Herkesi banda almış

Güncelleme Tarihi:

Herkesi banda almış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Alaattin Çakıcı'nın yaptığı bütün telefon görüşmelerini teybe kaydettiği belirlendi. Nice kentinde yakalanan Çakıcı'nın üzerinde çok sayıda mikro teyp bandı ve ses kayıt cihazı çıktı. Çok şeyi aydınlatacak bu bantlar şu anda polisin elinde. Bantlar yüzünden Çakıcı'yla görüşenler arasında büyük panik yaşanıyor.

FRANSA'da yakalanan yeraltı dünyasının ünlü ismi Alaattin Çakıcı'nın üzerinde çok sayıda mikro teyp bandı ve ses kayıt cihazı bulundu. Çakıcı'nın konuştuğu herkesin sesini banda aldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Çakıcı ile görüşme yapan kişiler arasında bir panik başladı. Çakıcı'nın şantaj bantları, politik kulislerde de heyecan yarattı. 1987 yılından beri Interpol'ün tüm dünyada kırmızı bültenle aradığı Çakıcı, Türkiye'deki işlerini dünyanın çeşitli ülkelerinden verdiği talimatlarla yürütmüştü. Zaman zaman çok değişik çevrelerle bağlantı kurmayı başaran Çakıcı, tüm görüşmeleri banda almıştı. Çakıcı 19 Şubat 1998 günü de, İspanya-Fransa sınırında yakalandığı yolunda haberler bazı gazetelerde yer alınca Hürriyet'i telefonla aramış, haberin doğru olmadığını belirttikten sonra elindeki bantlardan söz etmişti. Çakıcı, temas kurduğu kişiler arasında Özer Çiller, Cavit Çağlar, Mehmet Üstünkaya, Emin Cankurtaran ve bazı bakanlarların bulunduğunu ileri sürmüş, ‘‘Elimde bantlar var. Bu bantlar ortaya çıkarsa Ecevit hükümetten ayrılır, Baykal desteğini çeker ve hükümet yıkılır. Aslında bantın peşindeler’’ demişti.

ABD'DE EV

Yakalanıncaya kadar yurtdışında çok rahat hareket eden Çakıcı'nın ABD'de de bir ev satın aldığı ortaya çıktı. Yurtdışındaki yaşamının büyük bölümünü ABD'de geçiren Çakıcı'nın, çok mecbur kalmadıkça otellere gitmediği, daha çok bu evde yaşadığı belirtildi.

DİĞERLERİ SIRADA

Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Alaattin Çakıcı'nın yakalanmasından sonra yaptığı açıklamada, sırada diğer suç işleyen kişilerin olduğunu söyledi. Bilican, ‘‘Bazıları suç işledikten sonra, yurtdışına çıkarak kurtuldum sanıyorlar. Türkiye'de suç işleyen herkes hesabını verir ve mutlaka yakalanır’’ dedi.

ÖRNEK ÇALIŞMA

Bilican, Çakıcı'nın yakalanması ile ilgili düzenlediği basın toplantısında operasyonu detaylarıyla anlattı. Bilican, Çakıcı operasyonunu Ankara'dan başladığını, Almanya'da devam ettirildiğini ve Fransa'da noktalandığını açıkladı. Çakıcı operasyonunun İstihbarat, İnterpol ve Kaçakçılık Daire Başkanlıklarının ortak çalışmasıyla yürütüldüğünü bildiren Bilican, uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin ve Bulgaristan'da ele geçirilen Kürşat Yılmaz'ın yakalanmasında da bu tür çalışmanın etkili olduğunu kaydetti.

PASAPORTLAR SAHTE

Bilican, Çakıcı'nın üzerinden çıkan kırmızı pasaportun yapılan incelemeden sahte olduğunun anlaşıldığını açıkladı. Bilican, pasaportun seri numarasına Dışişleri Bakanlığı kayıtlarında rastlanmadığını belirterek, ‘‘Ancak bu pasaportun nasıl elde edildiği, kimler tarafından yapıldığı araştırılıyor’’ dedi. Bu arada Alaattin Çakıcı ile birlikte yakalanan sevgilisi Aslı Ural'ın üzerinden de sahte pasaport çıktı. Pasaportun hangi isim üzerine düzenlendiği ise açıklanmadı. Bir gazetecinin, ‘‘Özal Baysal'la ilgili çalışmalar ne aşamada?’’ sorusuna da Bilican, ‘‘Suç işledikten sonra yurtdışına kaçıp, kurtuldum, diye düşünenler var. Türkiye'de suç işleyen herkes hesabını verir ve mutlaka yakalanır. Özal Baysal da yakalanacaktır’’ yanıtını verdi.

Adım adım izlendiler

Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Alaattin Çakıcı ve adamlarının adım adım izlendiğini, kendilerinin önce Almanya'da tespit edildiklerini, buradan Fransa'nın Bordeaux şehrine geçtiklerini, polisi şaşırtmak amacıyla İsviçre'ye yöneldiklerini, ancak bu şaşırtmanın belirlenmesinden sonra Nice şehrinde ele geçirildiklerini bildirdi. Bilican, Çakıcı ile birlikte Muradi Güler ve Aslı Yaka Ural'ın da TSİ ile 13.15'te gözaltına alındığını ifade etti. Aslı Ural'ın (Elleri kelepçeli), Çakıcı'yla birlikte olduğunun daha önce Türk polisi tarafından tespit edildiğini belirten Bilican, bu kişinin Nice'de otelde kaldığının belirlenmesinden sonra operasyonun gerçekleştirildiğini kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!