. Kahveci şöyle devam etti: "Bir yandan AB kriterlerini yakalamak için uğraşacaksınız. Bir yandan da başkentinizde kolera, İstanbul’da verem vakaları görülecek, şehir suyundan on binlerce insanınız ishale yakalanacak. Güney Asya’dan sonra ilk ölümlü kuş gribi vakası Türkiye’de olacak. Bu bir tezattır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!