Herkes duran adam oldu

Güncelleme Tarihi:

Herkes duran adam oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2013 00:00

Taksim'da dün akşam başlayan ve sosyal medyada hızla büyüyen Duran Adam eylemi ikinci gününde devam ediyor.

Haberin Devamı

Dansçı Erdem Gündüz’ün dün Taksim’de elleri cebinde hareketsiz durarak yaptığı eylem tüm yurt çapına yayıldı. Duran adam nöbeti Taksim’de ise durmadan devam etti. Saat 20.00’den sonra yüzlerce kişi Taksim’de duran adam oldu. Kimi yanında penguenini, kimi çizgi film posteri getirmişti. Yüzünü AKM’ye dönen de vardı, Gezi Parkı’na dönen de. Erdem Gündüz’ün nöbetini ise cansız bir manken tuttu. Gözaltına alınanların yerine ise ayakkabılar meydandaydı. Gezi Parkı girişinde duran polisler cep telefonlarıyla duran adamların bol bol fotoğraflarını çekti.

TÜRKİYE'DEN DURAN ADAM MANZARALARI

EYLEMDEN KARELER

MECLİS DURAN ADAM'I KONUŞTU

Erdem Gündüz dün akşam saat 18.00’de Taksim Metro çıkışında hareket etmeden ve konuşmadan beklemeye başladı. Sessiz eylem Gündüz kısa sürede sosyal medyada fenomen oldu. Birkaç saat sonra yüzlerce kişi onunla birlikte beklemeye başlamıştı. Erdem Gündüz polisler yanındakileri gözaltına almaya başlayınca oradan ayrıldı. Ancak nöbeti başka duran adamlar devralmıştı. Sabaha kadar Türkiye’nin her yerinde duran adamlar vardı. Hrant Dink’in, Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü yerde gönüllü duran adamlar nöbet tuttu.

BEŞİKTAŞ’TA DURAN ADAMLAR

Beşiktaş'ta bu gece yüzlerce kişi sessiz eylem yapıyor. Abbasağa Parkı'nda toplanan üç büyük takımın taraftarlarının da aralarında bulunduğu kalabalık sessiz eyleme başladı. Parkta yüzlerce kişi duran adam oldu. 

Beşiktaş'taki  'Duran Adam' eyleminde  doğrudan demokrasinin ilginç bir örneği de sergileniyor. Sessizliğin mutlak koşul olduğu eylemde, ifade edilen bir görüşe katılmayan eylemciler, 'hayır' anlamında, ellerini yumruk yapıp kollarını başlarının üzerinde çapraz hale getiriyor. Bazı eylemciler ise Twitter'da paylaşıma uygun 140 karakterlik bir manifesto yazmak için kolları sıvadı.

Öte yandan bugün gerçekleştirilen Taksim Dayanışma toplantısında, hastanedeki ve gözaltındaki eylemcileri ziyaret etmek için heyetler oluşturulduğu, ayrıca sağlıklı haber akışını sağlamak üzere işlevli bir basın merkezinin de kurulmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Taksim Atatürk Anıtı önünde ismini söylemeyen bir kadın da saat 03.00’ten itibaren kitap okumaya başladı. Sessiz eylemi boyunca kimseyle konuşmadı. Kitap okuyan kadının önünde de biri duran adam oldu.

Haberin Devamı

İŞE GİDERKEN BİR KAÇ DAKİKALIĞINA DURDULAR

Kimileri işe giderken ya da dolaşırken duran adam eylemcilerine denk geldi. Önce ne olduğunu sordular, sonra onlar da eyleme katıldılar. Sayıları her dakika değişti. Birkaç dakikalığına duran adam olan da oldu, birkaç saatliğine de. Polis Taksim Metrosu çıkışında duran 6 kişiyi saat 11.00’de gözaltına aldıktan birkaç dakika sonra, aynı yerde başkaları eyleme başladı.

İLK EYLEMİM

Duran adamlardan biri de İTÜ Kontrol Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Mert Solkıran’dı. Atatürk Anıtı önünde çok kısa molalar vererek 8 saat duran adam oldu. Mert Solkıran eylemiyle ilgili şunları söyledi: “Bu benim katıldığım ilk eylem. İnsanların sadece durdukları için gözaltına alınmasını protesto ediyorum. Eli satırlı insanlar sokaklara çıktı. Bu bizim eylem tarzımız değil. Biz sadece ayakta duruyoruz. Gözaltına alınanlar oldu. Neden alındıklarını bilmiyorum. Belki ben bir arkadaşımı bekliyorumdur.”

ANNESİ GÖTÜRDÜ

Haberin Devamı

Atatürk Anıtı önüne saat 11.00 sıralarında annesiyle birlikte gelen 14 yaşındaki Alican da duran adam eylemine katıldı. Ancak birkaç dakika sonra annesi, “Başına güneş geçecek” diye seslendi. Alican eylemine son vermedi. Birkaç kez daha uyaran anne oğlunun elinden tutarak götürdü. Soyadını vermeyen Alican, “Atatürk için buradayım. Hep burada olmak isterdim. Keşke daha fazla kalabilseydim” dedi.

İŞTEN ÇIKAN EYLEMCİ OLDU

Her saat artan kalabalık 18.00’den sonra yüzlerce kişiyi buldu. Duran adam ve kadınlara duran çocuklar da katıldı. Bir kadın annaennesinden kaldığını söylediği acı biber tohumlarını dağıttı. Herkes yüzünü AKM ya da Gezi Parkı’na dönerken, elinde boyun eğme yazılı döviz tutan bir kız eylemcilere doğru döndü ve gözlerini kapattı. Duran kadınlardan biri genç kızı yanağından öptü. Bireysel eylemini yapanlar alandan ayrıldı. Yerlerini yeni duran adamlar aldı.
Gezi Parkı girişinde duran polisler cep telefonlarıyla duran adamların bol bol fotoğraflarını çekti.

Haberin Devamı

GALATASARAY’DA SARILAN ADAMLAR

Saat 18.00’de Galatasaray Lisesi önünde toplanan 10 kişi sarılma eylemi yaptı. Birbirlerine ve yoldan geçenlere sarıldılar. Yarım saatte sayıları 30’u buldu. Sarılan adamların yanında duran adamlar da eylem yaptı.


Duran Adam eylemlerine İzmir ve Bursa'da da devam ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!